Last news in Fakti

23 Януари, 2021 08:15 9 301 26

Днес черпят 7 необикновени имена

  • имен ден-
  • свети климент-
  • мъченици-
  • мъченик

Попитаме паметта на Св. Климент Анкирски

Днес Църквата чества Св. свещеномъченик Климент, епископ Анкирски.

Свети Климент се родил в гр. Анкира (днешната столица на Турция), в областта Галатия – една от люлките на малоазийското християнство, което оставило спомена за безбройни и славни изповедници на евангелската вяра. Майката на Свети Климент, Ефросиния, била силно вярваща християнка. Омъжили я млада за върл езичник. Света Ефросиния полагала усилия да въведе своя съпруг в света на християнството, но той отказвал и в същото време се опитвал нея да превърне в езичник. Водейки тази трудна духовна борба, Света Ефросиния постоянно се молела на Всевишния да ѝ дава сили, за да успее. Но Господ имал други планове за нея.

Малко след като Ефросиния родила момченце, което кръстили Климент, мъжът ѝ починал. Когато Свети Климент навършил 12 години, Света Ефросиния починала и той останал кръгъл сирак. За него започнала да се грижи приятелка на неговата майка – София. София била богата и благородна дама.

Настанали тежки години. Голям глад убивал населението на Анкира, а бедните семейства оставяли на улицата и на произвола на съдбата своите деца, понеже не можели да се грижат за тях. Точно в този момент се проявил младият Свети Климент. Той събирал децата от улицата и ги настанявал в огромния палат на неговата осиновителка София. София обличала и хранела бедните деца, а Свети Климент започнал да ги учи на християнските ценности, за да може след време да получат Свето Кръщение.

Отдаден на духовни занимания, на 20 години Свети Климент станал епископ на Анкира. Не след дълго езичниците предприели 9-то гонение над християните. Този път римските войници не преследвали обикновените вярващи, а онези които ги подбуждат да почитат Иисус Христос – епископи, клирици, дори четците в храмовете. Сред заловените и изпратени на мъчения бил и Свети Климент. Толкова много го били, драли кожата му, пробождали с шишове плътта му, че на края даже вътрешностите му се виждали. Върнали го едва дишащ в килията на затвора, а на следващата сутрин той бил като нов. Нямало и една следа от мъченията.

По заповед на императора, Свети Климент и неговият ученик Агатангел били местени от град на град. Навсякъде публично ги измъчвали, а на следващата сутрин те били съвсем здрави. Това продължило няколко години. Свети Климент понасял с непознато търпение мъченията и никога не си позволил да плаче, да се оплаче или да реагира по друг начин. Накрая император Максимиан заповядал да върнат затворниците обратно в Анкира. По заповед на градоначалника били затворени в тъмница.

На Богоявление Свети Климент бил пуснат от затвора, за да отслужи празничната служба за Кръщението на Иисус Христос. По време на службата бил екзекутиран, заедно с неговите помощници Христофор и Харитон, и Агатангел. Това се случило на 23 януари 312 г.

Имен ден празнуват: Климент, Климо, Климентин, Климентина, Клементина, Христофор и Харитон.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Единствения достоен

    5 1 Отговор
    Климент Охридски.....!
  • 2 Вижте мъж мечта

    1 5 Отговор
    В момента по нова ТВ.....!
  • 3 Найденов

    5 16 Отговор
    АнкАра,не АнкИра е столицата на Турция,журналяги безпросветни!

    Коментиран от #4, #6, #7

  • 4 XXXX

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Найденов":

    Анкара е сега, през 325 година е била Анкира!
  • 5 Бaро Вкаров

    2 9 Отговор
    Да е жив и здрав атомния поп Христофор Събев!
  • 6 Камен

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "Найденов":

    Не си прав - тогава, по времето на Св.Кирил Анкирски - този град се е наричал Анкира!
    (Както примерно Русе - до преди 100г се е наричал Русчук)


    И не обиждай журналистката - това е една от малкото добри православни статии написана на този сайт!

