Last news in Fakti

29 Ноември, 2020 19:06 4 773 11

Загадъчният монолит от Юта "изчезна"

  • монолит-
  • юта-
  • стенли кубрик-
  • изчезна

Обектът е отстранен "от неизвестна трета страна" в петък вечерта

Загадъчният монолит от Юта "изчезна" - 1
Снимкa: Shutterstock

Загадъчният метален монолит с неизвестен произход, чието скорошно откриване в пустиня в американския щат Юта породи всевъзможно научнофантастични догадки, изглежда се е "изпарил", предаде France Press, позовавайки се на местните власти.

От щатското Бюро по управление на земите съобщават, че са получил "достоверни показания", че обектът е отстранен "от неизвестна трета страна" в петък вечерта, пише dir.bg.

"Ние не сме премахвали структурата, която се счита за частна собственост. Не разследваме въпроси, свързани с частна собственост. С тях се занимава шерифската служба", се посочва в изявление, направено от Бюрото по управление на земите.

Блестящият монолит беше открит в средата на ноември от местни служители, които прелитаха над района с хеликоптер, за да броят дебелороги овни. След кацането си служителите от Департамента за обществената безопасност разгледаха металния монолит, но не успяха да открият "никакви ясни индикации" кой може да го е поставил сред червените скали в пустинята.

Новината за находката бързо се разпространи в интернет. Много потребители откриха прилики с причудливите извънземни монолити във филма "2001: Космическа одисея" на Стенли Кубрик.

Въпреки че властите отказаха да разкрият местоположението на монолита, за да не привличат орди любопитни хора, някои от участниците в последвало онлайн състезание за определяне на местоположението му въз основа на околните геоложки формации успяха да го локализират.

Част от наблюдателите забелязаха прилика с авангардните творби на Джон Маккракън, американски скулптор, живял известно време в съседния щат Ню Мексико и починал през 2011 г.

Неговият син Патрик Маккракън наскоро сподели пред The Times, че баща му му е казал през 2002 г., че "би искал да остави произведенията си на изгубени места, за да бъдат открити по-късно".

По-рано през седмицата Дейвид Цвирнер, законният представител на Маккракън, заяви, че счита за напълно възможно мистериозният монолит да е дело на авангардиста.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жак Фреско

    6 0 Отговор
    След празниците от големите хранителни монополи ще останат само паркоместата.....На там вървим не с 200 а с 3000!! Проста математика.
  • 2 вмро

    1 4 Отговор
    са го откраднали, помагал е валери,това е, другото е лъжа

    Коментиран от #3

  • 3 Criminal

    15 2 Отговор

    До коментар #2 от "вмро":

    Че той си е македонски монолита, че си го земат я.............
  • 4 Бат Бойко нощния бандит

    16 3 Отговор
    Радев ми го е турил в шкафчето.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Конспирин

    7 3 Отговор
    Ковид излъчвател ! Един от многото!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Рошко

    3 2 Отговор
    Туристите малко боли там сега ше ходят нещо което някой го е сложил и после си го е взел, ше звпат и ше си плащат за глупостта си, досущ като нашите вампири тука произведени в Китай
  • 9 един от многото

    6 2 Отговор
    Минали са братчедите от "Изгрев" – Пловдив.

    Коментиран от #10

  • 10 Сега

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "един от многото":

    Вече е на Белканто
  • 11 Наркос

    4 0 Отговор
    Заварили 3 ламарини и го нарекли 'монолит' ... само дето монолитите се правят само и единствено от камък-λίϑος!