Last news in Fakti

29 Ноември, 2020 10:05 24 665 8

Рецепта на деня: Кодрит Кадир - кекс с крем карамел

  • кодрит кадир-
  • крем карамел-
  • кекс-
  • арабска кухня-
  • десерт-
  • сладкиш-
  • какво да сготвя

Разкошен арабски сладкиш

Рецепта на деня: Кодрит Кадир - кекс с крем карамел - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

За карамела

800 мл прясно мляко

5 яйца

200 грама захар

1 пакетче ванилия

За кекса:

2 яйца

100 грама захар

100 мл прясно мляко

100 мл олио

1 ч.л. бакпулвер

100 грама брашно

2 ч.л. какао

малко прясно мляко за сиропиране

5 с.л. захар за карамелизиране

Пояснение: Продуктите са за тавичка с диаметър около 22 см.

Начин на приготвяне:

За карамела разбийте яйцата със захарта, добавяме ванилията и прясното мляко. За кекса разбийте яйцата със захарта, добавяме млякото, олиото, бакпулвера, брашното и какаото.

На дъното на тавичка или кексова форма карамелизирайте 5 с.л. захар и сипете сместа за карамела. След това отгоре централно изсипете кексовата смес и я разпределете внимателно. Не се притеснявайте ако потъне - в последствие при печенето ще се издигне.

Сложете тавичката в друга тава на водна баня с около 2 с. гореща вода. Сладкишът Кодрит кадир се пече за около 50 минути на 180 градуса. Внимавайте при печене водата да не завира силно, защото кексът може да стане на шупли.

Щом се отлепи от стените, значи е готов.

Сладкишът Кодрит Кадир оставете да се охлади с водната баня в хладилник за около 1 нощ. След това поръсете с малко топло прясно мляко и обърнете формата в поднос. По желание поднесете със захаросани плодове, пише gotvach.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бравус,

    15 0 Отговор
    Ай гиди, ай гиди..... отново чудо за вкусовите рецептори...!

    Коментиран от #8

  • 2 Алфа Ромео

    17 0 Отговор
    .аси, тва ша е много готино!
  • 3 Болярка

    9 2 Отговор
    Благодаря, Вени!!! Преписах си рецептата и ще я пробвам задължително!😘
  • 4 Надежда

    5 1 Отговор
    Наскоро го правих в кексова форма- много се хареса на цялото семейство. Не се наложи да го поръся с топло прясно мляко.
  • 5 Наблюдател

    3 3 Отговор
    Леле , има ли наяждане с тази благинка ?????
  • 6 Мама

    0 4 Отговор
    Не е необходимо да се ползва топло прясно мляко за поръсване. Ако искате сладкиша да е идеален, крем без шупли, вижте рецептата и технологията на Иван Звездев.

    Коментиран от #7

  • 7 Кака Мара

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мама":

    Голяма реклама на аматьора Звездев.
  • 8 Една

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бравус,":

    Правих това нещо преди известно време , не е трудно и имам само една дума ВЕЛИКОЛЕПНО!