Last news in Fakti

19 Февруари, 2021 13:04 2 189 5

Чакат ни 2 слънчеви и 2 лунни затъмнения, както и суперлуна през 2021 г.

  • луна-
  • затъмнение-
  • астрономия-
  • явление-
  • небе-
  • суперлуна

Пълното лунно затъмнение през май ще съвпадне със суперлуната

Чакат ни 2 слънчеви и 2 лунни затъмнения, както и суперлуна през 2021 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Две слънчеви и две лунни затъмнения, както и суперлуна, при която единственият ни естествен спътник ще се приближи на минимално разстояние от Земята ни очакват през настоящата година. Това са основните астрономически събития, които се очакват през 2021 г., информират от Планетариума в Смолян.

През тази година ще има по-малко затъмнения в сравнение с предходни години. Това е минималният брой затъмнения, които могат да се случат в една година – две Слънчеви и две Лунни. На 26 май ще се наблюдава пълно лунно затъмнение. То ще съвпадне с така наречената суперлуна, при която пълнолунието съвпада с момента на най-близкото приближаване на Луната и Земята. В такива моменти Луната изглежда, за наблюдателите от Земята, с около 14% по-голяма и с 30% по-ярка от обикновено, разясняват от звездната институция в родопския град.

Следващият път, когато Луната ще се скрие от наблюдателите е на 19 ноември. За съжаление от България и двете затъмнения няма да могат да се наблюдават.

На 10 юни ще се състои пръстеновидно затъмнение на Слънцето. Слънчевият диск ще се скрие от очите на наблюдателите на 91,5%.

На 4 декември ще настъпи пълно слънчево затъмнение, което ще бъде видимо от Тихия и Атлантическия океан, както и от Антарктида. Частични фази на затъмнението ще се наблюдават в Южна Африка и Южна Австралия. И двете затъмнения във всички фази ще бъдат недостъпни за наблюдение от България.

Любопитно е, че през 2021 година ще имаме три пъти ретрограден Меркурий. В момента тече първият - 30 януари – 21 февруари. Останалите два са: 30 май – 23 юни; 27 септември - 18 октомври, но това по никакъв начин не вещае злини и несгоди, се казва още в съобщението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    0 0 Отговор
    Гедон и последната война, на човешките армии. Чаровно е.
  • 2 Само БСП

    5 0 Отговор
    Ние сме затъмнени от диктатурата.
  • 3 галилей

    0 0 Отговор
    Няма небесно тяло което да затъмни Борисов!
  • 4 Баце

    0 0 Отговор
    му дреме на шкафчето.
  • 5 Майка Индия и Шаткуф

    1 0 Отговор
    Ще стане, тъмно като в г......!