13 274 67

Какъв риск крият домашните мезета и луканки

Хапвайки си спокойно луканки, суджуци и пастърми, можем да си докараме трихинелоза, алармират специалисти

Какъв риск крият домашните мезета и луканки
Снимкa: Shutterstock

Любителите на тънките мезета най-добре знаят, колко вкусни са домашно приготвените луканки, пастърма и суджуци.
Консумацията на сурово месо, обаче крие рискове, напомнят медиците. Хапвайки си спокойно луканки, суджуци и пастърми, можем да си докараме трихинелоза, алармират специалисти, цитирани от Всеки ден.

Паразитите, отговорни за неприятната болест, се срещат по дивите животни. Те обаче скоростно могат да се прехвърлят и върху домашните добичета, а оттам и в сухите мезета. И понеже тези месни продукти не се подлагат на термична обработка, вредителите се озовават и в човешкото тяло.

Не само похапването на суджуци и луканки е притеснително.

Според експертите внимателно трябва да се процедира с кюфтета и кебапчета, тъй като те също могат да ни докарат неприятности, в случай че не са добре изпечени.

По думите на лекарите единственият начин да сме спокойни, че в тялото ни няма да попадне някоя от тези гадини, е да препичаме много добре суровите месни продукти. Сред жителите на селата се носеше твърдението, че ако човек пийне повече ракия, нищо не би му се случило, дори да похапне проблемно месо.

Специалистите обаче са съвсем на друго мнение по въпроса. Според тях, ако дадено месо е заразено, никакво количество от домашната ракия не би му помогнала.

Първите симптомите на заболяването много напомнят на тези на грипа.

Ето защо, когато хората почувстват гадене, обща отпадналост, липса на апетит, отслабване или усетят, че имат зачервено гърло и висока температура, често не знаят, че са пипнали трихинелоза.

Малко по малко заболяването се усложнява и болният се сдобива с отоци около очите и кожни обриви. Започва да се усеща и напрежение в мускулите. В случай че не се вземат мерки навреме, не е изключен и фатален край за заболялото лице.

Да се защитим от опасните паразити изобщо не е лека задача. Нужно е всяко месо да бъде проверявано от ветеринар, преди да бъде консумирано. Това обаче на практика няма как да стане. Ето защо трябва много да се внимава от какви търговци се купува месото.

Страната ни е на първо място в ЕС по потвърдени случаи на зараза. По въпроса не се вземат достатъчно мерки и нищо чудно тази зима случаите на засегнати лица да са повече, смятат месарите.

Най-добре любителите на „вълчо мезе“ да избягват месо и месни продукти от нерегламентирани източници, а да имат доверие само на големите търговски вериги с проверени колбаси.

Препоръчва се на ловците преди да консумират месото, да го дадат за изследване. Същото важи и за домашните ферми.

БАБХ и НЦЗПБ могат да изследват домашните луканки и суджуци, но трябва да се направи преди да започнат да се правят, иначе трябва да се изхвърлят.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 31 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 мафиозо

    67 13 Отговор
    тва са на боко суджуците, риска е политическо трупясване .....
  • 2 Рискът

    82 3 Отговор
    Е, че се изпива голямо количество домашна ракия и вино и производители на боядисани спирт са на загуба...
  • 3 Ааааа

    89 4 Отговор
    Ще си докараме трихинелоза, ако е дивеч. Ама то дивеч остана ли? Гладна кокошка просо сънува! Като си мързелив ще пишеш смешни статии, вместо да се хванеш да направиш няколко суджука!

    Коментиран от #40

  • 4 Ки стеа,, специалисти..,,

    45 0 Отговор
    Дет при пьрва вьзмлжност хукват пи селата за домашна мрьвка....
  • 5 Ами не бе

    83 1 Отговор
    Просто даваш на проверка месото-и домашното и дивото...и хапваш истински деликатеси с кеф...А това инфо май някой голям производител го е поръчал...

    Коментиран от #13

  • 6 Селянин

    87 1 Отговор
    И на домашната мръвка посегнахте, абе защо не си е.... п.... м....на?!? Ей, не пипайте ракията и мръвката щото ще видите дебелата тояга!

    Коментиран от #47


  • 7 мдда

    43 2 Отговор
    Риск от ... преяждане.
  • 8 Сух

    51 2 Отговор
    Крият риск, за купешката наденица Вено..
  • 9 Дългият

    68 4 Отговор
    Вече 60 год.хапвам домашен суджук и бабек и до сега да не знам че съм бил на косъм от трихинелозата,,,Какъв късмет...

