Last news in Fakti

4 Декември, 2020 19:26 5 629 15

Как да разберете дали месото е прясно

  • месо-
  • пазаруване-
  • покупка-
  • храна-
  • прясно

6 начина бързо да преценим дали купуваме прясно месо за трапезата

Как да разберете дали месото е прясно - 1
Снимка: Shutterstock

Съвсем скоро ни предстои голямо пазаруване за празниците, събиране с цялото семейство и богата трапеза. Трябва да сме сигурни, че продуктите, които купуваме са качествени и полезни за здравето ни. Има няколко трика, с които можете да се подсигурите, че купувате прясно месо.

1. Пазарувайте от месарски магазини – месото в специализираните за това магазини е много по-прясно от това с супермаркетите. Все пак това е единственият продукт, който можете да откриете в магазина, затова собствениците се грижат то да е прясно. Докато в супермаркетите има безброй видове стоки и месото е само една от тях. Освен това в магазините за месо всичко се кара прясно, свършва бързо и се зарежда отново на следващия ден, предава actualno.com.

2. Обръщайте внимание на миризмата – когато пазарувате от витрина и месото не е опаковано, непременно го помиришете. Пресните продукти не миришат неприятно, а по-застоялите имат особена миризма, която определено може да се опише като отблъскваща.

3. Гледайте за цвета – много е важно видът на месото да е свеж. Прясното свинско месо има розов цвят, не тъмен, нито кафяв. Телешкото месо е наситено червено, а сланината има бял, не жълтеникав цвят. Ако мазнината на едно месо е по-скоро сива, а не бяла, това значи, че месото не е прясно.

4. Вижте дали месото лепне – когато вече сте се прибрали у дома и имате съмнение, че сте взели старо месо, пипнете го. Ако то лепне, това е проблем и най-вероятно е доста старо. Освен това, ако сте напазарували кайма и я натиснете с пръст, тя трябва да връща леко формата си, което значи, че месото е прясно.

5. Взимайте опаковките отзад на рафта – най-често в супермаркетите най-отпред се слагат стоки с най-близък краен срок, а отзад се подреждат по-пресните продукти. Така магазините се уверяват, че няма да изхвърлят стока и тя ще се изкупи. Но вие непременно вижте срока на годност на продуктите най-отзад на рафта и ще видите, че срокът им на годност е по-дълъг.

6. Внимавайте със замразеното месо – ако предпочитате да взимате замразено месо в по-големи количества, там също има трик, за който трябва да следите. Ако по опаковката и месото отвътре има много скреж, значи месото не е прясно и е стояло много дълго време във фризерите.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    13 2 Отговор
    Ако още лае е ОК ;)
  • 2 Onq s konq

    7 8 Отговор
    Защо лъжете хората?
  • 3 ФЖФ

    24 7 Отговор
    От къде пресно месо?Почти всичкото е внос, не се знае на колко години е? Българкото го нема. В колко свиниферми свинете се унищожиха. Има ли вече нещо което в България да не е унищожено?

    Коментиран от #7

  • 4 Дълбоко виждащ

    5 6 Отговор
    Има хора загубили мирис имайте малко уважение!пишете да даряват кръв за плазма,че на прасетата ви ще им трябвада се чистят от Кортикостероиди....едно време бая Щангисти пострадаха от опитите....
  • 5 Изводът е:

    13 7 Отговор
    Ако кланиците бяха с прозрачни стени, всички щяхте да сте вегетарианци!
  • 6 Анджело

    10 2 Отговор
    Аз да ви кажа. Ако мърда е прясно. Ако не мърда нией
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 един от многото

    2 2 Отговор
    Ако след като го хапнем и на другия ден не ни гони бързоклек , значи е било добро.
  • 9 Само

    2 0 Отговор
    Динозаври не ядем.....няма ги вече.
  • 10 Гнус ме е

    2 2 Отговор
    Неща месо...!

    Коментиран от #12

  • 11 Йозеф

    2 0 Отговор
    Прясното месо е тичало преди 2 часа.
  • 12 Трай си има

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гнус ме е":

    с вкус на ягода,банан, цитрус....Ти само апетит,да имаш!!!
  • 13 бояджията

    2 0 Отговор
    Ще го изберете по цвят, ама друг път. Те го мажат с едни боички...
  • 14 Аз, врачанката

    4 1 Отговор
    Зная,аз какво е прясно месо. Да съм си на село ида ми грухти в кочината(прасето),или да ми мучи в обора,(телето); да извикам касапина,след това да го разфасоване фамилиарно и да отиде в домашният фризер,ама живея на 9етаж в града и се налага да купувам бъклиците от магаззините-все пак трябва да се яде.
    А на Бояджията-коментар#13,ще кажа,че е много прав! Относно боядисването на колбасите имесото са надминали великите художници! И в този ред на мисли искам да викажа-не купувайте хамборски салам на ,,Житница,,защото започнаха и него да боядисват.Когато го пуснаха,като новарткул беше много вкусен и при препичането, нямаше нито вода;нито боя,а напоследък-и вода,която от боята става розово-череена,в зависимост колко боя са сложили.
    И накрая,искам да ви пожелая весело изкарване на Коледно-Новогодишните празници! Бъдете живи и здрави!!
  • 15 Парашка свинарката

    1 1 Отговор
    Аз не изоставам цел живот от шпекувите саламчета..... ДТСВГЧУ....!