Last news in Fakti

25 Януари, 2021 18:56 4 577 8

Едва 1% от хората разпознават този опасен симптом

  • сърце-
  • симптоми-
  • удар-
  • сърдечен удар-
  • инфаркт-
  • инсулт

Този симптом алармира за инфаркт и при проявата му всяка секунда е от значение

Едва 1% от хората разпознават този опасен симптом - 1
Снимка: Shutterstock

Инфарктът е болест, покосяваща в България около 15 000 души всяка година, като около 6 000 от тях не оцеляват. Разпознаването на симптомите на острия коронарен синдром и бързото повикване на спешна медицинска помощ са от решаващо значение за преживяването и възстановяването.

Инфарктът обикновено се получава от нарушаване на кръвоснабдяването и притока на кислород към сърцето поради запушване на коронарна артерия. Погрешно се счита, че той е болест на възрастните хора. Зачестилите случаи на инфаркт сред младите и дори сред хората под 20-годишна възраст сочат, че коварното заболяване засяга всички възрастови групи, предава actualno.com.

Повечето хора са запознати с честите симптоми на инфаркта, известно им е, че се характеризира с остра болка в гърдите, излъчваща се към долната челюст и лявата ръка, изпотена и лепкава кожа, задух, сърцебиене. Реалността обаче показва, че познаването на тези симптоми е крайно недостатъчно. Всеки пети човек с остър коронарен синдром реално не изпитва никаква болка, а световъртеж, умора и задух. Това прави диагностицирането на заболяването трудно и понякога дори закъсняло, когато не заподозрете възможен проблем и не потърсите своевременно лекарска помощ.

Особено опасно е непознаването на един от симптомите, който често е единствен при възрастни хора – внезапно рязко понижаване на кръвното налягане без друга симптоматика. Само 1% от хората разпознават този опасен симптом и го свързват с възможен инфаркт. Късно потърсената помощ, която е следствие от неразпознаване на симптома, води до увеличена смъртност, можеща да бъде избегната.

За профилактика на инфаркта се препоръчва здравословно хранене, спорт, прием на аспирин и отказване от вредните навици като тютюнопушене и твърд алкохол, както и редовни профилактични прегледи с цел ранно установяване на отклонения от нормата. Поддържането на нормално тегло е силно препоръчително, за да не попаднете в капана на болестта. Избягването на стресови ситуации също е начин да съхраните сърцето здраво.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 5759

    13 4 Отговор
    Аз съм чувал, че първия симптом на инфаркта е смърт.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 †††

    12 1 Отговор
    Сатанистите тровят хората с храни и после чрез тяхните медии се правят на загрижени.
  • 4 00000014

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Санитар":

    А чекмедже имаш ли вече?
  • 5 Инфарктен

    5 4 Отговор
    За първи път, когато влязох в този сайт, получих сърцебиене, за духа,кръвно и веднага извикаха бърза помощ. Оказа се, че не е инфаркт, а паника атаки...
  • 6 Брендилия

    3 1 Отговор
    Съботинке, аз съм в 99℅ от влюбване☺го получих тоя як симптом
  • 7 Маймунизационен щаб

    4 1 Отговор
    Не е инфаркт това, остър ковид е по скоро.
  • 8 ТРАУРНА АГЕНЦИЯ

    6 0 Отговор
    ПО ГОЛЯМ ...ИНФАРКТ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ 32 --ДВЕ ГОДИНИ ...НЯМА......... ПО ГОЛЯМ ..ИНФАРКТ ВЪВ ЦЯЛ СВЯТ ...НЯМА ..... И ПАК ОТЦЕЛЯХА И СА НА ВЛАСТ..... ТО НАРОДА Е ВЪВ ИНФАРКТ ОТ 1989 ГОДИНА ------ДО----ДЕН ---ДНЕШЕН.......... ...МЪРТЪВ....