26 Ноември, 2020 18:13 3 315 12

Сушените плодове по-полезни от пресните

  • сушени плодове-
  • плодове-
  • изследване-
  • полезни-
  • здраве-
  • хранителни вещества-
  • хранителна добавка

Сушените плодове могат да бъдат отличен избор за хранителни добавки

Сушените плодове по-полезни от пресните - 1
Снимка: shutterstock

Американски учени направиха ретроспективно изследване и установиха, че сушените плодове са не по-малко полезни за здравето от пресните и през зимата могат да бъдат заменени успешно с тях. Резултатите от проучването са публикувани в „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics“.

Плодовете съдържат много хранителни вещества, включително целулоза, калий и полезни за сърцето биологично активни съставки. Многобройни изследвания потвърждават ползата от плодовете за здравето и доказват, че липсата на пресни плодове увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Учени от университета в Пенсилвания решиха да проучат дали пресните плодове, които не винаги могат да бъдат открити, не могат да бъдат заменени със сушени. Те анализирали данни от национално изследване на здравето и храненето (NHANES), проведено в САЩ през периода 2007 – 2016 г.

Специалистите установили, че хората, консумирали сушени плодове, се радвали на по-добро здраве, имали по-нисък индекс на телесна маса, обиколка на талията и кръвно налягане.

Сушените плодове по-полезни от пресните
Снимка: shutterstock

Сушените плодове могат да бъдат отличен избор за хранителни добавки, но трябва да се внимава в избора и да се вземат такива без допълнителна захар. Следва да се отчита и размерът на порциите, защото порция сушени плодове е по-малка от порция пресни заради отстранената от тях вода.

Сушените плодове имат и друго предимство – по-компактни са и затова по-удобни за носене на работа или по време на пътуване.

Всички минимално обработени плодове – замразени, консервирани и сушени, имат предимства пред пресните, твърдят учените. Те са достъпни целогодишно, относително стабилни са като качество и могат да се съхраняват значително по-дълго от пресните. Освен това много от тях са и по-евтини от своите събратя в прясно състояние.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТтттТ

    16 0 Отговор
    Природата го е измислила-и нашите деди са живяли по правилата и.Зимата компот от сушени плодове са пиели и всякакви тестени изделия с тях...А ние сега коли,фанти и масово приличат на глигани...
  • 2 злобар

    14 0 Отговор
    Че то и изсушените меса също са хубави и вкусни особенно с подправки висящи от таваните . Не са за изпускане каймата напъхана в чревца барабар с подправките съхнещи до гореспоменатите вкусотии .
  • 3 Обикновен овчар

    6 2 Отговор
    Органична храна има вече само в горите!През комунизма хората ядяха прясна органична храна с въглехидрати ,мазнини,минерали,протеини и витамини съставките които правят силен имунитета на човека......ваксината стресира организма и иска да направи имунитет за няколко дни!Вече не се раждат здрави деца защото майките са болнави отровени от отровна храна.

    Коментиран от #6, #9

  • 4 xaxaxaxa

    1 3 Отговор
    Така изглеждащите "сушени плодове" са обработени със сяра.
    Хайде сега си внушавайте колко са полезни.

  • 5 xaxaxaxa

    2 3 Отговор
    Така изглеждат само "сушени плодове" обработени със сяра!
    Пак да обяснявате колко са полезни!

    Коментиран от #7

  • 6 столичанин

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Обикновен овчар":

    На село може да сте яли, но в градовете нямаше нищо, особено столицата!
  • 7 той

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "xaxaxaxa":

    И аз се учудих - имам домашна сушилня за плодове и стават доста фекален цвят...
  • 8 вервайте ми

    1 0 Отговор
    И сухите праскови са по-полезни от пресните.
  • 9 стругарят

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Обикновен овчар":

    1. Комунизама не го достигнахме.
    2. През социализама АПК-тата торяха на око, като за последно с азотни и фосфорни торове.
    Сега торят с нитрати, щото са по-йовтитни. Сега са по-водни и се развалят по-бързо. А от Турция внасят ГМО домати
  • 10 Лора

    4 0 Отговор
    Не мисля.... ако са изсушени по тертипа на леля туркиня, може би, иначе във фабрично производство съдържат много захари..!
  • 11 един от многото

    2 1 Отговор
    Глупости , сушените ми кайсии за нищо не стават вече , а като бяха свежи ми вършеха хубава работа.
  • 12 В днешно време

    0 0 Отговор
    сушените плодове се третират с много химикали, за да издържат по-дълго и за "добър" търговски вид. Обаче са меки (в противовес на изсъхнали) и мазни, мен лично ме болеше стомаха, когато ги ядях. Сега не ги поглеждам, отвратих се от тях и съм си много добре вече.