    (Дори трябва да и се извиниш, ако си мъж и доблестен човек!)

    Браво г-жо Андреева, поздрвявам ви за прекрасната православна статия! Бог да ви благослови!

    Коментиран от #15

  • 7 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Найденов":

    А, то ти май си ,,безпросветния,, мушморочко.
  • 8 До г-ца Събина

    6 1 Отговор
    Аз също си помислих че има грешка с Анкира/Анкара проверих и се оказа, че точно така извинявам се
  • 9 Камен

    18 2 Отговор
    естит имен ден на всички именици и чecтит прaзник нa вcички прaвocлaвни хриcтияни!

    Днес освен Св.свещеномъченик Климент, епископ Анкирски, свети мъченик Агатангел и на другите с него, се честват още и Св.Павлин Милостиви, епископ Нолански, преподобни Мавсима Сириец, преподобни Саламан Безмълвник, преподобни Генадий Костромски и се възпоменава Шестия Вселенски събор.

    И нека всички да вземем пример от тези велики Светии, като винаги твърдо и смело да изповядваме, пазим, укрепваме и утвърждaвaме Православната ни вяра!


    Ще допълня малко статията като напиша тук част от -

    Житието на Свети Павлин Милостиви, епископ Нолански

    Божият угодник Павлин бил родом от Аквитания. По време на светския си живот той бил един от старшите сенатори при Римския император. Бил с благочестив живот и се боял от Бога. Съпругата му Тарасия била подобна на мъжа си по вяра и добродетели и също била благочестива. Понеже нямали собствени деца, те прибирали бедни сирачета и се грижели за тях като за свои собствени деца, хранейки ги и поучавайки ги на страх Божий.

    От ден на ден те преуспявали във всяка добродетел и изобилно раздавали милостиня на бедните. Накрая, за да угодят на Бога, сами пожелали да станат бедни. Продали голямото си имение и като раздали всичко на нуждаещите се, заживели в доброволна нищета, подобно на сиромасите, и възложили цялото си упование на Божия промисъл.

    Коментиран от #21

  • 10 Камен

    18 2 Отговор
    Веднъж, след като вече силно обеднели, при тях дошъл един нищ да проси милостиня; но те нямали нищо друго освен един хляб. Блаженият Павлин се посъветвал с жена си - дали да даде на бедняка и този последен хляб.
    - На нас Бог ще ни помогне - рекъл той, - а ние няма да се поскъпим да дадем на просещия заради Бога.
    Тарасия обаче не дала хляба, а го запазила за тях, тъй като през този ден самите те нямали нищо за обяд. В това време при блажения Павлин влязъл пратеник от един негов богат приятел с известието, че този приятел му изпратил по море много храна, и последният кораб, именно с храната, потънал и се разбил в морските вълни. Като чул това, Павлин казал на съпругата си:
    - Виждаш ли, ако беше дала на бедняка последния хляб, последният кораб с храната не би потънал в морето. Само поради скъперничеството на мнозина Бог погубва имуществото им.

    След това, като оставили заедно с имуществото и светската слава, и всички интереси в този свят, те напуснали Рим и отишли в страната Кампания, тъй като там си били оставили за препитание едно незначително имение. Поселили се в град Нола, близо до гроба на свети мъченик Феликс, и работели на Господа, скривайки се от света.

    Но добродетелта на Павлин не могла да остане скрита за дълго. Заради нея той бил взет по принуда на престола на Ноланската църква и против волята си приел епископски сан. Управлявал паството си свято и бдително, като верен и мъдър домоуправител, “когото господарят му е поставил над слугите си

    Коментиран от #16

  • 11 Камен

    18 2 Отговор
    Хранел овцете си не само с духовна храна, като ги учел и наставлявал, а грешниците довеждал до покаяние и обръщал всекиго в пътя на истината, но се грижел и за телесната храна и за всички нужди на овцете си - хранел и обличал бедните и сиромасите, сирачетата и вдовиците, а пленените откупувал и им дарявал свободата.

