24 Февруари, 2021 22:30 4 740 26

Изчислиха каква заплата ни е нужна, за да бъдем щастливи

  • заплата-
  • щастливи-
  • евро

В световен мащаб удовлетворението по отношение на заплатата за постигане на емоционално благополучие се нуждае от 50 000 до 60 000 евро годишно

Изчислиха каква заплата ни е нужна, за да бъдем щастливи - 1
Снимкa: Shutterstock

Винаги се е казвало, че парите не носят щастие, но в днешния свят изглежда, че двете понятия са по-тясно свързани от всякога. Постигането на финансова стабилност, със заплата, която покрива основните нужди, отдаването на някои капризи и спестяването е от съществено значение за постигане на спокойствие. Но колко трябва да бъде тази цифра?

Проучване на Adecco за щастието на работното място, проведено от Adecco Group, разкрива значението, което т. нар. Емоционална заплата има за работниците и служителите днес. Която има повече общо с това, че те се чувстват комфортно в своето положение и работна среда, отколкото със заплатата, която получават.

Какво е необходимо, за да бъдеш щастлив на работа?

В Испания се потвърди за първи път в осем издания на гореспоменатото проучване, че най-важното за щастието на работното място е гъвкавото работно време или добрият работен график, нещо фундаментално за съгласуване на личния и професионалния живот.

Второ - да има добра работна среда, тоест нивото на социални взаимоотношения и общуване в работната среда. По същия начин наличието на добър шеф или лидер е друг фактор, който допринася за усещането за това щастие.

Вече на четвърто място в резултатите от това проучване е заплатата, нещо, което влияе върху личния живот на работниците, но изобщо не се появява на първо място в проучването, тоест не е основното нещо.

Оказва се, че днес, за да бъдат щастливи на работното място, голям брой испанци предпочитат да изберат позиция с добър график, добра атмосфера и другарство, и с добър шеф, вместо да се отказват от всичко това, за да получават повече.

Колко ви е необходимо, за да бъдете щастливи?

Все пак заплатата влияе на жизнения стандарт на човека и следователно може да донесе щастие. Изследване, проведено от психолога Андрю Т. Джеб от университета Пърдю и публикувано в списанието Nature Human Behaviour, се опитва да изчисли каква е заплатата, която ви позволява да бъдете щастливи.

Това проучване, в което участваха 1,7 милиона души по целия свят, стигна до заключението, че в световен мащаб удовлетворението по отношение на заплатата за постигане на емоционално благополучие се нуждае от 50 000 до 60 000 евро годишно.

Тази цифра варира в отделните региони, така че в западноевропейския регион оптималният доход за постигане на емоционално благополучие е между 48 000 и 61 000 евро годишно, както посочва GQ, цитирани от "DarikNews".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отечествен Фронт

    17 3 Отговор
    Направиха ви капиталистите безкруполни ниско морални индивиди от всякъде реклама да ви вземат и последната стотинка, даже реклами да забирчвате кредити!
  • 2 дявола

    33 0 Отговор
    Малко му трябва на човек да бъде щастлив всичко друго е лакомия

    Коментиран от #9

  • 3 дедо

    20 0 Отговор
    На 10 бона заплата съм съгласен че един Българин няма да има нещестен. А кръчмите ще правят милиардни обороти....хехе
  • 4 Парите не носят щастие

    17 1 Отговор
    А сигурност и спокойствие! Разбира се, че трябва да притежаваш толкова колкото ти трябват! Защото ако имаш повече от колкото можеш да изхарчиш вече става страшно! Спокойствието и сигурността изчезват!
  • 5 Евала колеги

    27 2 Отговор
    Човек колкото по малко иска толкова по малко ще е нещастен и по малко разочарован.
    Според мен ако българина взима 2000 лева ще е много добре положението
  • 6 Жоро

    11 2 Отговор
    Ако не си женен, може и да стигнат...
  • 7 На мен

    8 0 Отговор
    Ми трябват 200 хил лева, повече не, но не за мен, аз се задоволявам с малко имам ли 600 лева месечно лично мои, това е ок, но ако не си здрав,, не ми върши работа, и един лев.... и останалите неща, които някой си смятат за ,, лотария,,......!
  • 8 Брендилия

    6 1 Отговор
    Съгласна, че малко му трябва на човек да е щастлив.. Другото са небивалици на психолога Джоб от университета Пърдю
  • 9 Ааа не си прав

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "дявола":

    Това го кажи НА БАНЕВИ АРАБАДЖИЕВИ СТОЙКОВИ БРАТЯ ЛУДОГОРЦИ НА СОК КУИНС НА МАГАРЕШКИ НА 240 ТРЪТKИНА ЕВРО ДЖАГИ НА ЗЛАТЕВЦИ НА БУБУБУКОВЦИ НА ОЩЕ И ОЩЕ ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ ТУМБАЦИ!!!

    Коментиран от #13

  • 10 Работник

    10 0 Отговор
    С ЧЕРВЕН ПОТНИК-на мен ми трябват 30 000 лева,ама ми дават 6 000 на година...
  • 11 Цезар

    10 1 Отговор
    Робът не мечтае да бъде свободен а да има роб
  • 12 Пацо

    2 3 Отговор
    Може да си щастлив но да не изпитваш радост от живота. Щастието е нещо мимолетно и временно радостта е нещо друго. Българина по принцип е прост така че една торба пари да му дават и да се надбягва с вятъра ден до пладне.
  • 13 Пърсивал

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ааа не си прав":

    Пропусна Боко, Певески, Доган и гравитиращите около тях!
  • 14 Г-ца от Казанлък

    12 0 Отговор
    Няма нужда от изчисления! 1/3 от заплатата трябва да е за сметки и храна, а 2/3 - лично за теб! А не 90% за сметките и за нас - трохи!

    Коментиран от #16

  • 15 Дилян Пеевски

    7 0 Отговор
    Щастието не е в парите.Сега имам 10 млрд лева и съм точно толкова щастлив като когато имах 9 млрд.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ба да

    0 0 Отговор
    В холандия требе по две ако е нетна, яко говорим бруто, требе па 4, оти имат 52 % данък по доход и още 21% ддс
  • 18 тралала

    0 1 Отговор
    - Големи ли са ми ушите?
    - Не.
    - Зъбите ми криви ли са?
    - Не.
    - Ми тогава какво зайче съм ти аз?
  • 19 big

    2 1 Отговор
    Заплатата никога няма да бъде достатъчно висока за да бъдем щастливи! Колкото по-висока е тя, толкова нашите мераци стават по-големи и парите пак не стигат за пълно щастие.
  • 20 Отговорът

    2 0 Отговор
    60 000 евро годишен доход за да се впишеш в нормата за щастие. В БГ масово е 6000 е. Как няма да бъдем най нещастната нация в европа и света?
  • 21 Гост

    1 0 Отговор
    Супер! Баце кога смята да актуализира запалтите ни?

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Процесор Вучков

    1 0 Отговор
    Заплатата ме е 570 лева месечно. Щастлив съм като ям хляб сол само.
  • 24 Ас гей от Казанлък

    0 0 Отговор
    Кеф си прва и пари мидава штасте е туй що набучи се на КозлодУй
  • 25 Факт

    0 1 Отговор
    Щастието не е свързано с пари. Живял съм с индийци дето се радваха на чувал с ориз и винаги бяха усмихнати а в Европа и САЩ масово се дрогират.
  • 26 Patton

    0 0 Отговор
    Питайте колко са нужни на Бойчо и Делян , за да разберете кое е вярното число ! Че те са ненаситни !