Last news in Fakti

23 Февруари, 2021 12:44 6 057 19

Топ 15 на най-вредните храни в България

  • вредни храни-
  • здраве

Честото консумиране на такива храни води до сериозни последствия за здравето

Топ 15 на най-вредните храни в България - 1
Снимкa: Shutterstock

Кои са най-вредните и често консумирани храни в България? Ако ги изключите най-малко за месец от менюто си, ще постигнете изненадващ резултат в кондицията и масата на тялото си, съобщава Монитор.

Ето топ 15

1. Кренвиршите са сред най-вредните продукти. Няма кренвирши от месо. Това е съчетание от животински остатъци (МОМ – млени органи и мазнина), соя, сланина и вода, като месото доста често е под 20%. В тях се откриват и остатъци от кости. Тук спадат и всички малотрайни колбаси с цена за килограм под 10 лева. Колбасите от този род съдържат и много вредни за тялото добавки – консерванти, оцветители, овкусители, сгъстители и др.

2. Майонеза – френският специалитет е хубав, но само като е домашно приготвен. Ако сте се зачитали някога в етикет на майонеза – единствената естествена съставка е слънчогледово олио. Високо съдържание на консерванти, нишестета и др.

3. Безалкохолни напитки – особено вредни са всички газирани безалкохолни напитки. Най-много излишни килограми и различни гастрити, колити се създават от консумацията им. За предпочитане са тези със съдържание на захар или царевично-гликозен сироп, но не и с изкуствени подстадители. Изхвърлете ги от менюто си. Ако не можете, заменете ги с натурални сокове.

4. Бяла захар/изкуствени подсладители – бялата захар е най-краткия път за качване на килограми. Най-дълголетния народ на света – японците, почти не консумират бяла захар. Използвайте заместители от природен произход – стевия, фруктоза, пчелен мед, инулин. Доказано е, че голяма част от изкуствените подсладители имат канцерогенен ефект.

5. Чипс/пържени картофи – чипсът е така наречената калорийна бомба, която не носи на тялото нищо друго освен вредности. Нищо хубаво за организма не ви дават тези храни, а поемат изключително много мазнина, която повишава калоричността им до 10-12 пъти. Ако ви се похапват картофи, по-добре те да са задушени или изпечени. 100 гр. сварени или задушени картофи имат средно 50-90 калории/ 100гр. чипс. – 550 кал.

6. Сланина/свинска мас – организмът на един млад човек, до 20 години може да се бори със тлъстините, но след тази възраст това се превръща в тонове холестерол, запушени артерии и затлъстяване. Изключително вредни са продуктите съдържащи скрита свинска мас и сланина – луканки, салами, кренвирши, пастет и др. Свинската мас се препоръчва единствено за топлинна обработка при високи температури. Тогава тя остава стабилна и не се разгражда до канцерогени. Внимание – така полезният ни зехтин, при висока температура отделя силни канцерогени и може да предизвика ракови образования. Използвайте го само на стайна температура напр. за салати.

7. Маргарин - съдържането на един маргарин е – хидрогенирано растително масло, оцветители и аромати. Да дефинираме какво е хидрогенираното растително масло - растително масло с добавени хидроксилни молекули, което да стане от течно твърдо при температури до 42 градуса. Какво става тогава – маслото полепва по вътрешността на стомаха и червата и там тези водородни молекули се отделят (а те самите са силен канцероген). А когато изпивате горещо питие и мазнините в стомаха започват да се втечняват? Тогава преминават в кръвта ви. След като горещата напитка си е свършила работата, и мазнините са преминали в кръвотока те наново се втвърдяват. Да не забравяме температурата на тялото е 37 градуса, а те се разтопяват при 40-42 градуса. Какво се случва след това – вече втвърдените плаки започват да се движат в кръвотока и полепват по вътрешността на кръвоносните съдове. Тогава може би се досещате, в един хубав и слънчев ден някой от съдовете се запушва и човек получава инфаркт или инсулт.