    И той не се побоял да пожертва дори себе си:

    Веднъж при него дошла една бедна вдовица, която казала с плач:
    - Синът ми е взет в плен от вандалите и аз узнах, че той се намира при зетя на вандалския цар Рига в Африка. Умолявам твоя святост: дай ми средства да откупя сина си, единствената надежда за прехраната ми и опора на старостта ми.

    Божият човек потърсил внимателно около себе си, дали няма да намери нещо, за да го даде на просещата, и като не намерил нищо, (понеже той бил раздал всичко каквото имал в епископията за откуп на пленените и за прехрана на осиромашелите от нашествието на варварите) освен самия себе си, рекъл на бедната вдовица:
    - Жено, аз решително нямам нищо, което да ти дам, освен самия себе си. Вземи ме; предавам се под твоя власт, като роб. Продай ме и откупи сина си или пък ме предай в робство в замяна на сина си.

    Като чула тези думи от устата на такъв човек, жената си помислила, че това е по-скоро насмешка, отколкото милост. Но понеже бил красноречив и премъдър, той скоро убедил с разсъжденията си съмняващата се жена, че и казва това не с насмешка, а напълно сериозно. Убедил я да повярва на думите му и да не се
  • 12 Камен

    18 2 Отговор
    бои да продаде епископа в робство заради освобождаването на сина си.

    Тогава те и двамата тръгнали към Африка, отишли при вандалите и намерили княза, зет на царя, при когото живеел синът на бедната вдовица. Той се съгласил да пусне сина и в замяна на Св.Павлин, когато разбрал, че Св.Павлин умее добре да обработва градини, а на княза тогава му трябвал градинар.

    Така Св.Павлин останал да работи, поел грижите за градините и започнал ревностно да се труди. Господарят му започнал често да идва в градината и да води беседи с градинаря си за различни неща. Като забелязал мъдростта и обширните му познания, той беседвал с него за всичко, като много пъти оставял домашните си и приятелите си, за да се наслади на разсъжденията на слугата си. Блаженият Павлин ежедневно му донасял за обяд различни зеленчуци от градината и като получавал от ръцете му хляб, се завръщал при работата си.

    Веднъж, когато господарят му беседвал с него, свети Павлин му казал:
    - Виж, ти се готвиш да заминеш някъде. Междувременно ти предстои да се погрижиш да приемеш вандалското царство, защото този цар, твоят тъст, внезапно ще умре от неочаквана смърт. А ако ти заминеш, в твое отсъствие друг ще завземе царската власт.

    Щом чул тези думи от градинаря си, князът не си замълчал, но отишъл при царя и му ги предал, понеже му бил напълно верен и за това бил обичан от него повече от всички други. Царят се усъмнил и казал:
    - Искам да видя този мъж, за когото говориш.
    На това зетят на царя
  • 13 Камен

    18 1 Отговор
    казал:
    - Ей сега ще му наредя за обяд да ти донесе зеленчуци от градината и ще го видиш.

    Когато царят седнал да обядва, Павлин влязъл при него с донесените, по заповед на господаря му, зеленчуци за царската трапеза. Щом царят го видял, веднага се разтреперил и като повикал господаря му, своя зет, му открил тайната, която искал да скрие от него.
    - Това, което си чул от този човек, е истина - казал той, - защото през нощта видях в сънно видение различни князе, седнали на престоли и произвеждащи съд над мен. И той седеше сред тези съдии. Чрез техния съд ми бяха отнети жезълът и властта, които някога получих. Попитай го кой е. Не мисля, че този мъж е обикновен човек, защото го видях във велик сан.

    Тогава зетят на царя отвел блажения Павлин настрани и го попитал:
    - Кой си ти?
    Божият човек му отговорил:
    - Аз съм твоят раб, когото ти прие вместо сина на вдовицата.
    Но князът настойчиво го разпитвал, като искал да изясни не това, какъв е станал сега, а какъв е бил в своята страна. Той заклел светеца и изискал под клетва да не крие от него тайната си, а да му открие цялата истина.

