Last news in Fakti

8 Февруари, 2021 16:57 3 235 10

Защо фрешовете могат да бъдат опасни за здравето?

  • фреш-
  • сок-
  • плодове-
  • опасно-
  • полезно

Следват се няколко важни правила, за да се извлекат ползите от прясно изцедения сок

Защо фрешовете могат да бъдат опасни за здравето?  - 1
Снимка: Shutterstock

Диетолозите открай време ни убеждават в ползата от консумацията на прясно изцедени сокове. Те обаче може да се окажат вредни за организма, ако не се спазват някои основни правила, смятат експертите в областта на храненето.

Фрешът съдържа голямо количество фруктоза, чиято повишена употреба, подобно на бялата захар, може да бъде вредна за здравето. Това се отнася особено за хора с диабет и нарушения във въглехидратния метаболизъм. Соковете освен това, са с повишено съдържание на хранителни киселини, които могат да доведат до ерозия на зъбния емайл. Въздействието върху зъбите след консумацията на сок е по-разрушително, отколкото яденето на плодове. За да се избегне това, след като пиете сок е добре да изплакнете устата с вода, пише actualno.com.

Заради високата киселинност не се препоръчва сокът да се пие на празен стомах, тъй като това може да доведе до раздразнение на лигавицата на стомаха. Ако искате да пиете здравословен прясно изцеден сок, това трябва да стане в рамките на 15-20 минути след приготвянето му. Добре е да имате предвид, че много от витамините, съдържащи се в плодовете, се унищожават под въздействието на въздуха, промяната в температурата или при продължително съхранение.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мда

    9 1 Отговор
    Могат, как да не могат! Примерно ако някой те цапне с бутилка фреш по главата баш си е опасно.
  • 2 инж технолог

    9 2 Отговор
    Вече всички храни станаха вредни за организма на човека. Защото торовете с които се наторяват растенията са отровни.
  • 3 Сърп и чук

    8 0 Отговор
    А с пържолите тези опасности липсват! Тези треви и зеленчуци са за подправка, гарнитура и десерт! наяжте се като хората и не слушайте тези празногловци - диетолози! Ако сте малко по дърти, спомнете си менюто по времето на Тошо в заводския стол и и това бе най балансирано хранене ! Станахте джендерасти!

    Коментиран от #5, #7

  • 4 Патил съм

    4 0 Отговор
    Значи случай с мен-командировка съм в Австралия-8 месеца.И там под влиянието на западни колеги почти спрях месото.Сутрин голям фреш,през деня още 2-3 фреша и много плодове и зеленчуци..-а месо веднъж седмично-викам си" абе ще ставам и аз като "цивилизованите западняци"...От Сидни летим в Пекин -даваме отчет за работата си за два дни и от там летим за Москва с прекачване за София.Но на мен в последните 2 седмици все нещо ми кофти-и си мисля че е от жегата в Австралия-беше над 45 градуса.Та излитаме от Пекин и в Москва на мен ми прилоша на летището-доктори,линейки и в болница...И там ми казват така-изключително висока кръвна захар-с какво се храните? Аз им обяснявам,че ям здравословно-5 фреша и т.н..-а руските доктори се смеят и ми викат-ти бавно се самоубиваш бе човек-яж от всичко и с мярка...Бог здраве да им дава на тези доктори-послушах ги и до ден днешен следвам съветите им..-няма захар-няма махар...
  • 5 един от стадото

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сърп и чук":

    ква мусака правиха лелите, малее..После два крем карамела и си готов. В заводския стол се работеше по рецептурник и нямаше своеволия и пестене на продукти. А е влязло ДВСКато и СаНеПИ и нещо не е наред..
  • 6 Оцетко Киселия

    2 0 Отговор
    200 мл фреш съдържат приблизително 20-25 грама захар, колкото в една средна ябълка. Така че, правете си изводите колко фрешове да изпиете.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Рошко

    0 0 Отговор
    Защото излизат по евтино, и евреите от големите вериги продават по малко химически концентрати всичко здравословно е вредно според платените медии и мисирки за да може по бързо да ви тровят
  • 9 Срамота....!

    1 1 Отговор
    Опасни фрешове.....!
  • 10 Гост

    0 0 Отговор
    Мдааа.... Пийте само разтворими сокчета, на прах. Яжте маргарин с лъжицата и по два пакета вафли на ден. Събкееее, Събке.....!