Last news in Fakti

26 Януари, 2021 19:57 14 374 18

Какво се случва с тялото, когато пием кафе на гладно?

  • кафе-
  • пиене-
  • гладно-
  • промени-
  • вредна храна-
  • полезно

Навикът да се пропуска закуската и да се пие само кафе е вреден в дългосрочен план

Какво се случва с тялото, когато пием кафе на гладно? - 1
Снимка: Shutterstock

Много хора са склонни да се откажат от закуската сутрин, но не и от кафето. Според експерти обаче този подход е напълно грешен. Кофеинът увеличава производството на стомашна киселина, която по същество е солна киселина и помага на тялото да смила храната. Но когато се произвежда на празен стомах, тя започва да „разяжда“ стените му. Това постепенно причинява проблеми със стомашно-чревния тракт като киселини и язви, информира actualno.com.

Повечето жени пият кафе на гладно преди тренировка, защото вярват, че това им помага да имат повече енергия и да горят повече калории. Но ако тази практика се превърне в рутина, тогава гастритът и язвата са неизбежни. В случая няма значение вида на кафето: на прах, лиофилизирано или гранулирано. Според експерти утайката е най-вредна, защото в нея има високо съдържание на вещества, агресивни за храносмилателните органи.

Диетологът Людмила Денисенко обяснява, че въпросът не се ограничава само до увреждане на стомаха. Активната му работа предизвиква производството на жлъчка, която запълва празния дванадесетопръстник и това стартира процесите на язва. Главният лекар на американската клиника PushDoctor Адам Саймън твърди, че чаша кафе на гладно е най-силният тласък за стартиране на храносмилателната система. Според него пиенето на кафе на гладно увеличава елиминирането на течности от тялото, което може да доведе до дехидратация. Освен това, заедно с течността, тялото губи витамини от групата В, които играят важна роля за устойчивостта на човек при стрес. Кафето също пречи на усвояването на важни вещества като калций, калий, желязо, цинк и това нанася непоправими вреди на тялото. Терапевтът Олег Лотос добавя към негативите и претоварване на сърдечния мускул. Той допълва, че когато кафето се пие с мляко и захар, тогава има повишено производство на инсулин и в резултат се стига до претоварване на панкреаса.

Кафето на гладно причинява промени в настроението, безпокойство и дори депресия. Това заключение е направено от учени от университета в Йокохама в Япония. Според тях кофеинът на гладно пречи на производството на серотонин (хормона на радостта), повишава нивото на кортизол (хормона на стреса) и същевременно забавя производството на гама-аминомаслена киселина, която играе съществена роля за намаляване на нивата на стрес и успокояване на нервната система. Кафето без кофеин има подобен ефект. Сертифицираният диетолог Лесли Лангевин предлага кофеиновата напитка да се приема само сутрин и след консумацията на питателна закуска. Учени от Куинсланд са доказали емпирично, че кафето притъпява глада. Но в случая загубата на тегло е съпътствана с големи стомашни проблеми. Ползите от кафето отдавна са доказани и по правило отдавна не са оспорвани от никого. За да може тази напитката да потвърди добрата си репутация и да не навреди на организма, е необходимо да я пиете в най-оптималното време. Диетолозите са категорични, че това са сутрешни интервали от 10 до 11 часа, обяд от обяд до 14 и вечерни интервали от 17 до 18 часа. И в никакъв случай на гладно, оптималният вариант е 20-30 минути след хранене.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шпек

    9 5 Отговор
    Събке,да пишеш неверни статии трябва да е подсъдно.Анадън му?
  • 2 Пловдив

    40 5 Отговор
    На 50 години съм, и пия кафе на гладно, от 30години.Нямам нито язви, нито киселини, нито гастрит. Проблеми със стомашно чревни тракт, също. Пълни простотии. Какво ли не пишат, за някой лев.

    Коментиран от #7, #12, #17

  • 3 РАДИО ЕЛТО

    6 9 Отговор
    прекаляването с кафе също вреди дига кръвното и от там инфаркт инсулт
  • 4 -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_

    9 1 Отговор
    Пийте си кафето със курабийки.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Нec кафе

    7 0 Отговор
    Затова ли на Б.Б. се мy е „криво” сутрин😁
  • 7 КEФЯ СЕ

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пловдив":

    Ти си IRON MAN😁
  • 8 Гастро

    14 0 Отговор
    нека закусват хората... но е добре да се закусва към 11,това по скоро е обяд и да се вечеря (приключена) преди 19ч.тъй като човек сутрин все още храносмила и усвоява храната поета от предишния ден. Стомаха сутрин по скоро стърже защото обработва храна(тея дето ядът вечер тежки храни да му мислят) а не от глад, освен това една обилна закуска(тип, турски сериал) намалява работоспособността на човек(освен ако не копае).
  • 9 Еколог

    7 1 Отговор
    Съгласен съм с всичко, с едно изключение - да се пие сутрешно кафе в 10ч.....Това е просто смешно:)))

    Коментиран от #10

  • 10 Пияницa

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Еколог":

    Ааа ние безделницитe от паpламента го пием в 12.45 мин.😁
  • 11 Малкото човече

    4 1 Отговор
    Пълни глупости.Вече 30 години пия само кафе на празен стомах и съм здрава и ще го пия така поне още 30.

    Коментиран от #15

  • 12 Браво

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пловдив":

    Точно така.Пълни простотии.Опитът го доказва.
  • 13 Пропуск

    0 0 Отговор
    Ами не казвате нищо за кафето с цигара на гладно?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 бибитко

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Малкото човече":

    аааааа това колко години още нема как да знаеш
  • 16 Колешките

    1 0 Отговор
    Те всичко пият на гладно...аз кафе не понасям...!
  • 17 Потвърждавам

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пловдив":

    Още от казармата сутрин пия само кафе. Не закусвам. Повече от 32 г. нищо от посоченото в статията не се е случило.
  • 18 Настопроценти

    0 0 Отговор
    Какво се случва с тялото, когато пием кафе на гладно? СТАВА ТИ ГАДНО В СТОМАХА.