6 Февруари, 2021 11:17 9 479 8

Тези две съставки борят "миризмата на старост"

  • миризма-
  • старост-
  • кожа

Между 30 и 40 години нашата кожа започва да страда от влошаване на антиоксидантната си защита

Тези две съставки борят "миризмата на старост" - 1
Снимкa: Shutterstock

Съществува особено химично съединение, което е отговорно за характерната за възрастните хора “миризма на старост”. То се нарича 2-ноненал, а организмът ни започва да го произвежда след 30-а година. Това химично съединение е ненаситен безцветен алдехид, поради което в нашето тяло протича специфична химическа реакция, пише zdrave.to.

С възрастта производството на мастни киселини в кожата ни се увеличава, а на антиоксиданти неизбежно намалява. Мастните киселини след произвеждането им се окисляват като по този начин обемът на 2-ноненал нараства значително.

Много често подобна миризма се дължи на лоша хигиена, но в действителност, както казахме по-горе, тя е неразделна част от нашия телесен аромат, който се появява с възрастта.

Между 30 и 40 години нашата кожа започва да страда от влошаване на антиоксидантната си защита. Също така за произвеждането на ноненал допринасят и хормоналните промени, които настъпват с възрастта и в мъжкото, и в женското тяло.

Т.е., кожата става по-слаба, нейните естествени масла се окисляват по-бързо, произвеждайки ноненал. Тъй като не е водоразтворим, ноненалът остава върху кожата въпреки редовните хигиенни процедури. Ето защо миризмата се съдържа върху тялото и върху дрехите, дори и в най-чистата среда.

Възможно ли е да се отървете от ноненала?

Както при нормалната миризма на тялото здравословният начин на живот може да сведе до минимум производството на ноненал. Т.е., става дума за редовни тренировки, избягване на стреса, въздържане от тютюнопушене, пиене на алкохол в умерени количества, ядене на чиста храна и много вода, както и достатъчно почивка.

Когато става въпрос за продуктите за лична хигиена при производството на обикновен сапун се използват много ароматизатори за отстраняване на неприятните миризми, като амоняк, триметиламин и сулфиден кислород, пропионова киселина (съдържаща се в потта) и изовалерианова киселина. Но всички съставки в сапуните са неефективни в елиминирането или неутрализирането на ноненала.

Специална грижа за кожата

Една японска марка за грижа за кожата твърди, че е намерена естествена комбинация, която може да помогне: райска ябълка и зелен чай. Танините в екстракта от райска ябълка помагат за унищожаването и измиването на ноненалите, а антиоксидантите в зеления чай, както се очаква, детоксикират кожата и удължават действието на дезодориращите ефекти. Възползвайки се от откритието на японските учени, може да си подготвяте вкъщи настойка от райска ябълка и зелен чай, за да се справите с неприятните и упорити ноненали.

Как да се отървем от миризмата на старост на тялото?

А ето и още няколко ефективни народни рецепти за справяне със старческата миризма.

• Отлично средство е сокът от репички. Настържете няколко репички, изстискайте сока, овлажнете с него марля и изтрийте с нея предварително измитите подмишници и останалите проблемни части от тялото. Повтаряйте процедурата всеки ден. Можете също да използвате обикновен чай или настойка от чаена гъба.

• Добър резултат дава и обикновената сода. Една лъжица сода се разтваря в чаша вода, намокрете в нея една салфетка и избърсвайте подмишниците и проблемните участъци.

• Друго средство е розмаринът или евкалиптовото масло. Маслото се разтваря във вода и с тази смес се маже тялото.

• Отварата от градински чай е отличен естествен дезодорант.

• Ефективна рецепта: смесете 1 с.л. отвара от дъбова кора с лъжица лимонов сок и обтривайте с нея тялото преди лягане.

• Използвайте за личната си хигиена катранен сапун, той се справя отлично с бактериите.

