Last news in Fakti

14 Януари, 2021 14:31 6 690 18

Teзи билки пазят дихателните пътища от инфекции като COVID-19

  • билки-
  • инфекции-
  • горни дихателни пътища-
  • възпалено гърло-
  • грип-
  • наспинка-
  • covid-19-
  • вируси

Инфекциите на горните дихателни пътища се характеризират с възпаление на лигавицата на носа, фаринкса, ларинкса и свързаните с тях околоносни кухини и средното ухо

Teзи билки пазят дихателните пътища от инфекции като COVID-19 - 1
Снимка: shutterstock

Инфекциите на горните дихателни пътища са често срещани в студените месеци. Сега - наред с познатите ни вирусни и бактериални инфекции - сме изправени и пред опасния коронавирус. Специалистите препоръчват най-различни методи на лечение и лекарствени продукти за лечението на тези заболявания, но народната медицина също предлага редица начини за лечение. Сред тях са, разбира се, билките. Tрадиционните билкови отвари и лекове не само ще отпушат горните дихателни пътища, но също така са способни да се справят с инфекциите и дори да „поправят“ белите дробове.

Вижте кои са най-популярните и ефикасни билки за лечение на инфекции на горните дихателни пътища:

Най-популярният вариант за тази цел е ментата. Билката има антипиретични свойства и предотвратява разпространението на определени бактерии. Ментата и ментовото етерично масло съдържат изключително силния антисептик ментол, който е способен да отпуска и успокоява мускулите на респираторния тракт и прави дишането много по-леко. Препоръчително е да се вари и вдишва, което помага за прочистване на дихателните пътища и предотвратяване на запушването на носа. Изсушената мента, която се използва за билкови чайове е чудесен лек за изчистване на наслояванията в горните дихателни пътища. Ментовото масло се използва от много хора за като балсам за задръствания в гърдите или синузит.

Друга мощна билка е градинският чай. Съставките, които съдържа, са известни като полезни при инфекции на устата и гърлото и фарингит. Добавя се към преварена, а не гореща вода и се вари десет минути. Трябва обаче да внимавате с лечебния градински чай, тъй като той може да причини увреждане на черния дроб или епилептични припадъци. Бременни и кърмещи жени също трябва да използват градински чай с повишено внимание.

Следващото полезно растение е липата. Има противовъзпалително и аналгетично действие. Липата също така омекотява гърлото и предотвратява дразненето на лигавицата. Освен това много изследвания са установили, че някои от съставките ѝ имат успокояващ ефект, когато се добавят към чая. Това може да бъде особено полезно, ако имате постоянна кашлица.

Добре познатият евкалипт се използва и като помощно средство при лечението на респираторни заболявания. Има антипиретични, аналгетични, отхрачващи и антибактериални свойства.

Teзи билки пазят дихателните пътища от инфекции като COVID-19
Снимка: shutterstock

Друго полезно растение е мащерката. Тя е изключително мощна сила в борбата срещу хрипове и задръствания в гърдите. Тази билка е богат източник на антиоксиданти, витамини и минерали. Благодарение на това е незаменима при много инфекциозни заболявания. Освен това е естествено успокояващо и болкоуспокояващо средство при кашлица. Мащерката съдържа изключително силни антисептични етерични масла, които действат като натурални антибиотици и имат антигъбично действие. Чаят от мащерка преследва бактериите и може да победи всяка инфекция, използван е като лек за дихателните пътища от векове и до днес остава една от най-популярните билки в нашата народна медицина, предотвратяваща и лекуваща всякакви дихателни инфекции и бактериална пневмония.

Подбелът също не е за подценяване. Отварата от листата на тази традиционна за нашия край билка имат отхрачващо и противовъзпалително действие. Подбелът има мощен ефект срещу всяка форма на кашлица като спомага за втечняване на храчките и по-лесното им изхвърляне. Отпушва синусите и бронхите, успокоява и тонизира възпалената лигавица. Без съмнение една от най-ценните билки за дихателните пътища, подбелът облекчава хрипове, сенна хрема, астма и всякакви респираторни проблеми.

