2 408 8

Рецепта за вечеря: Паста "Примавера"

За любителите на паста и зеленчуци

Рецепта за вечеря: Паста
Снимкa: Shutterstock

Паста "Примавера" е ястие с италиано-американски произход, създадено през 70-те години от шеф готвача Сирио Мачиони. Сервира се за първи път в неговия ресторант Le Cirque в Ню Йорк. Паста Примавера и рецептата за нея добиват популярност след публикуването на статия в New York Times през 1977 г., пише rozali.com

В буквален превод от италиански примавера означава пролетно време, заради обилното количество свежи пролетни зеленчуци, с които се приготвя.

До днес паста "Примавера" е претърпяла много трансформации и може да се каже, че всеки професионален готвач има своя интерпретация. Хоби готвачите пък експериментират спрямо вкуса или съдържанието на хладилника си. Ние ще ви предложим една лесна вариация на паста Примавера, която да приготвите за любимите си хора.

С каква паста се приготвя?

Можете да приготвите паста Примавера с паста по ваш избор - пене, фарфале, дори спагети или талятели. Ако сте на диета, можете да замените традиционното масло със зехтин или друго студено пресовано олио. Заменете класическата паста с пълнозърнеста, ако опитвате да консумирате по-малко храни от бяло брашно.

Необходими продукти:

2 с.л. масло

1 с.л. зехтин

1/2 малка тиквичка (на кубчета)/ може да замените с бланширани аспержи

1/2 ч.ч. замразен грах

1/2 червена чушка

100 г чери домати

1 малък морков

3 скилидки чесън

няколко листа пресен босилек

30 г настърган пармезан

200-250 г паста по ваш избор

сол, пипер на вкус

около 1 с.л. лимонов сок

Начин на приготвяне:

Сварете пастата в подсолена вода според указанията на пакета.

В голям и по възможност дълбок тиган сложете маслото и зехтина на средно силен котлон.

Добавете зеленчуците и чесъна. Оставете ги за около 5-7 минути. По принцип не бива да са напълно омекнали, а леко твърди, но това зависи от предпочитанията ви. Спрямо тях преценете времето на готвене.

Добавете лимоновия сок, солта, черния пипер и листата босилек.

След около минута-два изсипете отцедената паста и ако прецените 1 черпак от водата, в която се е варила.

Разбъркайте пастата в соса и след минута отстранете от тигана.

Сервирайте и добавете настъргания пармезан отгоре.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 мечо

    1 7 Отговор
    макарони за вечера аи яш сиги аз сам на мрафка
  • 2 Супер са

    6 1 Отговор
    Не ги отказвам никога...!
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 3 Отговор
    БЛАГОДАРЯ за предложената рецепта госпожа МАРИНОВА
  • 4 1 и 3

    2 2 Отговор
    Пълни калъфи...
  • 5 Невежи неграмотници....

    6 1 Отговор
    Талиатели!
  • 6 Порно

    0 2 Отговор
    Мерси. Като ще е паста , поне да е с рагу/в италианския вариант, не българския/
  • 7 Гастро

    3 1 Отговор
    Браво, много добра рецепта за вечеря. Когато се вслушвате в съветите, няма да има вмирисана и мазна къща през нощта, и проблеми със стомаха.

    Коментиран от #8

  • 8 Гост

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Гастро":

    Ама тея пак са запържени не течеш ли

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.