Last news in Fakti

25 Ноември, 2020 22:29 2 994 11

Учени: Консумацията на какао подобрява работата на мозъка

  • какао-
  • мозък-
  • флаваноли

Според авторите на прочуването резултатите недвусмислено потвърждават, че консумацията на храни, богати на флаваноли, има положителен ефект върху мозъчно-съдовата функция и когнитивните способности

Учени: Консумацията на какао подобрява работата на мозъка - 1
Снимкa: Shutterstock

Учени установиха, че флаванолите, органични вещества, намиращи се в какаото, увеличават доставката на кислород в мозъка, което има благоприятен ефект върху когнитивните способности. Резултатите от изследването са публикувани в научни доклади.

Британски учени от Университета в Бирмингам, заедно с американски колеги от Университета на Илинойс, са изследвали ефектите на какаовите флаваноли върху мозъчната дейност.

"Флаванолите са малки молекули, открити в много плодове и зеленчуци, както и в какаото", заяви от Бирмингамският университет в съобщение за пресата ръководителят на изследването Катарина Рендейро, професор по хранителни науки в Училището за спорт, упражнения и рехабилитация. "Те придават на плодовете и зеленчуците ярък цвят и е известно, че са полезни за съдовата система. Искахме да разберем дали флаванолите са полезни и за мозъка и дали могат да имат положителен ефект върху когнитивната функция."

В проучването са участвали 18 възрастни непушачи без диагностицирани заболявания на мозъка, сърцето, кръвоносните съдове или дихателните пътища. Експериментът се състои от две части: в първата част субектите получават какао, богато на флаваноли, а във втората, преработено какао с много ниски нива на флаваноли. Нито участниците, нито изследователите са знаели какъв вид какао е във всеки отделен случай. В такова двойно-сляпо проучване нищо не може да повлияе на резултатите.

Около два часа след консумация на какао, участниците вдишали въздух с концентрация на въглероден диоксид от около 5%, което е около 100 пъти над нормалното атмосферно ниво. Тялото реагирало на това чрез увеличаване на притока на кръв към мозъка, което позволява по-бързо отстраняване на въглеродния диоксид. Според скоростта на оксигенация учените оценяват функциите на съдовата мрежа на мозъка.

„Този метод измерва колко добре мозъкът предпазва от въглероден диоксид“, казва авторът на изследването Моника Фабиани, професор по психология в Университета на Илинойс, цитиран от "Дарик".

Успоредно с това авторите поставили предизвикателни задачи пред участниците, които изискват противоречиви или конкуриращи се решения и, използвайки функционална спектроскопия, записали промените в притока на кръв към мозъка, както и измерили оксигенацията във фронталната кора - област на мозъка, която играе ключова роля в планирането, регулирането на поведението и вземането на решения.

Изследователите отбелязват, че 14 от 18 субекта след прием на флаваноли са се представили по-добре при сложни когнитивни тестове, решавайки проблемите с 11% по-бързо, отколкото в началото, или когато са консумирали какао с намалени флаваноли.

„Използвахме какао в нашия експеримент, но флаванолите са изключително разпространени в широка гама от плодове и зеленчуци“, отбелязва Рендейро.

Според авторите резултатите недвусмислено потвърждават, че консумацията на храни, богати на флаваноли, има положителен ефект върху мозъчно-съдовата функция и когнитивните способности, а също така помага на мозъка да се възстанови по-бързо от леко съдово заболяване.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бачо Киро

    6 2 Отговор
    Открили топлата вода... Още през 80те го знаехме...
  • 2 Напишете нещо за Игри на волята

    6 1 Отговор
    6 рибари играят на 2ма жътвари, тези Ванчето и Джерката само за пълнеж гола вода.
    Джерката горката е отишла на летен лагер, те я бият тя им се хили...
    Ванчето отърва кожата с 300 жълтици и заблудената Джерка, като дели отборите на мъже и цени още отначало.
    Тая водещата вместо да е обективна, винаги защитава жените и гледа Тодор на кръв.
    Абе нагласено отвсякъде, все пак продуцентите да биг брадър, накрая ще изтомпорят няколко човека на финал за гласуване и ще почнат ред сополи колко Джерката е достойна да спечели хахахаха

    Коментиран от #4

  • 3 Браво на учените!

    3 2 Отговор
    Лечителят беше нисък мъж на около петдесет години, чийто вид не издаваше мистична, духовна или друга дарба за лекуване. Но лечението му беше забележително. След като внимателно опипа крака ми, той стана и направи няколко знака във въздуха зад гърба ми. Всъщност въобще не ме докосна и когато го попитах какво прави, отвърна само, че превъртал някакви ключове в енергийното ми поле. Направи го за около минута и после ме помоли да стана. Не почувствах никаква болка, дори най-лека. Напълно смаян го попитах какво е направил. Той ми каза, че тялото е образ, проектиран от ума; когато сме здрави, умът поддържа този образ недокоснат и уравновесен. Раната и болката обаче ни карат да оттеглим вниманието си от засегнатото място. В такъв случай образът на тялото започва да се влошава, енергийните му структури отслабват, стават нездрави. Затова лечителят възстановява правилната структура - това става мигновено, на момента - след това умът на пациента поема отговорността за поддържането й по същия начин.
    Стъпвах на крака си и обикалях из стаята, за да се уверя, че не се заблуждавам. Докато правех това, лечителят ми каза небрежно, че бих могъл да се науча да върша същата работа сам. "Наистина ли? Какво е нужно, за да мога да постигна нещо подобно?" Той отвърна: "Просто трябва да се отървете от убеждението, че това е невъзможно
  • 4 Игри на Домуса

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Напишете нещо за Игри на волята":

    Този Бобката анаболен палячо, една обиколки направи и сдаде багажа, то са крампи, кризи...
    Лазаринката злобно човече недоказало се му върза 2 игри да спечели на кантар.
    Сестрите поничката и нарко-анорексията гледаха като гръмнати щото знаеха кой ще иде на номинации ако паднат.
    9985
  • 5 Червеното вино

    3 1 Отговор
    Е богато на флаваноли и не трябва да го дъвчеш
  • 6 Манги

    2 0 Отговор
    Забравихте сланината и бахура
  • 7 Договора на шизуто

    1 1 Отговор
    То ако помагаше какаото, нямаше да остане такова...!

    Коментиран от #9

  • 8 За да се подобри работата

    0 1 Отговор
    Мозъкът първо трябва да работи, макар и зле...
  • 9 Не е баш така

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Договора на шизуто":

    Повечето хора се страхуват мозъкът им да заработи.

    Коментиран от #10

  • 10 Ако няма такъв

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Не е баш така":

    Какво ще заработи...!?
  • 11 Горгонзола

    0 1 Отговор
    Нз ама като ям сладко,после я изкъртвам...и туй е