    Коментиран от #53

  • 10 Суджук

    79 3 Отговор
    Колкото и рискове да има , със сигурност са по-безопасни от химията в търговските вериги- рога и копита.
  • 11 Глупости на търкалета

    70 1 Отговор
    Няма по-здравословна храна от домашната! Да не би кренвирши или разни колбаси пълни с неизвестни гадости са здравословни? Домашните рецепти са се доказали през годините. Много от производителите сигурно си мислят, че месото расте на колче като доматите.
  • 12 Четник

    66 3 Отговор
    Истината е,че купешките деликатеси са наблъскани с всякакви прахчета с надпис “Е” на тях.По Тошово време всеки окръжен град имаше огромен месокомбинат ,който бълваше продукция за близо 10 000 000 население на България.Сега сме с 4 милиона по—малко и борбата за нашите пари е огромна.Всеки иска да ги прибере.
  • 13 Ххаха

    73 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ами не бе":

    "големите търговски вериги с проверени колбаси " , дето в тия колбаси по технология месо няма

    Коментиран от #21

  • 14 Това не е

    38 3 Отговор
    вярно ! Както знаем солта убива всичко , аз в момента суша 2 контрафилета на балкона слагш му 3,5% сол и 0,5% захар и жив бацил няма даостане !

    Коментиран от #22

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Рошко

    61 1 Отговор
    Демек няма да ядете нищо домашно, само гмо кока кола палмово масло сухо мляко внос и от големите вериги, родното и домашното убива, само малоумник би повярвал на статията, после що болниците пълни
  • 17 Йозеф

    43 1 Отговор
    Тестове се продават по вет аптеките, или срещу некво кинти всеки вет прави теста. Добре препечени кюфтета = подметка. Домашното си е домашно, много поръчкова статия.
  • 18 един от многото

    29 2 Отговор
    Риск ли , ако имаше риск , нямаше да има суджук гейт! вижте на власт имащите вратовете , като черковни диреци са!
  • 19 любител

    42 1 Отговор
    не лъжете хората.много по вероятно е да се разболееш или да се натровиш с боклуците от магазина.там никой не знае какво има в храните и не му пука важното е печалбата.домашното ядене и пиене си е елексир.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Имат Австрийски Тюф за качество

    24 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ххаха":

    Написано е на рекламите им....
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Консуматор

    23 1 Отговор
    Зелената пропаганда на тревопасните не спира да си ядат луканка от цвекло и да си траят никой не им казва да спрат да пасат трева ям всеки ден и ми няма нищо
  • 24 Мамят лъжат

    19 1 Отговор
    Сичко е измама
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Порно

    26 1 Отговор
    Основната опасност от домашния суджук е за "месопреработвателите" , ще им паднат печалбите. То аз купени колбаси ям само по ресторанти. В къщи дори и хляба правим с машина. Месо - само прясно.
  • 28 ГЛАДНА УСТА

    18 1 Отговор
    НЕ Е ВЯРО НЕ ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА БЕ .............
  • 29 Не така дее

    45 2 Отговор
    Този път направо уби слона с прашка. На 77г.съм и знаеш ли що нещо съм излапал, луканки суджуци, създърма, кебап в делва, кървавица... И няма случай някой да се е почуствувал не добре. Не помня такова нещо. И само, който ги е ял тези неща, знае за какви вкуснотии става въпрос. Сега има само боклуци, химия и отрови.

    Коментиран от #52

  • 30 Диверсант

    24 1 Отговор
    😁 Прочетох само заглавието и отговарям на него... Рискът е само един. Вероятността да хванете КОВИД е по малка,, и на хипермаркетите оборота по малък 😂😂😂😂
  • 31 Centurion

    20 2 Отговор
    А хапвайки си купешки мезета,рака на стомаха и ли дебелото черво ви е сигурен заради натриевият нитрит!Отделно може да са правени от умрели или болни животни!!!Не са по стандарт дори и да пише по БДС,РЗИ си затварят очите, Агенцията по храните също,важно е далаверата да върви!А домашните,си ги правиш сам.Аз си купувам един женски лопатар,малко свинско от български производител,и го нося в един модерен малък колбасарски цех.Там ги правят пред мен,с подправки по мой вкус,без натриев нитрит.Моите домашни мезета 100 пъти по добри от купешките,и са с малко мазнина и с по малко сол!!!Трихинелоза хващат тъпаците и гладните селски пръчки.Такова не проверено месо само термично обработено и то добре сварено или изпечено!

    Коментиран от #61

  • 32 Свиня по призвание

    7 0 Отговор
    Ако имаш свиня у мазата, ше ядеш такива мезета, кришната от,, съседите,,.... сега на стари години праим дълги обеди....!
  • 33 Сезам

    9 1 Отговор
    Няма страшно, Боко разбира от суджуци, ще ни излекува
  • 34 Ай стига

    13 1 Отговор
    простотии,пис от учени с интелект на амеби.
  • 35 Лост

    18 0 Отговор
    Най-големият риск е да не ги открадне някой.
  • 36 нако

    12 1 Отговор
    Вени , тя твоята работа стана като лафа " кино , вино , разликата е в цената" !!! Какво искаш да кажеш , че в бг магазините се продава "фалшиво" месо и луканки и други специалитети се правят само на село , а " селяните" са прости и ядат заразени продукти ???!!! Виж какво , не им бери грижата на селяните , те се хранят с много по-качествена храна от теб и избягват "боклуците" !!!

