Last news in Fakti

14 Януари, 2021 19:25 2 700 4

Как да готвим с пресни и сушени подправки

  • подправки-
  • пресни подправки-
  • сушени подправки-
  • готвене-
  • съвети

Сушените често за по-концентрирани и е нужно по-малко количество

Как да готвим с пресни и сушени подправки - 1
Снимка: shutterstock

Пресни или сушени, билките могат да добавят вкус, цвят и аромат към всяко ястие и незабавно да го издигнат от обикновена манджа до съвършена експлозия от вкусове. Когато готвите с билки, има общо правило, което трябва да имате предвид съотношението между пресни и сухи подправки.

Сушените такива често са по-силни и концентрирани от пресните подправки, затова имате нужда от по-малко. Това означава, че ако в дадена рецепта имате една супена лъжица от дадена подправка, ако използвате сушена такава – сложете само 1 чаена лъжичка.

Розмарин
Клончетата от тази средиземноморска билка са известни със своя дървесен аромат и са вкусни, когато се използват върху меса, особено на барбекю. Всъщност, техният аромат е толкова привлекателен, че можете да държите клончета розмарин върху горящи въглища на вашето барбекю, за да „декорирате“ месото с отличителния вкус.

Дафинов лист
Дафиновите листа често се използват цели в супи, яхнии и сосове. Те имат тъмен, флорален аромат и трябва да се използват пестеливо, тъй като вкусът им е доста силен. Някои от любимите ни рецепти, включващи дафинови листа, са кисело зеле и яхния с грах.

Босилек
Пресният босилек е много популярен в италианската кухня. Той е основна съставка на пестото и често се използва за добавяне на свеж вкус към ястия, вариращи от сосове до риба.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Врачка

    1 3 Отговор
    Напълно безмислена и вредна статия относно подправките.В селска и западнала държава като България с бедно население изобщо не се споменава как местните аборигени ще се адаптират към скъпите и безполезни источни подправки нехарактерни за местната манджа.
  • 2 Behemoth

    4 2 Отговор
    Мюрдия му е майката и чубрица ...друго ти не требе...
  • 3 Чиновник калинка

    1 1 Отговор
    Кафе ми дайте, подправки ми не требат освен ако не са против газове. И на изборите - умната, да не ми развалите рахатя!
  • 4 Чичку тревичку, коси трева и се не бой

    1 0 Отговор
    Професионалистите знаят най добре..!(Да пази Бог от такива БГ....!)