Last news in Fakti

25 Януари, 2021 19:33 4 039 9

Солили сме грешно храната, ето как трябва (ВИДЕО)

  • сол-
  • ястия-
  • кулинарни съвети-
  • осоляване-
  • слагане на сол-
  • храна

В повечето рецепти се споменава сол на вкус, но...

Солили сме грешно храната, ето как трябва (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Все повече хора се превръщат във фенове на безсолното готвене и ядене. Всички знаем за вредата от солта, но малцина могат да приемат храната напълно безсолна.

Единственият трик, който може да ни помогне в това отношение, е да овкусяваме ястията с много и все ароматни подправки. Чесънът например в доста случаи замества необходимостта от сол.

Така или иначе, ако готвите със сол, знаете, че в някои гозби тя се поставя преди приготвянето, в други – по време, а в трети – след него.

В повечето рецепти се споменава сол на вкус или щипка сол. Естествено, не буквално – има се предвид, че солта се прибавя действително да придаде вкус на ястието, но в никакъв случай не бива да прекалявате, защото в прекомерни количества тя става наистина вредна.

След като вече уточнихме колко сол се поставя на гозбите, трябва да знаем кога точно се слага – в началото на ястието или пък в края.

Няма категоричен отговор на въпроса, защото при различните ястия се добавя по различно време.

Ако например приготвяте рибен бульон, непременно трябва да добавите сол в самото начало на неговото приготвяне. От друга страна – ако приготвяте бульон от месо, можете да посолите едва, когато бульонът е напълно готов.

Друга важна подробност е, че по-мазните меса трябва да се посоляват по-обилно. Месата като пилешко и свинско не обичат да бъдат много солени, за разлика от рибата, която поема повече сол. Ако пържите зеленчуци, посолете ги непосредствено преди да ги изпържите, същото се отнася и за яйцата.

Посоляване на ястия

Когато готвите картофи посолявайте, след като вече са готови – непосредствено преди да отдръпнете от котлона. Рибката, за която вече споменахме, че обича солта, се посолява поне 20 минути преди да се изпържи.

Ако си приготвяте месо на скара, посолете го, когато го махнете от нея. И понеже на всеки се е случвало поне веднъж да пресоли ястие, нека да кажем и какво може да се направи, ако и при вас се е случила подобна ситуация.

Ако ястието е супа, може да добавите към нея 1 к.ч. прясно мляко. Друг начин за „отнемане” на солта е да добавите нарязан картоф в гозбата или да пуснете коричка хляб.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    17 0 Отговор
    Кажете нещо което сме правили правилно.

    Коментиран от #2

  • 2 Сексолог

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Лост":

    ДЕЦА!!!

    Коментиран от #4

  • 3 Гастро

    14 2 Отговор
    За това, че хората солят грешно, сте виновни вие журналистите, с вашите объркващи статии.. така соли, така не соли, инак соли... да ви тежи сега на съвеста
  • 4 Хммм

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сексолог":

    Сигурен ли си ?

    Коментиран от #9

  • 5 Asdfg

    11 0 Отговор
    Миленооооооооооооооооо, добре ли си?!? Кой ти дава право да пишеш от името на всички?!? Ти, ако грешно си СОЛИШ манджата не означава, че всички я ОСОЛЯВАМЕ ГРЕШНО! Миленоооооооооооооооооооооо, УЖАСНО СИ ГРАМОТНА!

    Коментиран от #6

  • 6 Цеко сифоня

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Asdfg":

    Абе мани, тая вечер Милена изтепа рибата. Три нейни статии и трите коя от коя по - тъпи.
  • 7 Обърквам дани де вито

    1 0 Отговор
    Но не и тези правила, колкото и да са, верни.....!
  • 8 Рошко

    2 0 Отговор
    Очаквам вече и статия че и от грешно място ядем, демек че трябва през устата да с***
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.