Last news in Fakti

2 Февруари, 2021 19:26 6 912 12

Кога минералната вода води до инфаркт и инсулт

  • минеррална вода-
  • опасна-
  • здраве-
  • инфаркт-
  • инсулт-
  • диетолог

Диетологът Елена Соломатина обяснява кога минералната вода може да е опасна за здравето

Кога минералната вода води до инфаркт и инсулт - 1
Снимка: shutterstock

Хората смятат, че минералната вода, е полезна за всички. Това обаче не е точно така.

Диетологът Елена Соломатина отбелязва, че съществуват три вида питейна минерална вода, в зависимост от целта - трапезна, изворна и лечебна, пише сайтът zdrave.to.

Обикновената трапезна минерална вода може да се консумира от всички, отбеляза експертът.

Соломатина препоръчва да се пие по литър и половина, два на ден.

С нея можете да си правите чай, кафе и дори да готвите храна. Водата с ниска минерализация и ниско съдържание на сол е полезна за тялото“, казва диетологът.

Лечебната минерална вода се използва при заболявания на стомашно-чревния тракт, подагра, проблеми с панкреаса и черния дроб, захарен диабет и заболявания на пикочните пътища.

Алкалната изворна вода се използва за повишена киселинност и се предписва при гастрит, язви, заболявания, които са свързани с образуването на пикочни соли.

Диетологът не препоръчва пиенето на лекарствени видове минерална вода без консултация с лекар или специални назначения.

"В противен случай безмисленото пиене на вода с високо съдържание на калций може да провокира образуването на камъни в бъбреците", предупреди диетологът.

Също така, при прекомерна употреба на лечебна вода може да се получи хиперкалцемия.

В този случай процесът на коагулация на кръвта е нарушен, той се ускорява, което е изпълнено с образуването на кръвни съсиреци и в резултат на това се получават инсулти и инфаркти.

Калцият може да се уталожи и върху клапаните на сърцето, което впоследствие може да доведе до аритмии, споделя Соломатина.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Олеле

    15 1 Отговор
    Начи ракията му е майката. А сърцето казано на медицински език има клапи, колите имат клапани...
  • 2 Народът е прост

    14 1 Отговор
    Веднъж в центъра на Банкя, при чешмите, казах на опашката от хора, дошли да пълнят по пет-шест и повече 10 литрови бутилки, че не е хубаво да пият тази вода всекидневно. Само, където не ме напсуваха, а една бабка ми вика "ти мен не ми учи, гледай си работата".
  • 3 Бре

    17 1 Отговор
    За здрвните последици от високоминерализираната ,констатирани от диетоложката да кажем ,че са вероятни. Но твърдението и че има три вида минерални води сред които е и така наречената трапезна ,която е филтрирана чрез обратна осмоза питейна вода от водопровода е несериозно.
  • 4 Изпий три литра бвида

    4 1 Отговор
    Всичко в повече е вредно, особено важи за стари хора, функциите им са издали багажа до минимум, все едно, една селска врата на веце, от вятъра кръцка, люшка се и дотам. урдидя, таз жина много , хич не струва....!
  • 5 Мдаааас

    6 2 Отговор
    Мн кухи лейки се напъват за известност. И тая не прави изключение. Например регулярното пиене на около два литра течности на ден води до опасност от поява на глаукома. Има и още, ама не ми се дращи.
  • 6 Мдас съседе дращи

    3 0 Отговор
    По копи пейст,болни бъбреци, въшки, краста се лекуват с вода....на прасето що му слагат лимон в устата, да не мирише на цвик и леш, ама той пак мирише...лошо..... и вредно.....!
  • 7 И аз се замислих

    6 0 Отговор
    Вода от чешмата не пия.но така наречените минерални води Г.Б.,ДЕ...Н,Б....Я,много странен бял цвят и капки остават по каната когато я затоплям!и трудно се измива!
  • 8 Мдаа

    6 0 Отговор
    Добре че народа кърка пукница, че от тая вода че изгинеме...
  • 9 Дълбоко виждащ

    6 1 Отговор
    Вероятността да предизвикате инфаркт с минерална вода е по малка от това да предизвикате инфаркт с пържено домашно пиле.......
  • 10 Страничен

    9 0 Отговор
    Щом и от водата инфаркт и инсулт ни чакат,значи няма спасение!
  • 11 ЕКСПЕРТА

    1 0 Отговор
    ДО 1-НА ТРЕТА Е ПОЛЕЗНА
  • 12 До 7

    0 1 Отговор
    Ма да, виждали са как пълнят в едно хале на Варна-борсата, бутилките с маркуча от чешмата. ;)