Last news in Fakti

4 Февруари, 2021 12:33 3 076 4

Присадиха ръце и лице на мъж (ВИДЕО)

  • трансплантация-
  • ръце-
  • лице-
  • операция-
  • сащ-
  • джо димео

Мъжът от Ню Джърси получи „нов шанс за живот“ благодарение на рядката трансплантация

Присадиха ръце и лице на мъж (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

22-годишен пациент в САЩ се възстановява, шест месеца, след като са му трансплантирани лице и ръце в нюйоркска болница, съобщиха световните информационни агенции.

Джо ДиМео се учи как да мига, да се усмихва, да хваща, да стиска. Той е опериран през август миналата година след тежко изгаряне в катастрофа.

Операцията в болницата "Лангон" към Нюйоркския университет изглежда успешна, казват експертите, но трябва да мине още време, за да са сигурни.

В света са направени поне 18 трансплантации на лице и 35 на ръце. Едновременни трансплантации на лице и ръце обаче са опитвани само два пъти преди. Първата е през 2009 г. в Париж, но пациентът умира около месец след това от усложнения. Две години по-късно в Бостън правят такава операция на жена, обезобразена от шимпанзе, но се налага трансплантираните ръце да бъдат отстранени след няколко дни.

Ди Мео ще взима лекарства цял живот, за да бъде предотвратено отхвърлянето на трансплантите. Той ще продължи рехабилитацията за повишаване на чувствителността и функциите на новото лице и ръце.

След катастрофата през 2018 г. Ди Мео е с изгаряния трета степен. Той остава месеци в индуцирана кома, претърпява 20 реконструктивни операции и множество присаждания на кожа. След като става ясно, че с конвенционална хирургия няма да бъде възстановено зрението му и движението на ръцете му, лекарите започват да го подготвят за рисковата трансплантация през 2019 г. По изчисления на хирурзите шансовете за намиране на съвместим донор са едва 6 процента. През пандемията донорството съвсем намалява, а и специалисти от екипа са командировани да работят в COVID отделения. През август миналата година е намерен донор в щата Делауер. Операцията продължава 23 часа с медицински екип от 140 души. Лекарите ампутират и двете ръце на Ди Мео под лакътя и свързван нерви, кръвоносни съдове и 21 сухожилия. Трансплантират му и цяло лице - чело, вежди, нос, клепачи, устни, уши, лицеви кости.

Засега признаци за отхвърляне няма. Ди Мео е изписан от болницата през ноември миналата година, но продължава интензивната рехабилитация.

Ди Мео живее с родителите си. Той вече може сам да се облича и храни, играе с кучето си Бъстър, тренира.

"Получиш ли нов шанс за живот, не можеш да се откажеш" - каза той пред Асошиейтед прес.

Както и при останалите трансплантации, опасността от отхвърляне е най-голяма в началото, но остава за цял живот. Лекарствата го правят и уязвим на инфекции.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    14 0 Отговор
    На бойко да му присадят мозък и съвест тогава

    Коментиран от #4

  • 2 РАДИО ЕЛТО

    12 0 Отговор
    браво самода не го отхвърли организъма на ЧОВЕКА
  • 3 цербер

    0 0 Отговор
    благодарение на рядката трансплантация
  • 4 Анджело

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Абе":

    Никой освен гербаджия не може да е съвместим. А няма такива с качествена съвест