Любителите на тънките мезета най-добре знаят, колко вкусни са домашно приготвените луканки, пастърма и суджуци.
Консумацията на сурово месо, обаче крие рискове, напомнят медиците. Хапвайки си спокойно луканки, суджуци и пастърми, можем да си докараме трихинелоза, алармират специалисти, цитирани от Всеки ден.
Паразитите, отговорни за неприятната болест, се срещат по дивите животни. Те обаче скоростно могат да се прехвърлят и върху домашните добичета, а оттам и в сухите мезета. И понеже тези месни продукти не се подлагат на термична обработка, вредителите се озовават и в човешкото тяло.
Не само похапването на суджуци и луканки е притеснително.
Според експертите внимателно трябва да се процедира с кюфтета и кебапчета, тъй като те също могат да ни докарат неприятности, в случай че не са добре изпечени.
По думите на лекарите единственият начин да сме спокойни, че в тялото ни няма да попадне някоя от тези гадини, е да препичаме много добре суровите месни продукти. Сред жителите на селата се носеше твърдението, че ако човек пийне повече ракия, нищо не би му се случило, дори да похапне проблемно месо.
Специалистите обаче са съвсем на друго мнение по въпроса. Според тях, ако дадено месо е заразено, никакво количество от домашната ракия не би му помогнала.
Първите симптомите на заболяването много напомнят на тези на грипа.
Ето защо, когато хората почувстват гадене, обща отпадналост, липса на апетит, отслабване или усетят, че имат зачервено гърло и висока температура, често не знаят, че са пипнали трихинелоза.
Малко по малко заболяването се усложнява и болният се сдобива с отоци около очите и кожни обриви. Започва да се усеща и напрежение в мускулите. В случай че не се вземат мерки навреме, не е изключен и фатален край за заболялото лице.
Да се защитим от опасните паразити изобщо не е лека задача. Нужно е всяко месо да бъде проверявано от ветеринар, преди да бъде консумирано. Това обаче на практика няма как да стане. Ето защо трябва много да се внимава от какви търговци се купува месото.
Страната ни е на първо място в ЕС по потвърдени случаи на зараза. По въпроса не се вземат достатъчно мерки и нищо чудно тази зима случаите на засегнати лица да са повече, смятат месарите.
Най-добре любителите на „вълчо мезе“ да избягват месо и месни продукти от нерегламентирани източници, а да имат доверие само на големите търговски вериги с проверени колбаси.
Препоръчва се на ловците преди да консумират месото, да го дадат за изследване. Същото важи и за домашните ферми.
БАБХ и НЦЗПБ могат да изследват домашните луканки и суджуци, но трябва да се направи преди да започнат да се правят, иначе трябва да се изхвърлят.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 мафиозо
16:39 24.01.2021
2 Рискът
16:39 24.01.2021
3 Ааааа
Гладна кокошка просо сънува! Като си мързелив ще пишеш смешни статии, вместо да се хванеш да направиш няколко суджука!
Коментиран от #40
16:40 24.01.2021
4 Ки стеа,, специалисти..,,
16:41 24.01.2021
5 Ами не бе
Коментиран от #13
16:41 24.01.2021
6 Селянин
Коментиран от #47
16:42 24.01.2021
7 мдда
16:43 24.01.2021
8 Сух
16:43 24.01.2021
9 Дългият
Коментиран от #53
16:45 24.01.2021
10 Суджук
16:46 24.01.2021
11 Глупости на търкалета
16:48 24.01.2021
12 Четник
16:48 24.01.2021
13 Ххаха
До коментар #5 от "Ами не бе":
"големите търговски вериги с проверени колбаси " , дето в тия колбаси по технология месо нямаКоментиран от #21
16:50 24.01.2021
14 Това не е
Коментиран от #22
16:50 24.01.2021
15 Този коментар е премахнат от модератор.
16 Рошко
17:00 24.01.2021
17 Йозеф
17:01 24.01.2021
18 един от многото
17:02 24.01.2021
19 любител
17:07 24.01.2021
20 Този коментар е премахнат от модератор.
21 Имат Австрийски Тюф за качество
До коментар #13 от "Ххаха":
Написано е на рекламите им....17:07 24.01.2021
22 Този коментар е премахнат от модератор.