Истината за “миризмата на старостта” е, че тя е естествена част от процеса на стареене и не би трябвало да има хора, които да се срамуват от нея. Някои не харесват тази миризма, но много от нас я свързват с любимите ни спомени за нашите баби, дядовци и родители.

Още няколко факта:

1. Болестите, както и медикаментите, променят миризмата на човека. На възрастните хора им се налага да приемат постоянно лекарства. Други фактори също влияят на миризмата на тялото. Например известно е, че яденето на чесън в негативна посока влияе върху начина, по който миришем.

2. Някои лекарства увеличават изпотяването, включително нестероидните противовъзпалителни средства, антидепресантите. Медицинските състояния, които влияят на миризмата на тялото, са: диабет, хипертиреоидизъм, болести на черния дроб и бъбреците, шизофрения и менопауза.

3. Възрастните хора в по-голямата си част по-рядко се къпят и си сменят дрехите. Много често това се дължи на факта, че те се страхуват от падане или им е трудно да се справят с процедурите, свързани с личната хигиена. Затова и близките трябва да обръщат внимание на този проблем и да помагат при необходимост.

4. Нашето обоняние, заедно с другите ни сетива, се притъпява с напредването на възрастта. В резултат на това може да се случи така, че един възрастен човек да не може сам да идентифицира неприятната миризма или да нанесе върху себе си твърде много парфюм или одеколон.

5. Устната хигиена влияе силно върху човешката миризма. В процеса на стареене в устата ни количеството на произведената слюнка се намалява значително, като по този начин се понижава естествената защита срещу лошия дъх. Пародонталното заболяване, което предизвиква халитоза (лош дъх), е често срещано при по-възрастните хора. Мостовете и протезите също могат да задържат гъбички и бактерии, водещи до миризма на гнило и развитие на инфекции.

6. С възрастта човек губи способността си да усеща дехидратирането. Тъй като хипофизната жлеза изпраща по-слаби сигнали за жажда, възрастните хора са склонни да пият по-малко вода. Дехидратацията води до факта, че потта и урината стават по-концентрирани и започват да миришат по-силно, а кожата също получава не много приятна миризма.

7. Възрастните хора по принцип имат в гардероба си по-стари дрехи, което означава, че имуществото им е успяло да се пропие устойчиво с различни миризми. И ако човек живее заобиколен от стари миризми, тогава носи този мирис и върху себе си.

Имайте предвид, че мъжете усещат много по-лошо от жените миризмата на пот. Но за жените е по-лесно да премахнат неприятната миризма, след като си вземат душ и използват дезодорант. Тези мерки невинаги помагат на мъжете.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спиридон

    36 9 Отговор
    Демек, замифисваш на нафталин!
    А след това на некролог.
  • 2 Пурко

    31 7 Отговор
    Статия подобна на: МИЙТЕ СИ РЪЦЕТЕ ПРОТИВ КОВИД!
  • 3 Ринго Стар

    37 3 Отговор
    Аз мисля ,че чак след 80-те възрастните започват да миришат на старост ! За българина такава опасност няма !
  • 4 Натъркайте си шарената кожа,

    6 3 Отговор
    С, лимонтузу.... но на старост, неграмотност, грозота и простотия и братчедите не могат да помогнат вече, закъсалите ремаркета да му мислят, защото те вече станаха такива.....!
  • 5 Gost

    22 3 Отговор
    Търсех две съставки, така и не намерих кои са. Типично за Факти - заглавието няма нищо общо със съдържанието, демек подвеждащо. Бе, за кликания иде реч!
  • 6 ,, Отговорният,, баща

    1 0 Отговор
    Никога, не,, забравя,, въпреки миризмите, съчувства, добър и това 📱 винаги.му е под ръка, не се знае нищо.....!
  • 7 За да се отървете от ноненала

    4 2 Отговор
    НАМАЖЕТЕ СЕ С НУТЕЛА 😀

    Коментиран от #8

  • 8 Колю гегата

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "За да се отървете от ноненала":

    намажете ГО с нутела