Last news in Fakti

31 Декември, 2020 13:59 3 732 8

7 ползи от пиенето на греяно вино

  • вино-
  • греяно вино-
  • ползи-
  • здраве

Помага за подмладяването на клетките и забавя процеса на стареене

7 ползи от пиенето на греяно вино - 1
Снимка: shutterstock

Греяното вино е типична напитка за зимата. По коледните базари то е голям хит, а и сега, когато заведенията не работят, заради карантината, това питие ще ви сгрее по време на вечерната разходка из града. Много е романтично и приятно да гледате коледната украса, докато пийвате греяно вино в компанията на любим човек или приятели. Ето и ползите за здравето от напитката, според “home.bt.com”.

Подпомага мозъка

В греяното вино има съставка, наречена ресвератрол, която помага за подобряване на кръвния поток. Проучвания доказват, че това подпомага функцията на мозъка и подсилва паметта. Индийското орехче в греяното вино пък стимулира мозъка, намалява стреса, умората и тревожността и подобрява концентрацията.

Бори се с настинките

Сега е важно да засилим имунната система. Антиоксидантите в червеното вино ни помагат да се борим с инфекциите и помпат имунитета. Испанско проучване доказва, че за хората, които пият повече от 14 чаши червено вино на седмица, е 40% по-малко вероятно да хванат настинка.

7 ползи от пиенето на греяно вино
Снимка: shutterstock

Детоксикира

Индийското орехче, което можем да намерим в повечето греяни вина, прочиства черния дроб и бъбреците от токсини. То предотвратява и появата на камъни в бъбреците.

Бори се с възпаленията

В греяното вино много често се слага канела. Тази подправка се бори с възпаленията, намалява отоците и възстановява нормалната функция на тъканите. Антиоксидантите в червеното вино също действат противовъзпалително.

Грижи се за стомаха

Карамфилът в греяното вино подобрява храносмилането. Смята се, че той помага при проблеми на храносмилателната система, като запек, газове и т.н.

Забавя стареенето

Ресвератролът в това питие помага за подмладяването на клетките и забавя процеса на стареене. Той се бори и срещу свободните радикали в кожата.

Добро е за сърцето

Някои проучвания показват, че червеното вино намалява риска от кардиоваскуларни заболявания, които могат да доведат до инфаркт. Това вино е чудесен източник на антиоксиданти и редовното му пиене повишава нивата на добрия холестерол.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да ама

    13 1 Отговор
    Преди това трябва Греяна Ракия, да Фани по убаво!!!
  • 2 из фолклора

    11 0 Отговор
    Грей Яно вино, двама да се греем. Ти да сгрееш мойто сърце, яз пък твойте нощи.
  • 3 Еколог

    8 0 Отговор
    Общо взето, написаното е вярно, но само на теория.... Греяното вино по нашите коледни базари е менте и боклук!! Четвърта, пета цедка е, подправено с много захар, спирт, ароматизатори и др.....

    Коментиран от #7

  • 4 Винарят.

    6 0 Отговор
    Бреййй,,,ще живея 200 г....ЧНГ..
  • 5 плевен

    2 1 Отговор
    Точката на кипене на етиловият алкохол е малко под 80 градуса. Винаги съм се чудил, що за чудак може да грее вино или ракия в чайника. Това си е гавра с питието. По- добре пийте минерална вода. Или котешка урина.
  • 6 да хванат

    2 0 Отговор
    настинка...Миленке, хваща се дръжка. Настинката се получава.
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Еколог":

    И в германия е същия киселоч с карамфил и канела.
  • 8 Да, Фани ама

    1 0 Отговор
    Дърта 🐷 е.... малко ли е локала,какво ли не...!