Живовлякът е една от най-често срещните билки в нашата страна, може да се срещне почти навсякъде, често растейки като плевел в градините. Всички видове живовляк намират широко приложение в народната медицина, някои от свойствата му са спиране развитието на бактерии и мощен антибиотичен ефект, който е в състояние да се справи с редица усложнения в горните дихателни пътища. Билката успокоява лигавицата, отпушва бронхите, намалява слузта и несъмнено е едно от най-популярните народни средства за борба с кашлицата.

Повечето от тези билки и много други могат да бъдат комбинирани помежду си за още по-добър ефект. Всички те могат да бъдат намерени под различни фрми като натурални добавки и имуностимуланти, чайове или етерични масла. Разбира се, всички те се срещат свободно в нашата природа и могат да се засеят и отглеждат вкъщи или на двора.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мажете се

    8 4 Отговор
    със свинска мас, много помага.
  • 2 Мангъра

    6 2 Отговор
    Смучете лукчета и правете повече секс.
  • 3 Емил

    10 7 Отговор
    В крайна сметка коя билка пази дихателните пътища - изброени са седем! Поредното тъпо заглавие, ама видях, че е от Миленка и се успокоих!!! ;)

    Коментиран от #17

  • 4 Кифлите

    6 2 Отговор
    да гълтат. Много помага за гърлото.
  • 5 Колаген

    10 2 Отговор
    Преборих Ковид за 5 дни с билкова рецепта - чесън, оцет, червен, черен пипер и шкембе чорба, да не се обезводнява организма.
  • 6 мислещ

    6 0 Отговор
    И мурсалският чай, и бял равнец. Съдържат и магнезий, за който докторите твърдят, че върши работа.
  • 7 Мангъров

    5 3 Отговор
    Мангъров каза пийте чайче и аспиринчета . Само така ще преборите ковид 19

    За този съвет Мангъров взима 200лв
  • 8 читател

    6 1 Отговор
    Много ми харесват в този сайт статиите на Миленчето, в които се старае да събере полезна информация. Макар и само изброени с кратко описание, всеки, който се интересува може да си прочете за съответната билка повече и да реши как да я прилага. А и понякога има някои много добри попадения. Давай, Миленче, полезни неща пишеш!

    Коментиран от #12

  • 9 фелдшер

    3 1 Отговор
    Тази малката на снимката бих я лекувал с кеф.
  • 10 Бонговец

    4 2 Отговор
    Френската любов оказва вълшебно въздействие върху неукрепналият женски организъм. Вирусите изпадат в паника
  • 11 Факт

    1 4 Отговор
    Доста тъпа статия
    Основните две неща които помагат са с природен антибиотичен характер и това са жълтия кантарион и прополиса.
    А тези посочени в статията са за ободряване
    Като публикувате във факти такива статии попитайте специалисти, а не врачки
  • 12 Факт

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "читател":

    И ти си с дебилни наклонности
    Какво ще ти помогне мента или липа срещу короновируса?

    Коментиран от #14, #18

  • 13 Name

    5 0 Отговор
    Много е полезно да отглеждате индрише в стаята. Убива бактериите.
  • 14 читател

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Факт":

    Ментата и липата едва ли толкова, макар че ментата има влияние върху ace2 i 3cl pro, което баш си е добре в случая.. Чети избирателно и критично, иначе е загуба на време. Подбелът е добра билка. Не споря, че има и други, които не са споменати тук. Но понякога е полезно просто са се насочат хората и да потърсят. Естествено, че няма да откриеш чудотворен лек в статия от вестник! Но може да ти даде някоя идея.
  • 15 Имам ги, без живовляк

    1 0 Отговор
    Екстра чай...!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ЪРП

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    И АЗ ТАКА, КАТО ТЕБ..........НЕМА ДА И СЕ СЪРДИМ НА МОМИЧЕНЦЕТО!
  • 18 село

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Факт":

    Сбъркал си обора Хайванче. Говорят ти за горни дихателни пътища, а не за Ковит.
    Пропуснали са най-добрата- мащерката.