Last news in Fakti

25 Февруари, 2021 15:35 10 470 13

7 причини да пиете червено вино вечер

  • червено вино-
  • ползи-
  • здраве-
  • чаша-
  • вечер-
  • чаша червено вино

То е особено богато на хранителни вещества и химични съединения

7 причини да пиете червено вино вечер - 1
Снимка: shutterstock

Червеното вино е предпочитано за студените зимни вечери, както и за романтичните срещи, макар и сега социалните ни контакти да са ограничени заради пандемията.

Всеизвестно е, че червеното вино има множество ползи за нашето здраве, а сега, когато стоим повече време вкъщи, то може да е идеално допълнение към вечерята.

Вижте защо да го консумирате.

1. Добро е за сърцето

То е пълно с флаваноиди – антиоксиданти, които намаляват риска от развитие на сърдечни болести. Това е така, защото те снижават нивата на лошия холестерол и стимулират произвеждането на добър холестерол. Чрез червеното вино се грижите за сърцето.

2. Понижава кръвната захар

Същото проучване установява, че хората с диабет тип 2, които пият по чаша вино на вечеря (независимо дали е червено или бяло), имат много по-ниски нива на глюкоза, в сравнение с тези, които пият вода или други течности, докато вечерят. Това не е първото проучване, което открива, че виното има добър ефект върху кръвната захар.

3. Намалява риска от депресия

Редовното консумиране на твърд алкохол е свързано с развитие на психически и физически проблеми. Но пиенето на умерено количество червено вино вечер има обратния ефект. Проучване сред 5 500 възрастни показва, че за тези от тях, които са пили между 2 и 7 чаши червено вино на седмица, е било по-малко вероятно да страдат от депресия, в сравнение с тези, които пиели по-малко количество или по-голямо.

4. Грижи се за стомаха

Изследване показва, че пиенето на червено вино повишава нивата на добрите бактерии, което помага за по-доброто храносмилане, регулира имунната функция и произвежда витамин К. Полифенолите в червеното вино се грижат за стомаха.

5. Помага за отслабване

Една съставка в това вино – пицеатанолът, има ефект върху мазнините в организма. Пицеатанолът блокира процеса, който позволява създаването на мастни клетки. Това ни помага да сме във форма.

6. Подобрява паметта

Полифенолите, които освен в червеното вино, се съдърат в чайовете, ядките, горските плодове и какаото, забавят нарушаването на когнитивните функции и развитието на деменция. Виното има добър ефект върху част от мозъка, която е свързана с паметта, ученето и настроението.

7. Държи далеч настинките

Испанско проучване сред 5000 души установява, че консумирането на вино намалява риска от настинка с цели 40%.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДИО ЕЛТО

    2 4 Отговор
    при инфаркт и инсулт полезно ли е вино и кафе

    Коментиран от #13

  • 2 мандраджия

    14 2 Отговор
    Поздравление за сттатията , защошо жена ми ще спре да ми мърмори ,че съм пиел по чаша вино ,а по някога и две всяка вечер !!
  • 3 Пловдив

    19 3 Отговор
    Да! Стига виното да е домашно "първо". Без захар, химикали и прочее.

    Коментиран от #9, #11

  • 4 ДОА

    7 2 Отговор
    Минимум по 2 чаши Максимум 4
  • 5 А1466

    9 3 Отговор
    Как ще подобрява паметта, като се налюскам и ми се губят часове.
  • 6 Няма как

    4 11 Отговор
    Баща ми не пиеше и аз не обичам да пия, не съм, пияница,,.....!

    Коментиран от #10

  • 7 Чичо Тони

    16 2 Отговор
    Не ми трябват причини. Пия го за удоволствие.
  • 8 Хората с класа

    3 1 Отговор
    Пият за удоволствие, не са жалки по никакъв начин..!
  • 9 Иво

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пловдив":

    И аз така мислех някога когато купувах вина от 2 лв литъра, повярвай ми, вината от винарските изби в домашни условия неможеш да ги направиш, пробвай виното на ИЗБА РЪСИН в Момин проход, или малко по скъпото на БЕСАВАЛЕЙ
  • 10 Сашо

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Няма как":

    Това ми звучи като БАЩА МИ БЕШЕ ПАНДИЗЧИЯ - И АЗ ЩЕ СЪМ ПАНДИЗЧИЯ, да пиеш по 1, 2 чаши не означава че си пияница
  • 11 Самуил

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пловдив":

    Само ако знаеш колко хора слагат захар в домашните вина - свят ще ти се завие, щото не си пил качествено, истинско вино от изба
  • 12 Любо

    2 1 Отговор
    И какво като се слага захар, при добре протекла ферментация всички захарни градуси трябва да се трансформират в алкохолни
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.