2 990 14

Сладък плод е пръв помощник в борбата с диабета

Експертите все пак съветват да не се прекалява с консумацията на този плод

Сладък плод е пръв помощник в борбата с диабета
Снимки: Shutterstock

Мангото може да стабилизира нивото на захар в кръвта и да подобри общото здравословно състояние на хора с диабет от втори тип. За това свидетелстват изследвания на американски учени. Резултатите от изследванията сочат, че съдържащите се в плода полифеноли имат антиоксидантен и противовъзпалителен ефект, пише вестник „Експрес“.

Сладък плод е пръв помощник в борбата с диабета

Мангото съдържа редица добре познати биоактивни съединения като каротеноиди, токофероли, аскорбинова киселина, фибри и фенолните съединения мангиферин, галова киселина и кверцетин. Учените провели експеримент с пациенти с диабет от втори тип и добавили към диетата им манго. Няколко месеца по-късно нивото на кръвната захар при доброволците намаляло значително, а освен това голяма част от тях „стопили“ и мазнините в организма. Все пак експертите предупреждават, че мангото съдържа много захар, затова пациенти от рискови групи трябва да консумират малки порции от него.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 Биде

    11 0 Отговор
    Лошото е че цейата му е соленичка!

    Коментиран от #2

  • 2 Стан

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Биде":

    ... а солта е вредна и за това го избягваме :)
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.


  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Наистина е скъп

    1 0 Отговор
    Дума неще и да става....!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Келеш

    0 0 Отговор
    Събино, Събинооооо, Събино, най-големият факт е, че хич ва няма вече. Отивам да играя лимки, аре ЗУК и ПРЕ!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 инж технолог

    0 0 Отговор
    Скъп плод е,но иначе е приятен на вкус и полезен за кожата. Съдържа и: пектин (вид разтворими фибри), който понижава нивата на липопротеините с ниска плътност (известни още като LDL-холестерол или т.нар. „лош“ холестерол); полифенолните съединения катехин, кверцетин и магнеферин, които притежават мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства; ниски нива на натрий за сметка на съдържанието на калий, което прави плодът подходящ за хора с високо кръвно налягане.
  • 14 Запек

    0 0 Отговор
    От пектин....!

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.