22 Януари, 2021 21:39, обновена 23 Януари, 2021 05:09 11 177 35

Спрете да сушите прането си вкъщи

Вижте защо това не е полезно за вашето здраве

Спрете да сушите прането си вкъщи
Снимка: shutterstock

Не всяко домакинство има лукса да притежава сушилня, понякога няма място за такава, а понякога финансите не достигат за закупуване на такава. Единственото нещо, което можете да направите с прането си, е да го закачите на сушилника. Добре ли е обаче, да правите това на закрито?

Това са най-големите опасности, които заплашват вас и дома ви от сушенето на дрехи вкъщи:

1. Влажност
Ако сушите прането си на закрито, увеличавате влажността с около тридесет процента, според The ​​Asthma Society of Ireland. По-високата влажност може да увеличи шанса за развитие на токсични гъбички. „Влажната среда стимулира растежа на гъбички, които могат да отделят спори. Тези спори могат потенциално да причинят алергични реакции при хората", казва говорителят на The Asthma Society.

2. Гъби и спори
Тези гъбички и спорите, които отделят, често не се виждат с просто око. В резултат на това човек може внезапно да изпита тежки алергични реакции, без да знае причината. Не всеки ще пострада от подобни реакции, но хората с астма и тези, които са по-чувствителни към гъбички и спори, могат да получат обостряне на симптомите. Гъбичките също могат да имат отрицателен ефект върху кожата.

3. Алергични реакции
Ако имате проблем с плесен къщи, може да усложните тези проблеми. В началото ще започнете да усещате и реакция на организма - може да изглеждат безобидни, като хрема, но в дългосрочен план могат да станат изключително сериозни. Ако имате симптоми, които не изчезват и които причиняват проблеми във вашето ежедневие, е разумно да посетите вашия лекар.

Могат да възникнат следните симптоми:
1. Течащ нос
2. Кашлица
3. Кихане
4. Обриви
5. Главоболие
6. Умора
7. Дразнене в гърлото
8. Астма
Решение
Имате ли сушилня за дрехи или място навън, където да оставите прането да изсъхне? Уверете се, че използвате тези две опции колкото е възможно повече. Ако е необходимо да изсушите прането на закрито, направете това в помещение, което е добре проветриво. Например поставете стойката за пране в баня с отворени прозорци и включен вентилатор за извеждане на влажния въздух.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 45 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Гост

  54 6 Отговор
  И къде да го сушим!? На улицата ли? Гащите къде да скрием?

  Коментиран от #3, #4, #6, #25

 • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 3 Брендилия

  25 4 Отговор

  До коментар #1 от "Гост":

  Тя маТрачева по сошла с ума и от мен. В баня има по-голяма влажност. Значи остава от пералнята върху мен и после по ред на точките- сополи, кашлица, кихане и пр.
 • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 5 Брендилия

  3 2 Отговор

  До коментар #2 от "Щаба на Ред Сокс":

  Не, баба чешеше вуна. Така казваше на вълната, остригана от овцете
 • 6 В сушилна машина бе,

  10 11 Отговор

  До коментар #1 от "Гост":

  процеса на премахване на водата от прането става най-често чрез изпаряването и, и то чрез загряване. така или иначе количеството топлина необходимо за изпаряването на единица маса вода е постояно, вместо да се мъчиш с простиране и да се спъваш в сушилници слагаш дрехите в сушилня на нощната тарифа на по-евтин ток и особено ако машината е с термопомпа и wrinklefree имаш чисти и топли дрехи сутринта не като от простора все едно крава ги е преживяла а енергията която си вложил е все едно е работил климатик

  Коментиран от #7, #8


 • 7 Звездолетите ми го нашепват

  17 7 Отговор

  До коментар #6 от "В сушилна машина бе,":

  Това е най-вредния начин да си улесните живота 💀😷😩
 • 8 Гост

  8 9 Отговор

  До коментар #6 от "В сушилна машина бе,":

  Нямаше нужда да се пънеш имаме сушилня
 • 9 qwerty

  18 3 Отговор
  отварям вратата на терасата с кош, пълен с изпрани дрехи и ооооо! смрад на вълища🤧 затварям и всичко на сушилката под климатика, а там те се изсушават за около 2 часа.

  Коментиран от #11

 • 10 3456

  11 1 Отговор
  Глупости на търкалета. Който не знае как работят уредите за сушене си купува къща в Банкя.