8. Сладкиши тип вафли/пасти/кроасани и други подобни - съдържат: захар, хидрогенирано растително масло и естествено още няколко „полезни“ вещества с наименования Е468; Е652 и т.н. С шоколада също трябва да се внимава. Ако на опаковката пише: съдържа растителни мазнини в добавка на какаовото масло, спомнете си веднага – това са същите тези хидрогенирани растителни масла.

9. Пастет – смлени остатъци от кланицата, сланини, кожи, кости и т.н. Всичко това подобаващо оцветено и ароматизирано, така че да бъде вкусно и примамливо. Обърнете внимание: съдържание на мазнини: 50-70%. Сами се досещате какво представлява това. В момента в който влезе в организма започва да вреди.

10. Кетчуп – съдържание: захар, вода, нишесте, лимонена или винена киселина и доматено пюре. В този случай доматеното пюре има за какво да е на последно място – просто, защото е в най-минимално количество от изброените- 5-10% /максимум 17%. А ако пък са забравили да сложат и доматено пюре сюрпризът е пълен – оцветител Кармин (червен) класифициран като опасен за здравето. Сто пъти по-добре си намажете филията с доматена салца от градината на баба ви. Останалото е химия.

11. Солетки, соленки, пръчици... – съдържанието на вредни вещества в тях не е толкова голямо, с изключение на едно – готварска сол. Изключително високо съдържание на сол. А тя води до високо кръвно и т.н. Хранейки се с такива продукти вие може да приемете над 10 пъти повече сол от нормалното.

12. Бързи закуски – бяло брашно, захар, колбаси, кебапчета без месо – една огрома калорийна бомба, даваща на организма ви: токсини, холестерол, лоши въглехидрати и т.н. и т.н.

13. Разтворими напитки:

На първо място степчета.
На второ – всички бульони.
На трето – разтворими чайове, пудинги, кремчета и напитки.

И трите съдържат 100% изкуствени съставки.

14. Пушени меса/риба/колбаси – извънредно канцерогенни. Според учените причината са съдържащите се в пушените меса нитрити, които в средата на стомашното съдържимо се превръщат в нитрозамини – същинските пакостници. Избягвайте ги. Когато зеленчуците са торени в повече от нормалното съдържат нитрати, които под действието на кислорода се превръщат в нитрити, а в организма в нитрозамини. За щастие тук количеството е много по-малко, а накисвайки ги във вода за половин час ще ви отърве от тях!

15. Храни съдържащи съставката МОНОНАТРИЕВ ГЛУТАМАТ - извънредно много подобрява вкуса на всяка храна. В много фабрикати и полуфабрикати присъства, за да може значително да подобри вкусовите им качества (бульони, вегета, колбаси и др.) Мононатриевият гултамат е силна невро-отрова – блокира предаването на нервния импулс. Честото консумиране на такива храни води до високи натрупвания на веществото в организма и до сериозни последствия.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прокуратура

    58 2 Отговор
    Тия работи ги пратете на ПРОКУРАТУРАТА, а не на Хората!!!

    А после Ония да идат при ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ:

    1. Да напълнят затворите с тлъсти МАФИОТИ.
    2. Да върнат на Хората заграбваните ТРИЛИОНИ ЕВРО!!!

    Тогава автоматично Животът ще е ЗДРАВОСЛОВЕН!

    Другото са извратени простотии, Зурнаглисти!

    Коментиран от #5

  • 2 Лора

    3 5 Отговор
    14, не се отказвам от това, но другото всичко я 100%вярно..!
  • 3 Грую

    27 7 Отговор
    Изпуснали сте едно нещо, което е много вредно нарича се ГЕРБ:
    1.Не се повлиява от температурата или от това, че нам ада гласувате за тях на изборите. Идват си на власт. Вдигат ти осигурителния доход. фалираш. Отиваш да търсиш работа. Вдигат ти прагът на минималния осигурителен доход. започват да те водят на работа на половин работен ден, а да бачкаш и допълнително на 8-те часа. След това пак ти вдигат минималния осигурителен доход и те уволняват. След това задлъжняваш. Идва съдия-изпълнител. Оставаш на улицата. Идва време да се пенсионираш. Нямаш стаж. Вече си дрът и не можеш да избягаш в чужбина. Г-н Премиерът обявява просперитет, а някаква си рейтингова агенция го потупва по рамото и му обещава, че ако я кара все в тоя дух може да вземе, че да вдигне кредитния рейтинг на държавата. Не знам какво получаваш инфаркт или инсулт, но нямаш пари, работа, доходи нищо на практика. От това по-вредно направо здраве му кажи!
  • 4 no name no face no number

