Last news in Fakti

21 Ноември, 2020 20:22 5 225 16

Най-здравословните плодове на планетата са...

  • плодове-
  • здравословно хранене-
  • здраве-
  • полезно

Ябълките и лимоните са познати отдавна с полезните си свойства

Най-здравословните плодове на планетата са... - 1
Снимки: Shutterstock

Плодовете са особено важна част от здравословното хранене. Всички ги обичаме и ги консумираме по много причини. Плодовете съдържат уникални съставки, които помагат предотвратяването на редица заболявания. Вижте кои са 10-те най-здравословни плодове на планетата:

Грейпфрут

Освен че грейпфрутът е чудесен източник на витамини и минерали, той е известен със способността си да подпомага отслабването и намалява инсулиновата резистентност. Също така е доказано, че яденето на грейпфрут намалява нивата на холестерола и помага за предотвратяване на камъни в бъбреците.

Най-здравословните плодове на планетата са...

Ананас

Сред тропическите плодове ананасът е хранителна суперзвезда. Една чаша ананас осигурява 131% от референтния дневен прием на витамин С и 76% на манган. Ананасът съдържа и бромелаин - смес от ензими, известна със своите противовъзпалителни свойства.

Авокадо

Повечето плодове са с високо съдържание на въглехидрати, докато авокадото се състои главно от полезни мазнини. В него има олеинова и мононенаситена мазнини, както и калий, фибри и магнезий.

Боровинки

Те имат впечатляващ хранителен профил и са особено богати на фибри, витамин С, витамин К и манган. Боровинките също имат изключително високо съдържание на антиоксиданти и са известни с мощното си въздействие върху имунната система.

Най-здравословните плодове на планетата са...

Ябълки

Ябълките са сред най-популярните плодове и освен това са изключително хранителни. Те съдържат голямо количество фибри, витамин С, калий и витамин К, също така осигуряват някои витамини от група В.
Проучванията показват, че антиоксидантите в ябълките могат да подпомогнат здравето на сърцето и да намалят риска от диабет тип 2, рак и Алцхаймер.

Нар

Нарът е сред най-здравословните плодове. Доказано е, че нивата му на антиоксиданти са три пъти по-високи от тези в зеления чай и червеното вино. Проучванията също така показват, че има противовъзпалително действие и може да помогне за намаляване на риска от рак.

Манго

Мангото е отличен източник на витамин С. То също така съдържат разтворими фибри, които могат да осигурят много ползи за здравето. Освен това има силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на риска от заразяване с вируси.

Най-здравословните плодове на планетата са...

Ягоди

Ягодите притежават високо съдържание на витамин С, манган, фолиева киселина и калий. В сравнение с други плодове, те имат относително нисък гликемичен индекс. Освен това са с висока антиоксидантна стойност, а консумацията им помага да се намали риска от хронично заболяване.

Лимони

Лимоните са много здравословен цитрусов плод, известен с високото си съдържание на витамин С. Те подпомагат здравето на сърцето поради техния потенциал за понижаване на кръвните липиди и кръвното налягане.

Диня

Динята е с високо съдържание на витамини А и С. Освен това е богата на някои важни антиоксиданти, включително ликопен, каротеноиди и кукурбитацин Е. От всички плодове динята е един от най-богатите на вода плод – 92%.

Най-здравословните плодове на планетата са...


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И НИЩО

    44 2 Отговор
    ЗА ТИКВАТА?

    Коментиран от #6, #12, #13

  • 2 hmhmhm

    18 5 Отговор
    Някой много харесват кайсии - например комшийката, всеки път като спре тока вечер, казва : Киро, подай ми кайсиите , да лапна ...
  • 3 Hess

    25 1 Отговор
    Със грейпфрута по-внимателно,спира действието на повечето лекарства и поставя човек,който е на дадено медикаментозно лечение в риск!
  • 4 Бате

    20 0 Отговор
    В България растат още много неспоменати плодове...
    Не пренебрегвам цитрусите, но за нас българите е добре да търсим панацеята в държавата ни.
  • 5 Мустафа

    11 6 Отговор
    Ами то и тока се яде ! Малкото чаве казва на братчето си - тока се яде !
    Другото пита - Е как така се яде ?
    Снощи Асан каза на Айшето :
    - Айше гаси тока и го лапай !
  • 6 Манги

    18 4 Отговор

    До коментар #1 от "И НИЩО":

    Тиквата не само плод. За някои тя е Глава
  • 7 злобар

    17 1 Отговор
    Най полезно е гроздето , пардон гроздовата !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Срамува се

    2 2 Отговор
    Най сетне разбра,, че не струваш....!
  • 12 Космат гръб

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "И НИЩО":

    Абе, майтапа настрана, ама тиквата е много полезна. Особено ако си направиш сок, трепач е!
  • 13 ВъГъЗъ

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "И НИЩО":

    Е как нищо? Малко ли е, че го дават по всички телевизии?!?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 препис

    1 0 Отговор
    Комар-веган изпи доматения сок на нищо неподозиращ рибар.
  • 16 инж технолог

    1 1 Отговор
    Изтървали сте бананите!