Last news in Fakti

18 Януари, 2021 18:03 5 154 12

Храните, които понижават „лошия“ холестерол

  • холестерол-
  • кръв-
  • здраве-
  • храна-
  • здравословно хранене

Полезни храни, които консумираме всеки ден, помагат в битката с холестерола

Храните, които понижават „лошия“ холестерол - 1
Снимка: Shutterstock

Ако имате висок холестерол, има лесни стъпки, които да предприемете, за да го намалите без да се налага да посягате към медикаменти.

Храните за намаляване на холестерола са много разнообразни и включват различни видове плодове, зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни, риба, постно месо и голямо количество здравословни мазнини. Ето някои от тях, посочва Дарик:

Зеленчуци

Зеленчуците са богати на антиоксиданти и затова са много ефективни. Колкото повече растителна храна човек консумира, толкова по-здрави ще са кръвоносните му съдове. Листните зеленчуци като зеле, лук, броколи и артишок са особено полезни за здравето на сърдечно-съдовата ни система, тъй като те съдържат големи количества фибри.

Бобови култури

Зелен или стар боб, леща, грах съдържат много фибри и следователно има способността да регулират холестерола в кръвта.
Те са богати на антиоксиданти и редица полезни минерали, които спомагат за правилното кръвообращение.

Чесън

Едно от най-ценните качества на зеленчука със специфична миризма е способността му да понижава холестерола.
Чесънът е истински антиоксидант, има противовъзпалителни, антивирусни, антидиабетни и имуностимулиращи свойства. Той понижава холестерола, предотвратява образуването на кръвни съсиреци и спомага за понижаване на кръвното налягане. Той е евтина и ефикасна естествена алтернатива на лекарствата за понижаване на холестерола.

Пълнозърнест хляб и зърнени продукти

Храните, които понижават „лошия“ холестерол



Друга промяна, която човек може да направи в храненето си, е да замени преработените продукти с пълнозърнести алтернативи. Богати на фибри храни, като например пълнозърнест хляб, помагат за понижаване на холестерола.

Ядки

Ядките са богати на полиненаситени мазнини, допринасящи за поддържането на кръвоносните съдове в добро здраве. Редовното консумиране на бадеми например може да допринесе за понижаване на риска от сърдечносъдови заболявания.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красива и умна жена, не черна и жълта

    4 1 Отговор
    Холестерол. поне 6......!
  • 2 5ddv55d

    24 1 Отговор
    Значи, пластмасовите чушки и домати и прорастлия чесън от турция, прогнилите лук и кратофи от полша и ГМО соя, царевица и фъстъци са особено полезни?
    Едно знам. Може и да свалят холестерола, но правят от организмите ни нещо различно от хора.

    Коментиран от #5, #8

  • 3 Организмите

    8 3 Отговор
    Отдавна, са, станали не това, което искаме, лош hстава от ядене на много свинско и шпекуф салам, а не от зеленчуците, дори и леко гнили, което може да предизвика само леко разстройство, не питат неграмотните, до кой клас са ходили, защото им едат,, картофите,,.....!
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 2 Отговор
    Без хап не може!Храната е важна,но трябва и хап!Бирата-бирена мая и ябълковия оцет са най добри за сваляне и увеличаване на добрия холестерол HDL!
  • 5 Така е но в България няма вече КОЙ....

    17 3 Отговор

    До коментар #2 от "5ddv55d":

    Да произведе,домати,чушки,чесън и каквото и да е....Останаха само възрастни и болни хора,ромули които чакат на хранилката на Толупа,некадърници с две ръце набутани на едно тъмно място и крадливата мутри бандитска групировка ГЕРБ която смуче европарите за България...Всички можещи и знаещи са в чужбина за да се реализират като бели хора и да не им крадат труда некадърниците и мутрите....

    Коментиран от #10

  • 6 Гроздан

    7 4 Отговор
    Са гръмнах два шамара на мойта у руспия и и зададох команда да прави пача ,че не беше зготвило нищо животното и нема с кво да си мезим ракията която купих.
  • 7 HDL

    5 2 Отговор
    Може да, се преведе и по друг начин, лаборантките го отбелязват така, има няколко вида, добър холестерол или лош....всичките накуп ок, значи такъв човек живе здравословно, не се тъпче и с чужди мазнини....нещо друго...!?
  • 8 антрашпиц

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "5ddv55d":

    По-полезно от домашната ракия няма!
  • 9 Като се нальочкаш

    4 1 Отговор
    С ракия, няма да, видиш., ЧЕ до тебе е дъртия таласъм Хермес...!
  • 10 Мдаааа

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Така е но в България няма вече КОЙ....":

    Много си прав.

    Коментиран от #11

  • 11 Нямало

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Мдаааа":

    местни домати, краставици, плодове, че и чесън... Ама има банани, нали? Че даже и био - хептен полезни.
  • 12 ЪРП

    3 0 Отговор
    ЕДИНСТВЕНАТА УНИКАЛНА БИЛКА, КОЯТО ПРОЧИСТВА ВСИЧКИ КРЪВОНОСНИ СЪДОВЕ, ОРГАНИ ,КРЪВТА ОТ ХОЛЕСТЕРОЛНИТЕ НАСЛОЕНИЯ , ПЛАКИ СЕ КАЗВА "БАБИНИ ЗЪБИ"