  Коментиран от #12

 • 11 Звездолетите ми го нашепват

  6 7 Отговор

  До коментар #9 от "qwerty":

  И после ,що детето ти й триоко...примерно ?
 • 12 Стой Копеев

  6 0 Отговор

  До коментар #10 от "3456":

  Ми ...сушат сигурно...то голяма философия , се едно хладилник избирам....
 • 13 Маската

  40 3 Отговор
  А когато носим маски по цял де, това не е ли същото? Дишаме в маските, натрупваме влага там и там се въдят бактерии и плесени, които ние вдишаваме обратно... Нещо статията ви не е наред. Оправете си опорките със ШОРО-централата. че се излагате!
 • 14 Това ми е любимо

  13 2 Отговор
  Гащи на всяка тераса и на чужденците много им харесва тази гледка
 • 15 Джи

  21 2 Отговор
  А като си сложиш маска на лицето, с колко се увеличава влагата? В този ред на мисли, какво означава това? МАСКАТА е вредна за здравето? Нали? Егати безсмислието
 • 16 Асаг

  10 1 Отговор

  До коментар #2 от "Щаба на Ред Сокс":

  Пише се сушилна,а не сошилня

  Коментиран от #17, #33

 • 17 Щаба на Ред Сокс

  1 5 Отговор

  До коментар #16 от "Асаг":

  Тъй ли ,а що са пише льопилня а не лупилня ?

  Коментиран от #20

 • 18 Звездолетите ми го нашепват

  4 2 Отговор
  Тя баба ми сьонгата се в пошилня га е пушишила !!!
 • 19 София през зимата

  7 3 Отговор
  Най-добре на балкона, да, но след това трябва да переш отново-дрехите се вмирисват отвратително на дим, на всякакви манджи от близките заведения и прочие. Остава банята със затворена врата и пусната вентилация.
 • 20 Брендилия

  6 1 Отговор

  До коментар #17 от "Щаба на Ред Сокс":

  Защото пиленца не лупват, а се излюпват. Опасна работа си, написа ми предния ник☺
 • 21 Гост

  4 4 Отговор
  Супата Мил.ем.че, супата! Не ми казвай какво мога и какво не мога в къщи!
 • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 25 Лек недостатък на ваксините

  4 3 Отговор

  До коментар #1 от "Гост":

  Обриви,астма Лек сърдечен арест или сърдечна недостатъчност и удвояване на сърдечната дейност и избягването на диагностични грешки при бъбречни и сърдечносъдови заболявания и епилептични припадъци и алергични реакции с летален изход и колапс постоянни паник атаки и халюцинации с параноя и дезориентация психично разстройство характеризиращо се с нарушение на мисловната дейност граничещо с социопатия и деменция фригидност полова немощ и слабост импотентност неспособност за задържане на ерекция състояние на полова неудовлетвореност и студенина и сухота леки странични ефекти колики разстройство обезводняване и газове в огромни количества и обеми и с неприятна миризма и задушлива миризма неплодовитост и косопад и акне тремор и желание за употреба на огромни количества алкохол състояние на афект леки и продължителни колики
 • 26 мислещ

  5 1 Отговор
  Мерси, не се бях сетил колко ефективен метод е да си "суша" дрехите на -10 градуса.
 • 27 глоги

  3 0 Отговор
  Гащите си ще ги сушите на задника си. Те са тънки и бързо ще изсъхнат. Другото в тях,ако е сухо,намажете го с лубрикант.

 • 28 покруса

  5 3 Отговор
  Реклама на сушилни машини пак!

  Коментиран от #31

 • 29 Бря

  14 2 Отговор
  Туй голяма статия. Разследваща журналистика. Висок клас. Хеви метъл. Ама народа прост и не отбира, значи. Затуй си купуват въже за простор и през по-голяма част от времето прането се суши вън. Ако искате-тъпчете се като сардели в големи градове и живейте "модерно". Ама защо ходите из "провинцията" и търсите, тъй, нещо домашничко, яйчица, млЕкО, месце, ракийкЯ и т. н.?
 • 30 Защо толкова сложно е обяснено

  3 2 Отговор
  Всичко, да, ви го кажа, на тези, дето сега се правят на чистници...... едно време, един кат дрехи миризливи и мухлясали, после първата пералня, бели дрехи не личат, черни ли са,, бели ли са, да, благодарим на този, който измисли авт. пералня, но който си е,мухлив,, той си остава. такъв цял живот, важното да са изпрани, Бог ще ги изсуши дрехите....!
 • 31 Иначе пък реклама

  1 0 Отговор

  До коментар #28 от "покруса":

  на гащи които висят на фасадата и всички да ги гледат
 • 32 Pokoloko

  4 0 Отговор
  много отдавна като живях в САЩ видях и сушилня за бедни - малка стаичка в апартамента, до 1.5 кв.м с нагревател на стената и вентилация, тези които нямат машини сушат така но на теласата или фасазата е забранено, на терасата можеш само мадичка със столове, ха си изнесъл печката, котлоните, прането или други побългарения на лицето на сградата ти хакват глобата
 • 33 Марги

  3 1 Отговор

  До коментар #16 от "Асаг":

  СУШИЛНЯ!
 • 34 Хехее

  0 0 Отговор
  Пише се- лЮпилня
 • 35 Ууууууудолу

  2 1 Отговор
  Сушилните гълтат ток като луди, аз както пускам пералня през ден, направо трябва да им дам номера на картата си на ЧЕЗ.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.