28 Ноември, 2020 09:44 3 281 9

Рекорден брой белоглави лешояди в Източните Родопи

  • белоглав лешояд-
  • източни родопи-
  • рекорден брой-
  • преброяване-
  • бдзп-
  • птици-
  • балкани

Това бе установено по време на традиционния мониторинг на нощувките на белоглавите лешояди на Балканите

Рекорден брой белоглави лешояди в Източните Родопи - 1
Снимкa: Shutterstock

Броят на белоглавите лешояди по долината на река Арда продължава да расте - 245 лешояда от различни възрасти бяха преброени в Източните Родопи по време на традиционния мониторинг на нощувките на белоглавите лешояди на Балканите, съобщават от Българското дружество за защита на птиците.

В гръцката част на планината са регистрирани 60 птици - така за Родопите стават общо 305 птици. Това е най-големият брой лешояди, които са установени да нощуват в Източни Родопи до този момент от 2005 г. насам, когато започва тази схема за наблюдение на вида, посочват още от организацията.

През миналата година са били регистрирани 147 лешояда, заради лоши метеорологични условия, което в крайна сметка е довело и до по-ниската численост на установените птици. Преброяването традиционно се прави в началото на зимата, когато започва размножителният период на лешоядите. Целта е да се определи числеността на популацията на белоглавите лешояди на Балканите, тяхната възрастова структура, предгнездовото разпространение и да се идентифицират потенциални заплахи в местата за гнездене и почивка.

В България ежегодният мониторинг обхваща и местата за реинтродукция на белоглави лешояди, където ФПС "Зелени Балкани", "Фонд за дивата флора и фауна" и Дружеството за защита на хищните птици работят за връщането на вида. В Котел, Кресна, Враца и Сините камъни са установени общо 188 птици. В преброяването в Родопите са участвали 18 експерти и доброволци на БДЗП и Фондация "По-диви Родопи" oт българската страна, и 14 души от гръцката страна. Сред другите наблюдавани интересни видове са сокол скитник, скален орел, морски орел, северен мишелов, скалолазка.

Традиционното преброяване на нощувките на белоглавите лешояди на Балканския полуостров се провежда от 2005 г. и това е шестнадесетото поред преброяване. Организатор и координатор е БДЗП в партньорството с природозащитни организации от България, Гърция, Сърбия и Северна Македония.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ахахах

    18 4 Отговор
    Лешоядите не са в Родопите, а в Народното Събрание и в Министерски съвет!

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Брендолета

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ахахах":

    Тия са пуйкови лешояди от калпавия вид. Такива от 1989 наблюдаваме.
  • 3 аДада

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ахахах":

    а ти мислиш с тва дето седиш!
  • 4 ужас

    4 1 Отговор
    Поне 1 нещо да се развива в България. Да не сме капо.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бабата, която изчака, машдапораснезанея

    1 4 Отговор
    Лешоядите, единствените ,, твари,, които не изчезват, изтръпвам от тази дума....!
  • 7 Ехо

    1 2 Отговор
    Що то това е самата истина.Нека се рзмножават повече,че скоро ще потрябват за разчистването на труповите,като свършат и чувалите,какво ще правим...
  • 8 въпросче

    0 1 Отговор
    "245 лeшoядa oт рaзлични възрacти бяхa прeбрoeни в Изтoчнитe Рoдoпи пo врeмe нa трaдициoнния мoнитoринг нa нoщувкитe нa бeлoглaвитe лeшoяди нa Бaлкaнитe." Радостно е! А в кои хотели нощуват тези лешояди? Каква е цената на 1 (една) нощувка и има ли шведска маса?Кога пак ще се броят комарите по река Дунав?!
  • 9 розодендрон

    0 0 Отговор
    Скалолазка с маска и с каска.