29 Декември, 2020 19:04 18 012 24

Това е адски вреден навик при заспиване

  • сън-
  • навик-
  • телевизор-
  • излъчване-
  • лош сън-
  • вреден навик

Сънят ни помага да се възстановим за другия ден

Това е адски вреден навик при заспиване - 1
Снимка: shutterstock

Сънят е една от най-важните дейности, която ни помага да се възстановим за другия ден. Характеризира се със забавяне на дейността на тялото и организма.

По време на сън силно се намалява движението на тялото, отслабва реакцията към външни стимули, намалява се нивото на катаболитните процеси и се увеличава нивото на анаболитните.

Други реакции са отпускането на мускулатурата и забавяне на дихателния процес. При хората, бозайниците, птиците, рибите и редица безгръбначни, периодичният сън е необходим за оцеляването на организма.

В същото време от значение е продължителността на съня и неговото качество. Така например заспиването под монотонното бръмчене на телевизора е популярен навик сред по-старото поколение. Но дори младите, но уморени хора често не успяват да изключат телевизора, преди да попаднат в обятията на Морфей.

Изглежда, че тук няма нищо ужасно. Е, човекът заспа, само си помислете. Събужда се - изключва телевизора и ще гледа сънища. Междувременно учени от всички страни единодушно заявяват опасността от заспиване пред работещ телевизор.

„Човек е направен по такъв начин, че просто трябва да спи в пълен мрак. Изгревът въздейства на светлинните рецептори, карайки мозъка да получи сигнал за събуждане. Тогава отделянето на серотонин се блокира, което кара човек да сънува. Същото се случва и със светлината от телевизора. Следователно човек просто не може да заспи достатъчно ”, казва д-р Гай Медоус, който изучава проблеми със съня.

Какви проблеми ще донесе включеният телевизор

Това е адски вреден навик при заспиване
Снимка: shutterstock

Лош сън

Синята светлина от телевизора просто крещи към телата ни, че трябва да останем будни и да не спим. Следователно не може да става дума за висококачествен и дълбок сън. И въпреки че отвън изглежда, че човек спи сладко, това не е сън, който ще даде сила и ще ви накара да сте отпочинали на сутринта.

Излишно стимулиране на мозъка

Нашият мозък се нуждае от тъмнина, за да си почине. Само при такива условия той може да се отпусне и да се изчисти от ненужна информация. Синята светлина от „кутията“ обаче сигнализира на мозъка, че не трябва да се отпусне. И той е принуден да запази енергичността си с последните си сили. Естествено, на сутринта човек ще се чувства изтощен.

Неспокойни и плашещи сънища

Някой хора заспиват пред телевизора, а други гледат филми и телевизионни предавания до късно през нощта. Във всеки случай подобна дейност има лош ефект върху психиката, нарушава съня. Такива хора заспиват по-трудно, имат повече кошмари и се борят с умората всеки ден.

Но проблемите не се ограничават само до тези неприятни последици. Нарушаването на почивката засяга здравето по различни начини. Някой хора качват няколко килограма, някой получават безсъние или дори лунатизъм, а някой изпадат в продължителна депресия.

Следователно всички киномани, които не се чувстват отпочинали сутрин, трябва да обърнат повече внимание в каква среда спят. Опитайте се да се откажете от всичките технологии поне час преди лягане и да спите в тъмна и тиха стая. На сутринта тялото ви ще ви бъде благодарно.

За тези, които не могат (или не искат) да се откажат от телевизията вечер, също има решение. Може да използвате таймера на устройството, така че телевизорът да се изключва автоматично след известно време. За щастие такава функция е налична на всяко, повече или по-малко, модерно устройство.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    45 15 Отговор
    Глупости на търкалета, пиша глупости по форума на факти.БГ от телефона докато не заспа към 2 през нощта.