    Божият човек се смутил от разпита и понеже не бил в състояние да престъпи клетвата, казал, че е епископ. Щом чул това, господарят му силно се изплашил и със смирение му казал:
    - Искай от мен каквото пожелаеш и след това се върни в страната си с богати дарове.
    Божият угодник Павлин му казал:
    - Единственото благодеяние, което можеш да направиш за мен, е да пуснеш на свобод
  • 14 Камен

    18 1 Отговор
    свобода в родината всички пленници от моя град и моята страна, доведени тук.

    Веднага с усърдието на този княз били издирени по цялата африканска страна християните, пленени от областта Кампания и били доведени при свети Павлин. Светият пастир бил изпратен с почит с всички словесни отци на своето паство, с много богати дарове и изобилие от хранителни продукти. Те се завърнали на кораби в родната си земя с веселие и радост. След няколко дни, съгласно пророчеството на светеца, умрял Вандалският цар Рига и вместо него на престола се възкачил зет му.

    По такъв начин, като предал самия себе си в робство, свети Павлин извел много люде от робство на свобода, подражавайки на Христа Господа, Който приел вид на раб и избавил човешкия род от робството на дявола.

    След освобождаването от робството на вандалите, свети Павлин живял много години и като добър пастир, който полага душата си за овцете, доблестно управлявал повереното му стадо и без да се щади, извършил много благодеяния на бедните братя. След това преминал при Пастиреначалника Христос, своя Господ, от Когото сега приема стократна отплата и наследява живот вечен, прославяйки Го во веки. Амин.


    По неговите, и на всички днес чествани Светии, молитви: Господи Иисусе Христе, Сине Божий - помилуй и спаси нас, Амин!
  • 15 Бай Аз

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Камен":

    Камене, кефиш!

    Това житие, което си постнал тук е супер! Уникално, удивително!

    Обаче, мислиш ли, че има смисъл да постваш жития тук, на този светски сайт?

    Коментиран от #23

  • 16 Бaро Вкаров

    3 13 Отговор

    До коментар #10 от "Камен":

    Каменъ ,дай нещо по-обширно.Тва е прекалено късо,за да го четем.🐵

    Коментиран от #22, #24

  • 17 У жакузиту

    2 11 Отговор
    По обширното..!
  • 18 Иванов

    10 1 Отговор
    Сърдечно поздравявам всички православни християни и още повече именниците с днешния прекрасен православен празник!

    Нека винаги да се стремим към Бога и да укрепваме и усилваме Православната си вяра, и твърдо да я пазим, отстояваме и изповядваме - като днес честваните Свети отци и като вcички Cвeтии!

    И нeкa Бoг пo Тeхнитe Cвeти мoлитви дa ни дaрувa мир, любoв, търпeниe, душeвнo и тeлecнo здрaвe, крепкост и сила, за да вървим винaги твърдо и неотклонно пo cвoя православен път към Гocпoдa!

    Тропар на Свeти Кирил Анкирски:
    Лоза на преподобието, стъбло на страдалчеството, цвят най-свещен и плод богодаден, вечноцъфтящ, си дарил себе си на верните, всесвещени; но като състрадалец на мъчениците и съпрестолник на свещеноначалниците, моли Христа Бога да се спасят нашите души.

    Кондак на Свети Кирил Анкирски:
    Бил си честна клонка на Христовата лоза, показал си се многострадален, Клименте всехвални, и със страдащите си зовял: Ти, Христе, си светла радост на мъчениците.

    Ще се включа и аз в допълването на статията, като напиша малко за Шестия Вселенски Събор:

    Но преди това ще поясня (заради незнаещите): Вселенските събори са върховният законодателен орган по верските и канононическите въпроси в целия християнски свят. Решенията им са задъжителни.

    В Православната църква се признават седем вселенски събора. В посланието си до княз Борис І патриарх Фотий казва, че сведенията за вселенските събори са "чистото учение на православието".

