4 Декември, 2020 17:17 4 157 16

Откриха кодираща нацистка машина на дъното на Балтийско море

  • машина-
  • нацисти-
  • кодираща машина-
  • балтийско море-
  • втора световна вокна

Смята се, че машината е била изхвърлена от подводница

Откриха кодираща нацистка машина на дъното на Балтийско море - 1
Снимка: shutterstock

Германски водолази, които събирали изоставени рибарски мрежи в Балтийско море, попаднаха на кодираща машина "Енигма", използвана от нацистките сили през Втората световна война, съобщи Ройтерс.

Смята се, че машината е била изхвърлена от подводница.

Водолазите първоначално смятали, че стара пишеща машина се е оплела в мрежа на дъното на залива Гелтинг. Подводният археолог Флориан Хюбер обаче бързо осъзнал историческото значение на находката. "Попадал съм на много вълнуващи и странни находки през последните двадесет години. Но никога не съм предполагал, че един ден ще намеря една от легендарните машини Енигма", сподели той.

Нацистката армия използвала машините, за да изпраща и приема тайни съобщения по време на Втората световна война. Британски криптографи обаче разбиват кода и това помага на съюзническите сили във водната битка за контрол над Атлантическия океан.

В Блечли парк екип британски специалисти под ръководството на Алън Тюринг успява да разбие кода и се смята, че това съкращава войната и спасява живота на десетки хиляди хора.

Скоро преди Германия да капитулира през май 1945 г., екипажите на около 50 подводници по заповед изоставят плавателните съдове в залива Гелтинг край датската граница, за да не ги предадат на съюзниците. Разпоредено било също да се унищожат кодиращите машини.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    28 33 Отговор
    Тая германска машина е на 80 години и пак е по-сложна от най-съвременния рушки компютър ...

    Коментиран от #3, #14

  • 2 9854

    1 15 Отговор
    Тоя компютър за първи път го чувам
  • 3 Някой

    37 17 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Като са толкова тъпи руснаците защо още съществуват?Защо никой не може да ги победи?Наполеон, Хитлер ....
    Руснаците никога не започват войни.Те ги завършват....

    Коментиран от #4

  • 4 Алфа Вълкът

    8 19 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    Като в Афганистан, Украйна, Финландия...
    Ще има пълни памперси и шут в ауспуха в Украйна!

    Коментиран от #6, #8

  • 5 Сийка

    25 3 Отговор
    Кода на Енигма първо е разбит от полски математици. Англичаните ,типично за тях, си присвояват заслугите. Е, и те нещо усъвършенстват, но важни са първите....

    Коментиран от #15

  • 6 Юда

    16 2 Отговор

    До коментар #4 от "Алфа Вълкът":

    Взе ли си 10-те сребърника? Не забравяй и за въжето в края на филма.
  • 7 Митко

    8 5 Отговор
    Поклон пред великият фюрер.
  • 8 Алфа Мастията

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Алфа Вълкът":

    Това го кажи на Наполеон и Шикелгрубер,те ще се зарадват...

    Коментиран от #13

  • 9 Историк

    10 4 Отговор
    Кода е разбит след като са пленили 1бр. Енигма с кодовете от немска подводница. Преди това само са мечтали ...
  • 10 🇷🇺РУСКАТА⛦ФЕДЕРАЦИЯ🇷🇺

    9 1 Отговор
    Руснаците в Афганистан победиха казаха на талибаните краварска база НЕ в Афганистан иначе ще замирише на атом. Във Финландия също победиха 20% от финскире земи станаха на СССР. Немците също ядоха бий и бяха окупирани половин век! В Корея също спечелуха руснаците, в Виетнам също спечелиха в Куба, Ангола също едно време Иран беше подкрепен от СССР също спечели срещу Ирак благодарение на СССР. Руснаците нямат загуба на война.
  • 11 Мисля,, че имаше филм

    1 0 Отговор
    Точно за, датчаните...!
  • 12 Доцента

    0 0 Отговор
    С две три думи:руснаците да го ...правят като вятъра
  • 13 Хайл

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Алфа Мастията":

    Кой е шикългрубер
  • 14 кой е тъп

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Толкова е сложна , че тъп поляк , помогна на англетата да и разбият кода , а още по-тъпите германци до последно вярваха , че са изобретили нещо изключително , и не им стопли реотана , дори когато вместо конвои , немските подводници" случайно" се натрисаха на разрушители, засипващи ги с подводни бомби. И вместо да довършат спечелена война , и да удушат англичаните с блокада на острова , те загубиха ИМЕННО защото се предовериха и, до последно вярваха на тази машинка . Англичаните ги подслушваха и знаеха предварително всеки един ход , и това на война е пагубно . Това им донесе поражение в Африка , точно когато Ромел ги беше насмел , и ги лумбуросваше къде ги хване , нямаше как конвоите с доставки да минат през морето до него , защото се знаеше кога тръгват , от къде ще минат , и ги чакаше подготвена засада . Е туй чудо им разказа играта на германците . Дори става така , че Хитлер да се усъмнява в някои от своите гениални генерали , че предават информация на врага , и на германците не им върви , не им се получава , както в началото на войната. След опита за покушението срещу Хитлер , той съвсем истерясва , хвърля всички съмнения срещу Ервин Ромел , гениалният си генерал , който е докарвал противниците си до отчаяние , и го принуждава да се самоубие.
  • 15 Горе долу

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сийка":

    Всъщност полският математик е само един , и участва в разработването на по-стар предходен модел кодираща машина , но им дава ценни насоки , пътя по който да се тръгне , той все пак има някакъв опит , работил е с подобни алгоритми. Машината набавят от риболовен траулер , който води прикрита разузнавателна дейност , и не хвърля съмнения. Това с подводницата е от драматичен филм със щастлив край. Изобщо през цялата война англетата правят чудеса , как да заметат следите на получената от Енигма ценна информация , така , че да не предизвикват съмнения . Измислят фалшиви агенти , с фалшиви имена , които уж предават радиограми , и информация , какво кога тръгва от пристана .
  • 16 кочо

    0 0 Отговор
    ГРЕШКАТА Е НА СТАЛИН КОЙТО ПРЕДАДЕ ХИТЛЕР.ГЕРМАНИЯ РАЗБИТА И УНИЖЕНА СЪЗДАДЕ СССР НА ЛЕНИН ПРЕЗ 1918Г.ДО 1940Г. СТАЛИН ПРЕДАДЕ НА ЧЪРЧИЛ ПЛАНОВЕТИ НА ГЕРМАНИЯ СРЕЩУ АНГЛИЯ.ЗА ПОЛША ВРАГ ЗА АЛБИОНА БРАТ.ЗА ЕНИГМА И СЕГА ИМА ХОРА КОЙТО НЕМОГАТ ДА Я РАЗГАДАЯТ.