    25 0 Отговор
    Много са ми интересни само приказки, ами вземете защитеъе народа това е подсъдно като наркотиците, но ви е по удобно да си клатите кълките и да тровите хората
  • 5 Тъп

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "Прокуратура":

    Тлъсти мафиоти няма, синко. Уважавания себе си човек е в добра форма. И не чакай нещо да ти се върне, като не ти е взето.

    Коментиран от #8

  • 6 Stéphanie 🎲

    7 3 Отговор
    Много неща са вредни ,хората го знаят не всеки има възможност да се храни здравословно.А най големият хит си остава McDonald's,BURGER KING децата ги обожават най вече играчката децко меню.Колометрични опашки за нещастие има хора лично познавам и учители нямат време да готвят и 5 дни да не кажа 6 се хранят само със това - (изрезки от говеждо месо, третирани с амониев хидроксид...) Във България хит е баницата също толкова вредна ,в днешно време може и McDonald's да е станал хит на много българи не знам.А после плачат защо са на по 100кг.+ и болни

    Коментиран от #18

  • 7 Алфа Вълкът

    4 0 Отговор
    И гладни ли да мрем?

    Коментиран от #9

  • 8 Я си помисли

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тъп":

    Правилно си се НАЗОВАЛ! :)

    Малко християнски го караш - чакай божето да отмъсти докато се гаврят и убиват децата ти, разчитай на себе си, когато дори земята ти е отровена и дори собствените ти животни са ваксинирани с отрова, хранени с отровни смески и т.н.

    Спи, преклонена глава, сабя не я сече. Само я таковат...

    И ТУЛУПА да не е слабичък, МА?!?!?! Ями Съдружника му ПЕЕ...И?! АМИ... Доньо-Ганьо, а за Цвъкащия не ми се пише.
    Ти май бизнесмен не си виждал.
  • 9 Факт

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Алфа Вълкът":

    Не. Ще мрем сити, но рано рано.
  • 10 Тъп

    3 6 Отговор
    Бла Бла Бла колко съм умен, Бла Бла Бла управляващите, Бла Бла Бла бизнесмени виждал ли си. Само толкова ли можеш?
  • 11 Цензура на неграмотните

    2 3 Отговор
    Госпожата да си пише само п.рно статиите, за друго акъл няма!
  • 12 някой

    8 0 Отговор
    това го знаем. не знаем защо държавата допуска тая химия да я има в продуктите?

    Коментиран от #13, #19

  • 13 е това

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "някой":

    е най-точния коментар..........
  • 14 Аз40🏴‍☠️

    5 0 Отговор
    Добро споделяне. Наистина майонезата в България не е никаква майонеза. Дори не наподобява майонеза, съгласявам се с уточнението за домашна.
  • 15 Коко

    1 1 Отговор
    Че, то не остана какво да се яде бре от тази статия. Не ми дреме, ям и пия всичко
  • 16 Личен бардак

    3 0 Отговор
    А коя е полезната храна....?!
  • 17 Тулуп

    0 0 Отговор
    Глупости на търкалета. Глюкозо-фруктозният сироп е в пъти по-вреден от захарта. Както и подсладителите.
    А сланината е полезна, разбира се в умерени количества.
  • 18 Тулуп

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Stéphanie 🎲":

    всичко което се приготвя в МакДоналдс има изключително високи нива на фруктозно-глюкозен сироп и MSG - monosodium glutamate. И двете съставки са убиец.
  • 19 Тулуп

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "някой":

    Еми защото спазваме някакви стандарти на ЕС, предполагам. Ако си мислиш, че европейските продукти не съдържат същите боклуци, не е така. А за отвъд океана, да не говорим, там е рай на боклучавата храна.