    Коментиран от #20

  • 19 Иванов

    10 0 Отговор
    Възпоминание на Шестия Вселенски събор

    Шестият Вселенски събор бил свикан през 680 г. при император Константин Погонат в Константинопол против монотелитите, които, за да примирят монофизитското учение с православното, признавали в Иисуса Христа две естества, подобно на православните, но подобно на монофизитите, допускали в Него само една воля - Божествената.

    Разпространението на това учение предизвикало големи смутове в Църквата и предизвикало появата всред православните на ревностни защитници на православието, които застанали открито срещу монотелитството, виждайки в него само прикрито монофизитство.

    На събора дошли 170 отци, между които лично присъствали двама източни патриарси: Георги Константинополски и Макарий Антиохийски, и двамата - монотелити; а Римският папа Агатон изпратил легати от свое име. Императорът сам присъствал на заседанията на събора, който продължил около година: започнал на 7 ноември 680 година и завършил на 16 септември 681 година.

    Съборът определил да се признават две воли в Иисуса Христа - Божествена и човешка, съответстващи на двете естества.

    Съборът взима и още над 100 важни решения, някои от които са:

    36-то правило потвърждава равенството между Цариградския патриарх и папата, и определя иерархията на източните патриархати.
    53-то: кръстниците са духовно сродени с кумците.
    64-то и 70-то забраняват на миряни и жени да поучават в църквата по време на богослужение.
  • 20 Иванов

    10 0 Отговор

    До коментар #18 от "Иванов":

    Допуснах техническа грешка - тропарът и кондакът са на днес чествания Свети Климент Анкирски:

    Тропар на Свeти Климент Анкирски:

    Лоза на преподобието, стъбло на страдалчеството, цвят най-свещен и плод богодаден, вечноцъфтящ, си дарил себе си на верните, всесвещени; но като състрадалец на мъчениците и съпрестолник на свещеноначалниците, моли Христа Бога да се спасят нашите души.

    Кондак на Свети Климент Анкирски:

    Бил си честна клонка на Христовата лоза, показал си се многострадален, Клименте всехвални, и със страдащите си зовял: Ти, Христе, си светла радост на мъчениците.
  • 21 Иванов

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Камен":

    Здравей, Камене!

    Много добре се е получило житието!

    Продължавай в същия дух, и не обръщай внимание на неодобряващите.

    Бог да те благослови: теб и цялото ти семейство!

    Коментиран от #25

  • 22 Абе

    0 11 Отговор

    До коментар #16 от "Бaро Вкаров":

    Тия двамата немат ли си Фейсбук да си пишат и да се хвалят един друг...Там и по-дълго могат да си коментират.
  • 23 Камен

    12 1 Отговор

    До коментар #15 от "Бай Аз":

    Радвам се, че си оценил това наистина прекрасно житие и себеотрицанието и жертвоготовността на Свети Павлин Милостиви, епископ Нолански!

    А за смисъла - само Бог знае от кое наистина има смисъл. Но моята логика е такава: дори на един човек да докосне душата и сърцето му, житието, което съм постнал тук - значи има смисъл!
  • 24 Камен

    12 1 Отговор

    До коментар #16 от "Бaро Вкаров":

    Никак не обичам да се подиграват с труда ми, но днес съм добър и затова няма да те омятам, а ще ти обясня просто и логично - защо написах житието в рамките на 5-6 коментара?

    Направих това, защото житието на Свети Павлин Милостиви, епископ Нолански е наистина удивително и забележително. И когато започнах да го обработвам(редактирам) се оказа, че просто няма какво да се съкрати - защото всичко е много ценно и душеполезно!

    Иначе и на мен ми се искаше да е в рамките на 1-2 коментара, защото знам, че хората днес рядко имат търпение да прочетат повече, но в случая - просто нямаше начин да постъпя така!

    Ако го прочетеш внимателно - ще разбереш какво имам предвид!

    Бог да те вразуми и просветли!

    Коментиран от #26

  • 25 Камен

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Иванов":

    Благодаря ти!

    И на теб желая същото , умножено по две!

    Бог да те благослови!
  • 26 Защо

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Камен":

    днес си добър.. Ти да видиш какво благоволение... А ако не си, какво ?