    Коментиран от #23, #24

  • 2 Буха ха

    12 6 Отговор
    Трачевааааааааааааааа
  • 3 Стелт

    26 8 Отговор
    Аз па сънувам много мокри сънища, които сутринта превръщам в реалност и жената няма нищо против....за сега.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Уандие

    34 4 Отговор
    Моля научете се кога се пише "и" и кога "й"!!!

    Коментиран от #7

  • 6 Гост

    33 7 Отговор
    Като ходя да се гърбя ба работа съм все уморен смачкан ! Прочетох сега статията викам аз на тв заспивам значи ясно защо съм сутрин уморен. Обаче пък сега от 7 дена съм в отпуск и не ходя да гурбя на работа обаче пак си заспивам на тв ставам си пак сутрин рано( навик ) обаче някак не съм уморен !? Защо ли?
  • 7 Бе......

    11 3 Отговор

    До коментар #5 от "Уандие":

    Това си е МИШЪН ИМПОСИБЪЛ
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Помпеев

    17 7 Отговор
    ПРИ САМОТНИ ИЛИ ДЕПРЕСИРАНИ ХОРА НЕ Е ЛОШО ДА СЕ СПИ НА ЗВУКА ОТ ТЕЛЕВИЗОРА ЩОТО НЕ СЕ ЧУВСТВАТ САМОТНИ, ОСТАВЯ СЕ ТИХИЧКО ДА СИ ЛОМОТИ . . .
  • 10 ТъйМъй

    4 25 Отговор
    Кви телевизори вие в кой век живеете? Пускам си нещо през Bluetooth или слушалките и така заспивам. Кой ти гледа телевизор?!
  • 11 В такава, ситуация

    1 9 Отговор
    Още повече, губя ориентация....!
  • 12 един от стадото

    17 7 Отговор
    бе какви са тия ваши телевизори. Слагам го след колко да изключи и толкоз
  • 13 Митко

    10 7 Отговор
    Този който е писал тази статия си горно гледа само новини и си ляга.
  • 14 алоо

    24 3 Отговор
    Факти, не е зле преди да публикувате нещо да го проверявате за правописни грешки!!!!!!!
    Знаете ли кога пишем "и" и кога "й"?!?!?!
    Не е редно в обществена медия да пишат някакви неграмотници!!!!!!! Моля, проведете изпит по Български език на вашите писачи!!!!!!

    Коментиран от #15

  • 15 ККК

    13 1 Отговор

    До коментар #14 от "алоо":

    Писача е Google, тия само публикуват!
  • 16 С.В.

    4 9 Отговор
    За последен път се убеждавам че българската простотия е безгранична. Много по умни мозъци са установили написаното тук,но това е непонятно за много от писачите тук. Ганьовци, цял свят знае че това е установено от години ,явно никой не ви обръща внимание и затова си заспивате с телевизорите.
  • 17 Инсомния

    6 1 Отговор
    Ако не ви се спи, има повторение на "100% будни" в един часа през нощта.
  • 18 жмел

    3 0 Отговор
    Тая както се прозява мога да и направя дийптроат
  • 19 ББ тиквун

    3 0 Отговор
    Аз пък си спинкам сладко,сладко и сънувам много шкафчета пълни със пачки евро и кюлчета злато
  • 20 Ангелт

    1 1 Отговор
    Ох майна...!
  • 21 С тая синя светлина прекалявате.

    2 0 Отговор
    Къде беше тая синя светлина последните 15 години и защо чак сега се превърна в проблем - не знам.
  • 22 Laoban

    4 0 Отговор
    Винаги съм се чудил, как е възможно пред дума в множествено число да напишеш “някои” с “й”. На никоя клавиатура не са в такава близост, че да става неволно. Тогава какво може да накара индивид познаващ азбуката да го пише така?! И аз не съм безгрешен в правописа и правоговора, ама от това с “й” просто ме потриса. И е масово! Сигурно има нов правопис, който аз не съм учил.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.