21 Ноември, 2020 19:11 5 490 18

Откриха нови течни състояния на водата

  • вода-
  • откритие-
  • наука-
  • състояние-
  • агрегатно състояние

Двете новооткрити течни състояния на водата не могат да бъдат смесвани

Откриха нови течни състояния на водата - 1
Снимка: Shutterstock

Международен екип учени доказа експериментално, че преохладената вода може да съществува под формата на две несмесващи се течности и то с различна плътност. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Science”, цитирано от Дарик.

Водата е едно от най-често срещаните вещества на земята. В същото време тя има уникални физически свойства - когато налягането и температурата се променят, водата се държи различно от другите течности. Аномалиите на фазовите състояния на водата са изследвани от физици и химици по целия свят в продължение на много години.

Всеки е запознат с обичайното течно състояние на водата при нормални температури. Изследователи от САЩ, Канада, Швеция и Южна Корея, водени от Николас Джовамбатиста, професор в университета в Ню Йорк и ръководител на катедрата по физика в Бруклинския колеж, експериментално доказаха, че при минус 63 градуса по Целзий водата може да съществува при ниско налягане като течност с ниска плътност, а при високо налягане – като течност с висока плътност.

Тези две течности имат коренно различни свойства - те се различават по плътност с 20 процента и при подходящи условия не се смесват помежду си по подобие на олиото и водата.

Компютърните симулации бяха извършени в университети в САЩ и Канада, а самите експерименти бяха проведени в Стокхолмския университет, Университета за наука и технологии в Поханг в Южна Корея, както и в ускорителите PAL-XFEL в Корея и SLAC в Калифорния.

„Остава отворен въпросът как наличието на тези две течни състояния на водата може да повлияе на поведението на водните разтвори като цяло и по-специално на биомолекулите във водна среда", казва Джовамбатиста. „Това ни мотивира за по-нататъшни изследвания".

Авторите вярват, че необичайните характеристики на фазовото поведение на водата, които те доказаха, неизбежно ще изискват корекции в многобройни научни и инженерни приложения в такива области като криоконсервация и криобиология.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Емил

    38 4 Отговор
    Нещо с превода куца! Защо при -63 градуса водата е течна? Какво точно значи ниско и високо налягане - спрямо атмосферното ли? Поне пуснете линк към оригиналния текст!

    Коментиран от #3, #5, #9, #16

  • 3 гост

    15 2 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Те не са учили физика!
  • 4 хипократ

    17 1 Отговор
    "Преохладена вода" е течна вода с температура под нулата.Това е физичен термин.В пречистена вода няма "кондензационни ядра"от които да започне кристализацията на леда...... нещо такова :-)
  • 5 9дс98ре098

    21 0 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Не е превода виновен. Виновно е времето. Мимичето е завършило НБУ на разноските на някое НПО. Такива като нея сега са много и са сложени в медиите да пускат новини. Те си нямат понятия и образование. Мислят, че знаят английски и се срамуват от това, че са българи.
    Истината е, че мито английски знаят, нито са българи. По-лошото е, че англичаните смятат за такива, че са роми и са 90-та категория хора.
  • 6 дядоЯго

    7 0 Отговор
    Хах..физика на флуидите. Във течната вода полярните и молекули могат да се подредят по три съвсем различни начина. Това три различни води ли са ? И друго свойство на водата е ,че не се свива.Става само за миене и е вредна при пиене .......
  • 7 Сульо

    10 1 Отговор
    Тия учени могат ли да обяснят защо при - 4 град. ми се пука външната чешма в двора!? :)

    Коментиран от #8

  • 8 Другия с коня

    11 3 Отговор

    До коментар #7 от "Сульо":

    Щото си Сульо...Ограмоти се малко и я спирай зимата външната чешма. .

    Коментиран от #11

  • 9 ХХХХ

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Наистина нещо куца в тоя превод.
    Температурата на замръзване на водата зависи и от налягането. Както и температурата и на изпаряване(завиране) на водата зависи от налягането. Водата се изпарява при 100 градуса на морското ниво, а на връх Еверест при 68 градуса по целзий. В космоса се изпарява при 67 градуса по целзии.
    Същите ефекти има и при замразяването и.
    Водата замръзва при 0 градуса по целзий на морското ниво.
    Какво трябва да е налягането за да е течна при минус 63 градуса по целзии не знам.
    Това обяснение за течности с висока и ниска плътност е доста мъгляво.

    Коментиран от #10

  • 10 ХХХХ

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "ХХХХ":

    В космоса се изпарява при минус 67 градуса по целзии.
  • 11 Манги

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Другия с коня":

    Само спиране нема помогне
  • 12 В повечето случаи

    2 0 Отговор
    Такива, въпроси винаги остават отворени за учените, дано има още полезни приложения...!
  • 13 Лост

    6 0 Отговор
    Тя водата слагали ли са я при -63° или само са правили компютърна симулация.
  • 14 Ейприл

    12 1 Отговор
    Ами как да стане ясно.. статията е написана от госпожица Събина. явно тя е експертния преводач на Факти за научни статии. Г-це Събина пак ще повторя не ви се отдава нито физиката нито английскя еми не става с гугъл преводач. Същия гаф като "химическата ви катастофа в Чернобил". Не подценявайте аудиторията на Факти, ние имаме нужда от ерудирани преводачкии образовани журналисти.
  • 15 В и К

    6 0 Отговор
    Какво казват учените за водата в коляното? И защо не се смесва с водата в канализацията?
  • 16 значи затворен херметичен съд.

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    В единият случаи водата е по високо налягане в съда. Не пишат колко, а в другият е с отрицателно, спрямо нормалното.
  • 17 Слагай си маска, че тези нерези

    2 0 Отговор
    Събинче, всичко дето си писала е вярно, но засекретено от проф. Джованбатиста. За изявлението са изпратили парнаджията Джовамбатиста
  • 18 Абе

    2 0 Отговор
    Като ползувате гугъл транслейтър па прочетете после текста, пипнете го тук там...