Last news in Fakti

10 Февруари, 2021 14:26 1 674 4

Уникална операция на циркова камила извършиха ветеринари от Тракийския университет

  • камила-
  • операция-
  • цирк-
  • ветеринари-
  • тракийски университет

Камилата Рамзес вече се възстановява и прави разходки

Уникална операция на циркова камила извършиха ветеринари от Тракийския университет - 1
Снимка: shutterstock

Екип от ветеринарни хирурзи и анестезиолози отстрани 800-грамов тумор от камила във Ветеринарните клиники на Тракийски университет – Стара Загора, предава Дарик.

Операцията е първа и уникална за България, а собствениците на животното-циркови артисти, бяха неотлъчно до него в продължение на дни.

Ветеринарните лекари споделят, че операцията на огромното животно е била истинско предизвикателство за тях. Те са се натъкнали на сложния случай при посещение за профилактичен преглед на животните в обекта, където ги отглеждат. Установяват, че има проблем в устната кухина със съмнения за тумор.

Впоследствие диагнозата се потвърждава и заедно със собствениците, с цената на всички рискове, решават да извършат операция по отстраняване на туморното образование на 4-ти февруари.

Операцията на 16-годишния Рамзес е успешна, а през цялото време той е придружаван от друга камила - своя приятел Зевс, тъй като не могат един без друг.

Рамзес вече се възстановява и излиза на разходка в двора на ветеринарните клиники, заедно с приятеля си, в очакване да бъде изписан, за да се върне отново на сцената.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 5 Отговор
    Тренирайте тракийци, че като додат камиларите, бая камила ще има за доене и подковаване.
  • 2 ПОЛИТОЛОГ

    11 2 Отговор
    Що тази камила не я сложат за водач на листа на ГЕРБ. Ще е по умна от Караянчева и по красива от Сачева. Направо попадение а и снея Тулупа може да обикаля СТРАНАТА.
  • 3 Бaро Вкаров

    0 4 Отговор
    Камила ще🐵
  • 4 любител

    7 0 Отговор
    браво на тях сега да измислят как да премахнат тумора герб от народа.