Last news in Fakti

26 Януари, 2021 12:57 7 565 27

9-годишно момиче с аутизъм има по-високо IQ от Айнщайн (ВИДЕО)

  • аутизъм-
  • алберт айнщайн-
  • коефициент на интелигентност

Момичето споделя, че Айнщайн е нейният най-голям идол

Адара Маите Перес от Мексико е на 9 години, има синдром на Аспергер, както и IQ 162. Тя е записана в два колежа и скоро се надява да бъде приета в университета в Аризона, където ще учи астрономия и мечтае някой ден да получи работа в НАСА.

Нейният коефициент на интелигентност е по-висок от този на най-големия ѝ идол Алберт Айнщайн, пише trafficnews.bg.

Когато Адара била на около 4 години била диагностицирана със синдром на Аспергер - едно от нарушенията в аутистичния спектър и дните в училище били особено трудни за нея. Съучениците ѝ я наричали „странна“ и ѝ се подигравали, а учителите не вярвали, че ще постигне много.

Когато майка ѝ Нали Санчес видяла с очите си как нейните съученици се отнасят с Адара, тя осъзнава с какви проблеми се сблъсква дъщеря ѝ. Момичето било толкова тъжно, че казало на майка си, че вече не иска да ходи на училище.

Майка ѝ знаела, че любимите занимания на Адара са математика и химия, която дори още не е започнала да изучава в училище, затова решила да заведе момичето на психиатър.

Там Адара била диагностицирана, а психиатърът и предложил да и направят тест за интелигентност, който показал нейния висок коефициент на интелигентност.

На родителите на Адара било казано, че малкото им момиченце е могло да учи по специална учебна програма и благодарение на капацитета си тя завършила гимназия само на осем години.

След това, през 2019 г., Адара се записва едновременно в два онлайн факултета, изучавайки индустриално инженерство и математика.

Желанието на това младо момиче е да стане астрофизик и, както тя казва, да се опита да направи положителна промяна в света. НАСА научи за нейната история и Адара получи покана да посети Тексаския космически център, като и бе предложено да учи астрономия в университета в Аризона.

Адара приема и двете предложения и сега се опитва да овладее английски, преди да започне следващото голямо предизвикателство. Според майка ѝ Адара ще положи приемния изпит след около година.

Миналата година Адара изнесе лекция за черните дупки в един от университетите в Тихуана и публиката остана без думи от нейното знание:

„Бях изненадан, че тя е толкова малко момиче и знае повече от всеки възрастен и посещава два колежа“, каза студент, който присъства на лекцията.

Черпейки вдъхновение от здравословното си състояние, Адара започна работа по устройство за подпомагане на деца с аутизъм миналата година:

„Правя гривна, която "измерва" емоциите на децата с аутизъм, така че родителите да могат да разберат как наистина се чувства детето им“, каза тя.

През 2019 г. това невероятно момиче влезе в списъка на Forbes за 100-те най-могъщи жени в Мексико.

Младото момиче е написало и книга, озаглавена „Не се предавай“ и се надява, че след следването си ще има възможност да работи в НАСА и дори да бъде част от мисия на Марс.

За всички, които са се сблъскали с много трудности в живота, Адара има само един съвет: "Не се предавайте. И ако не ви харесва къде сте сега, започнете да планирате къде искате да бъдете."


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 31 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха..

    5 27 Отговор
    И кой му разбра айкюто,изчакайте го измисли поне 1 теория..
  • 2 Кака Наска

    8 37 Отговор
    Сметайте тогава Айнщайн, какъв полуидиот е бил значи. Гепнал оттук, оттам записки на други мошета и измъдрил теория (недоказуема) и фалшива като псевдонауката, която проповядва. Няма гравитация и подобни пунтамари. Земята е ПЛОСКА.

    Коментиран от #8, #23, #25

  • 3 Мъск

    5 28 Отговор
    Ще й пусна едно анимационно на тая ромка и ще й каже, че заминава на Сатурн. Няма дори и да разбере, какво става.
  • 4 Тойота IQ

    12 29 Отговор
    Това е някакъв абсолютен мит, че аутистите били някак си интелигенти, дори скрити гении, ама видиш ли, не можели да го изразяват, поради обстоятелства на болестта им. Пълни перковци са си и разбират само от тумба-лумба на барабанчетата. Едно време, когато нямахме такива чуждици у речника си като аутист, такива просто пращахме у психодиспансера.
  • 5 Хахаха..

