Last news in Fakti

20 Декември, 2020 10:05 10 987 10

Рецепта на деня: Сиропиран тиквеник с канела и орехи

  • тиквеник-
  • тиква-
  • десерт-
  • орехи-
  • сиропиран-
  • какво да сготвя

Истинска наслада

Рецепта на деня: Сиропиран тиквеник с канела и орехи - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

1 пакет кори за баница
2 кг тиква
3 чаени чаши захар
1 чаена чаша олио
1 супена лъжица канела
2 чаени чаши орехи, счукани

Начин на приготвяне:

Почистете тиквата. Настържете я. Сложете я в дълбока тенджера с малко мазнина и я задушете на котлона. Към нея прибавете 1 чаша захар и канелата. Разбъркайте добре. Добавете орехите и отново разбъркайте. Свалете от котлона и оставете да изстине.

Разделете корите по две. Сложете плънка във всяка кора и навийте на руло. Подредете в намазана с олио тава за печене. Подредбата може да е тип охлюв, като права баница или охлюв с нарязани парчета. Изборът е ваш.

Печете до златиста коричка на 220 градуса за около 45 минути. Извадете тиквеника от фурната да изстине. Междувременно направете сироп, като на котлона смесите останалите две чаши захар с 1 чаша вода. След като заври го свалете от котлона. Залейте изстиналата баница с него и оставете да поеме няколко часа или за през нощта.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко нощния бандит

    10 4 Отговор
    Аз да не съм канибал бе!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Лора

    6 1 Отговор
    Обожавам и тиквеник, тази дума има и друго значение, та се замислям понякога над този сладкиш, който ако има малко повече орехи, става още по,, убав,,....!
  • 4 Лейка

    6 4 Отговор
    Чудесна рецепта. Благодаря на Факти.бг ще бъде направена. Да Ви е сладко на всички.

    Коментиран от #7

  • 5 Вместо

    11 4 Отговор
    да е хрупкав тиквеника , като се залее със сладката вряла вода ще стане каша от тиква !
  • 6 Ей това

    12 1 Отговор
    Буци, кв'а е таз рецепта бре.Кой ще я прави, нашите жени не знаят от къде да купят кори и тиква.Пусни нещо за Мола, силиконя или как да стана грозна жена.Тук 98% са мъже, но може би трябваше да напишеш.Как да направите тиквеник на жена ви докато си играе с комшията на чичо доктор🏥.Толкова мърляви и мързеливи жени не съм виждал.След 2000г.всичко стана леш.
  • 7 Кофа

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Лейка":

    Ми покани да опитаме тиквеника може и да помагам докато го правиш.
  • 8 Ей това

    8 0 Отговор
    Буци нама да стане хубав тиквеник.2кг.тиква е много и се слага масло, трябва да има баланс кори тиква иначе ще ядете варена тиква с меки кори.100мл.олио + 1/2 или 1 пакет истинско масло Елена зелен пакт.Не слагайте разни немски боклуци и Верея това не са масла.Сложете маслото с олиото в микровълновата за 20-30сек.да стане еднородна смес.Сложете от тази смес малко в тиган и запържете тиквата с канела 1/2, захар кой колкото душа му сака и орехи натрошени.Взимате 2 кори в пакет от сместа с маслото и олиото намазвате с четка корите от едната страна, слагате тиквата и завивате но не стегнато слагате в кръгла тава и леко набръчквате корите с пръсти и така докато свърши пакета с кори.След това намазвате корите от горе обилно със сместа от олио и масло и печем и се радваме на експлозия от аромати масло,тиква,орехи,канела и след като е готов поръсваме с пудра захар.Така се прави много хрупкав и ароматен тиквеник.Лошото е че много бързо свършва, а добрата стране е, че ако остане и на другият ден е хрупкав.Не прекалявайте с тиквата вътре.А бе някоя кака ако скучае може да ме повика да и направя на сутринта ще си го хапнем.💅🏻 Тиквеник и баклава само с олио са за боклука.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.