Last news in Fakti

19 Януари, 2021 17:02 5 636 6

Какви са ползите от сусамовия тахан?

  • сусам-
  • сусамов тахан-
  • тахан-
  • полезно-
  • здравословно хранене

Полезните свойства на сусама са известни още от времето на древните култури

Какви са ползите от сусамовия тахан? - 1
Снимки: Shutterstock

Сусамовият тахан е полутечен продукт, подобен на паста, който се получава от смилане на сусамени семена.

Светлият му цвят се постига, когато се използват белени семена от сусам, а по-тъмният се добива от небелени. Макар и с леко по-горчив вкус, по-тъмният вариант е по-полезен, тъй като е по-богат на хранителни вещества и минерали, намиращи се точно в обвивката.

Този продукт има разнообразни приложения и ползи за здравето. Вижте кои са те:

Сусамовият тахан е естествен имуностимулатор. Съдържащите се в него желязо и мед участват в производството на бели кръвни телца, цинкът подпомага развитието им и стимулира функцията им да се борят с микробите, а селенът се грижи за производството на антиоксиданти и антитела.

Таханът стимулира сърдечната дейност, благодарение на омега-3 мастните киселини в съдържанието му.

Те понижават нивата на холестерола и подпомагат лечението на сърдечно-съдови заболявания, вследствие от възпалителни процеси.

Сусамовата паста засилва действието на антиоксидантите заради медта, която се съдържа в продукта.

Той има противовъзпалителни свойства и облекчава болката и подуването, затова се препоръчва на хора, страдащи от ревматоиден артрит.

Какви са ползите от сусамовия тахан?

Здравословните ползи от този диетичен продукт не свършват до тук, тъй като той е полезен и за мозъчната дейност с богатото си съдържание на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които стимулират развитието на нервна тъкан в организма. Това спомага за състоянието на мозъка.

Мастните киселини забавят и развитието на болестта на Алцхаймер. Освен това, таханът съдържа манган, който стимулира функциите на нервната система и мозъчната дейност.

Дори да нямате никакви здравословни проблеми, е добре да консумирате често сусамова паста в натурален вид или влагайки я в различни солени и сладки ястия, като шейкове, супи, салати, сладкиши, хумус и др.

Диетичният продукт е много богат на незаменими хранителни вещества – полезните омега-3 и омега-6 мастни киселини, витамин В1, магнезий, фосфор, цинк, желязо, манган и мед. Само с една супена лъжица сусамов тахан дневно вие осигурявате на организма си 1 гр. фибри, 3 гр. протеини и 85 калории, 65 от които са от полезните мазнини.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Лорчи

    1 3 Отговор
    Много бичка и сусамчи, ама оригинал от Арманли, Тоше за действай връските, ама не с оня тебе гледам, мене виждам....!
  • 3 Дълбоко виждащ

    9 0 Отговор
    Много важен,за стомаха и червата!Много полезен,за здрави и лекуващи се!!

    Коментиран от #4, #6

  • 4 СОС

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дълбоко виждащ":

    И МНОГО СКЪП МАКАР ДА Е В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ СЪС СУСАМ ОТ ТУРЦИЯ.
  • 5 Само като

    2 5 Отговор
    го гледам и ми се повр. ща. И освен това: стига с тия чия, киноа, джинджифил, куркума, авокадо и всякакви подобни простотии. Яжте, каквото нашата земя ражда.
  • 6 Спасен

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дълбоко виждащ":

    На сусамовият тахан дължа спасението си. Но някои хора са алергични към него.