    Коментиран от #59

  • 37 Да да ама не

    16 1 Отговор
    От домашното по хубаво няма от мен да го знаете.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Арто

    8 0 Отговор
    Суджука много вреден. И премиера бяга от него, заради кръвното де.
  • 40 Ловец

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ааааа":

    Отстреляния дивеч се изследва задължително. Никога не се консумира не проверено месо.
  • 41 Яшар

    14 1 Отговор
    Пълни глупости. По- вкусно и полезно от домашните суджуци , вина и ракии няма.
  • 42 факт

    7 0 Отговор
    маа ме яко свинско чумаво ама не полудехме от лудите английски крави...
  • 43 Анонимен

    10 0 Отговор
    Тази година много съм болен. 30 кг. телешка пастърма и 25 кг суджуци смес. Нека ми е лошо.

    Коментиран от #51, #54

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 коч

    4 0 Отговор
    бе кой ше я пожелае тая
  • 46 Стария Герак

    9 1 Отговор
    Режеш контрафилето на две,по дължина,заравяш го в морска сол,киснеш във вода,овалваш го в чубрица,червен и черен пипер и го закачаш на проветриво и хладно място. След две седмици режеш тънко,тънко и мааш. Това нещо се продава за 45-50 лева/кг. в големите вериги и ЗАЩО ПИТАМ АЗ. Кило контрафиле е 13-16 лева,останалото е чубрица,червен и черен пипер ли

    Коментиран от #50

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Btw

    4 0 Отговор
    Абсолютно никакъв ,тия дето са по маркетите са риска както за здравето така и за джожа
  • 49 Цялата рода

    3 0 Отговор
    Яя с тия глупости бее човек.!! И аз знам че има бактерий. По добре бактерии отколкото със извинение (химикали)
  • 50 Маркиз Жу'Упре дьо Маде

    7 0 Отговор

    До коментар #46 от "Стария Герак":

    Големите "вериги" какви боклуци продават ти е бедна фантазията.нито "месата" им меса,нито "сушените" са сушени-само боклуци и химия а за кренвиршите дето нямат месо...майко мила,мила майко...бяха пуснали "охладен" заек от Франция...ами той докато дойде ще се развали....замразява се и се разлежда тук,а всички "охладени" меса преди да им мине срока се пращат за мариноване и пак в магазина...ХОРА НЕ КУПУВАЙТЕ НИЩО ОТ ТЕЗИ МАГАЗИНИ

    Коментиран от #56

  • 51 Хайл

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "Анонимен":

    Съчуствам ти и подкрепям във вид на суджуци и луканки 😉👍
  • 52 Хайл

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Не така дее":

    На мен ми става лошо от такива домашно произведения...свършат ли ми е много зле,дори от "хубавите магазински" не ми се купуват...🤣🤣🤣
  • 53 Смотан старец

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Дългият":

    Ми то и аз вече 70 години ги ям домашни АМА ВЕЧЕ НЯМА ИЗБИХА ГИ ЗАБРАНИХА ГИ демокрацията е така
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Черни амеби

    1 0 Отговор
    Има ли....?!
  • 56 Дъртия

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Маркиз Жу'Упре дьо Маде":

    Страхотно име ДЮ МАДЕ бравус 😜
  • 57 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Циган":

    Няма прасета избиха ги. Затова минах на телешко. Малко по-скъпо е по 11 лв но със сигурност няма триханилоза. Но в магазина цената е двойна. Така или иначе парите ги давам поне да знам че е качествено.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.


  • 60 Избирател

    1 1 Отговор
    Гласувайте за Другарите и ще им ядете Суджуците
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Коча

    1 1 Отговор
    Аз като наложа месото със сол за 24 часа де що има жива бактерия смятай че е умряла. Да питам само едно време като е нямало хладилници Как сте го консервирали месото

    Коментиран от #63

  • 63 У бурета

    1 1 Отговор

    До коментар #62 от "Коча":

    Но то само сланина, у БГ само това.....!
  • 64 hryyhn

    0 0 Отговор
    За да има трихинели в домашно месо прасето трябва да се пуска по улиците и да яде трупове на гризачи и други диви животни. Като как ще стане това при сегашните забрани за гледане на домашни прасета.
  • 65 Брадвата

    2 0 Отговор
    Поне сложете "платена публикация" на тая писаница
  • 66 Един

    1 0 Отговор
    И от фабричните колбаси има проблем ! Оказва се , че умрелите са като консервирани - от консервантите!
  • 67 123

    1 0 Отговор
    ТУЛУПА домашни суджуци яде ли? За един приятел питам

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.