    21 2 Отговор
    Светът е бъкан с гении,но какво от това?! Живеем си както в Пещерата епоха..
  • 6 Stéphanie 🎲

    9 9 Отговор
    Това е луда история или за по простовати хора невежи 😳как дете на 9 години разбра че Айнщайн е нейният най-голям идол 😉😂 ????Иде реч за Айнщайн не Снежанка или Рапунцел а стига де 😅като ШвецкияТ КиборГ Грета Тунберг направо го пускайте това да работи като личен асистент на Elon Musk 😄
  • 7 Знаете ли, че

    13 1 Отговор
    От 1989 г, всички сме с аутизъм....!
  • 8 Не е

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Кака Наска":

    Земята не е плоска. Гравитацията не е "пунтаМара". Но и безумието за пределна скорост на материалните тела е идиотско твърдение. Странно, колко извратени изводи извеждат от това твърдение, иначе, нормално изглеждащи учени. Представяте ли си - за да се върнете в детството си, не е нужно нищо повече от това, да изпреварите светлинните фотони. Не мисля че е нужно, но ако някой се разрови назад в историята на авиацията или балистиката, сигурно е имало и други аутисти, които са твърдели, че скоростта на звука е предел на скоростите на материални обекти.

    Коментиран от #12

  • 9 Д р Вирхов

    10 6 Отговор
    На това с колегата Юнг му викаме детска шизофрения.Това момиче като порастне ще завърши живота си в психиатрия.Гледали ли сте филма ,,Рейнман,, с Дъстин Хофман?Ей за такова нещо иде реч.

    Коментиран от #27

  • 10 честен ционист

    7 5 Отговор
    Пак не сте вникнали в същината на статията. Не е важна малката Адара, а Великият ционист Айнщайн и трябва да ви го набиваме у кратунките, докато не стане бог за вас.

    Коментиран от #14

  • 11 Аман от Гении!!!

    4 4 Отговор
    И третополови!!! Аман бе!!!
  • 12 Чичо Тони

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Не е":

    Науката приема за вярно това, което се доказва с експериенти. Когато някой докаже с експеримент, че нещо се движи с по-голяма скорост, научния свят (не този на необразованите ентусиасти) ще смени модела и ще го съобрази с новите реалности.

    Коментиран от #15

  • 13 Аща

    5 0 Отговор
    Всичко е относително на лесния отговор за незнанието
  • 14 Д р Вирхов

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "честен ционист":

    Интересно наистина,едни от най великите умове на света са били потомци на Израиля!Също интересно е защо Шикългрубер е искал да ги изтрие от лицето на Земята!

    Коментиран от #16

  • 15 Батка

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Чичо Тони":

    Чекай, бат Тонка, у Церн, да ти светнат частиците, дето се подмладяват, понеже, рийшли, фърчели по бърже от фотона.
    Батка, времето е еталон за всичко. Няма такива химери, времето да спре или да тръгне наопъки.
    Водата може да тече навсякъде -нагоре, надолу, наляво, надясно, изобщо, накъдето и да тече, сменяш името на посоката (посоката, да те светна, е относителна. Няма абсолютна посока). Но времето няма репер и си тече във всички посоки едновременно. Мани го тоя евреин. Като се махне политиката от науката, може и по умни теори да се пръкнат. Ама трее си ВРЕМЕ да изтече. Напредека, а не надзаде.
  • 16 Е па да

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Д р Вирхов":

    Има цяла комисия за защита на конкуренцията. В интерес на прогреса е.
    Нали знаеш правилото -конкуренцията ражда олигархията.
  • 17 Иван

    19 0 Отговор
    Като чета коментарите, забелязвам че има много пишещи с IQ < 1. Нищо лично

    Коментиран от #21

  • 18 Behemoth

    3 3 Отговор
    Не тая не е като БАЦЕ ,бугарите таквиз едно време ги обличали в бяло и ги бесели на най високото дърво да заминават при Тангра и да не им развалят седянката на която избирали за хан тоя дето плюел най далеко....някой лоши хора (и те за бесене) ортуват ,че и сега така практикували..
  • 19 Шмъркан

    0 1 Отговор
    Прашецът явно помага.
  • 20 Не разбрах

    2 3 Отговор
    Като е гений,по два реда жито ли жъне наведнъж?
  • 21 Мирончо

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Иван":

    Ко тА пука в тая жега.
  • 22 Нищо ново

    10 0 Отговор
    Този ковид 19 съвсем ви видиоти! Известен факт е, че има гениални аутисти. Това дете е само едно от тях. За съжаление, извън гениалните им способности, ежедневието им е пълно със затруднения от най-различен характер.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Факт

    1 0 Отговор
    Аутизмът все още е слабо познат и въпреки това се правят генерални заключения за хора с такова състояние. Първо беше Грета Тумберг а сега и това дете. Преди на всички странни хора им казвахме, че им хлопа дъската а сега са от аутистичния спектър.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 НЕБИВАЛО

    1 0 Отговор
    А ТУК СИ ИЗБИРАМЕ ВСЕ ТЪПАЦИ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ , КОИТО НЕ ИСКАТ И ОСТАВКА ДА ПОДАДАТ , ЩОТО НЕ СА СЕ НАКРАЛИ ОЩЕ !
  • 27 Луси

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Д р Вирхов":

    Глупостите!Братовчедка ми имаше такова разстройство, завърши две висши ,ожени се и е в чужбина,досега не е имала никакви проблеми.