23 Консуматор
17:14 24.01.2021
24 Мамят лъжат
17:15 24.01.2021
25 Този коментар е премахнат от модератор.
26 Този коментар е премахнат от модератор.
27 Порно
17:23 24.01.2021
28 ГЛАДНА УСТА
17:23 24.01.2021
29 Не така дее
Коментиран от #52
17:26 24.01.2021
30 Диверсант
17:42 24.01.2021
31 Centurion
Коментиран от #61
17:47 24.01.2021
32 Свиня по призвание
17:52 24.01.2021
33 Сезам
18:04 24.01.2021
34 Ай стига
18:11 24.01.2021
35 Лост
18:15 24.01.2021
36 нако
Виж какво , не им бери грижата на селяните , те се хранят с много по-качествена храна от теб и избягват "боклуците" !!!
Коментиран от #59
18:41 24.01.2021
37 Да да ама не
18:47 24.01.2021
38 Този коментар е премахнат от модератор.
39 Арто
19:03 24.01.2021
40 Ловец
До коментар #3 от "Ааааа":
Отстреляния дивеч се изследва задължително.Никога не се консумира не проверено месо.
19:22 24.01.2021
41 Яшар
По- вкусно и полезно от домашните суджуци , вина и ракии няма.
19:40 24.01.2021
42 факт
20:02 24.01.2021
43 Анонимен
Коментиран от #51, #54
20:07 24.01.2021
44 Този коментар е премахнат от модератор.
45 коч
20:54 24.01.2021
46 Стария Герак
Коментиран от #50
21:09 24.01.2021
47 Този коментар е премахнат от модератор.
48 Btw
22:34 24.01.2021
49 Цялата рода
И аз знам че има бактерий.
По добре бактерии отколкото със извинение (химикали)
23:10 24.01.2021
50 Маркиз Жу'Упре дьо Маде
До коментар #46 от "Стария Герак":
Големите "вериги" какви боклуци продават ти е бедна фантазията.нито "месата" им меса,нито "сушените" са сушени-само боклуци и химия а за кренвиршите дето нямат месо...майко мила,мила майко...бяха пуснали "охладен" заек от Франция...ами той докато дойде ще се развали....замразява се и се разлежда тук,а всички "охладени" меса преди да им мине срока се пращат за мариноване и пак в магазина...ХОРА НЕ КУПУВАЙТЕ НИЩО ОТ ТЕЗИ МАГАЗИНИКоментиран от #56
23:30 24.01.2021
51 Хайл
До коментар #43 от "Анонимен":
Съчуствам ти и подкрепям във вид на суджуци и луканки 😉👍23:33 24.01.2021
52 Хайл
До коментар #29 от "Не така дее":
На мен ми става лошо от такива домашно произведения...свършат ли ми е много зле,дори от "хубавите магазински" не ми се купуват...🤣🤣🤣23:44 24.01.2021
53 Смотан старец
До коментар #9 от "Дългият":
Ми то и аз вече 70 години ги ям домашни АМА ВЕЧЕ НЯМА ИЗБИХА ГИ ЗАБРАНИХА ГИ демокрацията е така00:34 25.01.2021
54 Този коментар е премахнат от модератор.
55 Черни амеби
00:45 25.01.2021
56 Дъртия
До коментар #50 от "Маркиз Жу'Упре дьо Маде":
Страхотно име ДЮ МАДЕ бравус 😜00:46 25.01.2021
57 Анонимен
До коментар #54 от "Циган":
Няма прасета избиха ги. Затова минах на телешко. Малко по-скъпо е по 11 лв но със сигурност няма триханилоза. Но в магазина цената е двойна. Така или иначе парите ги давам поне да знам че е качествено.00:50 25.01.2021
58 Този коментар е премахнат от модератор.
59 Този коментар е премахнат от модератор.
60 Избирател
03:46 25.01.2021
61 Този коментар е премахнат от модератор.
62 Коча
Коментиран от #63
04:43 25.01.2021
63 У бурета
До коментар #62 от "Коча":
Но то само сланина, у БГ само това.....!07:23 25.01.2021
64 hryyhn
08:22 25.01.2021
65 Брадвата
08:37 25.01.2021
66 Един
09:20 25.01.2021
67 123
20:45 25.01.2021