Last news in Fakti

26 Февруари, 2021 15:52 8 112 9

Учени посочиха точно колко време след смъртта наистина умираме

  • смърт-
  • умира-
  • живот-
  • лекари-
  • медицина

Общо прието е да се изчака 5 минути след настъпване на смъртта, за да бъде обявена тя

Учени посочиха точно колко време след смъртта наистина умираме - 1
Снимка: Shutterstock

При посмъртно даряване здравите органи се вземат от починал човек и се трансплантират на човек, който се нуждае от тях. Важно е семейството на починалия, което дава разрешение за това, да бъде сигурно в смъртта на близкия им човек.

Доверието в лекарите помага на хората да вземат информирано решение дали да разрешат вземането на органи след смърт, констатирана от лекарите, пише zdrave.to.

След спиране на кръвообращението, медицинската възможност за посмъртно донорство съществува за кратък период от време между настъпването на смъртта и вземането на органите.

В същото време е широко разпространено мнението, че хората често се връщат към живот минути след официалното им обявяване за мъртви. Има сравнително малко научна информация за това колко дълго след спирането на сърцето това е необратимо.

„Разбираме, че има истории за хора, които се връщат към живота и те се разпространяват сред медицинската общност.

Така че наистина бихме искали да предоставим научни доказателства за процеса на умиране, за да разсеем възможните митове за хората.“, каза Сони Данани от Изследователския институт за детски болници в Източен Онтарио, съавтор на изследването в коментар на Gizmodo.

ПЕТ МИНУТИ И 14 ПРОЦЕНТА

От 2014 г. международна група учени събира данни за това какви признаци на живот дава човешкото тяло, след като лекарите спрат изкуственото поддържане на живота. Изследването е проведено в САЩ, Чехия и Канада. То включва само умиращите, чиито роднини са дали разрешение за посмъртно даряване на органи.

В проучването учените тестваха колко правилни са настоящите препоръки - в различни страни, след смъртта на човек, преди ваденето на органи, трябва да се изчака от 2 до 10 минути.

В това проучване не е имало нито един случай на неправилно време на смъртта. Оказва се обаче, че правата линия на кардиограмата след смъртта може да не е напълно права.

При около 14% от пациентите учените откриват моменти на електрическа активност в сърцето, които продължават не повече от няколко секунди. Тези изблици на активност продължават по-малко от четири минути и не водят до сърдечно възстановяване.

„Лекарите и семействата трябва да са наясно, че това се случва при 14%. Но те трябва да са подготвени за това, че това не означава, че човек ще се върне към живота “, каза Данани.

Учените стигнаха до заключението, че техните данни подкрепят настоящия широко разпространен стандарт на чакане в продължение на пет минути след смъртта.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    32 7 Отговор
    СЕГА ДА ВЗЕМАТ ДА КАЖАТ КОЛКО ВРЕМЕ СЛЕД ,,ВАКСИНИРАНЕТО,,...М
  • 2 Има

    24 0 Отговор
    хора които са се връщали към живота и след 20 минути след констатиране на смъртта
  • 3 Некой си

    10 2 Отговор
    Ами като са го посочили, защо не го пише в заглавието ?!
  • 4 И на тези

    19 3 Отговор
    Само пачки им се въртят пред очите.Да минат пет минути,и режи да вадиш стоката! Няма народ,нация, независимо от религията си,който да не изчака 24 часа,след като човек е починал.Защото са установили през хилядолетия, че има връщане към живота,на хора след часове,дори ден,след като са починали.Затова през религиозна забрана ( най силната) е вменено да се извърши погребален ритуал на следващия ден.Когато по безспорен начин Природата показва,че човека се е преселил в Отвъдното.
  • 5 SportDaddy

    11 3 Отговор
    Ба, га Ц(*KА умре през 2016 в София, но се върна след 3-4 месеца по-късно през Ловеч - Етрополе... науката няма обяснение!
  • 6 Name

    9 1 Отговор
    За по сигурно един контролен изстрел в главата и магазина за органи е отворен.
  • 7 Нннн

    16 0 Отговор
    Сетих се за възрастния мъж от Сливен, който възкръсна в моргата.
  • 8 Рошко

    5 1 Отговор
    Не знаех че учените са умирали, та затова и знаели кога се и как се умирало
  • 9 Flatliners

    1 0 Отговор
    Хората изпадали в клинична смърт, се държат доста странно.