Last news in Fakti

27 Февруари, 2021 12:32 29 992 77

Таня Боева е първата пенсионирана звезда на поп фолка

  • таня боева-
  • пенсионирана-
  • поп фолк певица-
  • министерство на културата

Изпълнителката влезе във втория списък с награди за принос в изкуството на Министерство на културата

Певицата Таня Боева стана първата официално пенсионирана звезда на поп фолка.

Изпълнителката влезе във втория списък с награди за принос в изкуството на Министерство на културата, които в гилдията наричат пенсии. Тя си заслужи място в него като лауреат на конкурса за млади изпълнители на „Златният Орфей“ през 1995 година с „Космичен блус“.

92 нови имена бяха предложени от инициативния комитет, след като стана скандал, че част от наградените са били в първия списък от 65 музиканти, а други, които също са взели статуетки от най-големия ни естраден форум, са пропуснати. В новия списък са намерили място артисти и от други жанрове, пише Телеграф.

На седем от творците е гласувана пожизнена награда от 700 лв.- оперната прима Дарина Такова, балерината и педагог Красимира Колдамова, пианистката и педагог Милена Моллова, кинорежисьорът Огнян Сурдолов, народната певица Руска Стоименова, поетите Георги Константинов и Калин Донков. Останалите артисти на които са присъдени държавни награди ще ги получават в срок от три години, а размерът е от 350 или 700 лева.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 36 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пенсионерка няква

    64 19 Отговор
    С 100 пластики.

    Коментиран от #61

  • 2 Спиро Киров

    62 15 Отговор
    Ей, много одъртя и тая! Като Луна.

    Коментиран от #36, #63

  • 3 ГРАД КАЗАНЛЪК

    38 112 Отговор
    честито на госпожа ТАНЯ БОЕВА тя е една от най ВЕЛИКИТЕ български певици и истинска ЛЕГЕНДА на българската музика и българския поп фолк желая и да е жива и здрава и много УСПЕШНА винаги ще слушам и обичам нейните ВЕЧНИ хитове

    Коментиран от #17, #20

  • 4 фен на сидеров

    133 8 Отговор
    сигурно е при Първа категория труд като миньорите ! и в чалгата голееемо копане пада !
  • 5 Историчка

    139 14 Отговор
    След тази подигравка с плащалите си осигуровките в НОИ, предлагам да не ходим на концертите на наградените, както и да им купуваме продуктите. НЕ на тази кражба от моите пари, НЕ на българската музика по заведенията!

    Коментиран от #58

  • 6 Избирател

    42 14 Отговор
    То и певиците ни които пеят в американски и западни музикални стилове са само силикон и джуки ! На фолк ( чалга певиците ) им завиждат защото имат глас и дикция . А като пееш на английски нито замазването на думите си личи , нити някой помни точно мелодията .
    Но публиката Не се лъже ! Затова чалгаджийките имат публика . А рап-фънки-джаз-рок се изхранват от ... журиране !
  • 7 Бай

    125 9 Отговор
    Какви са тия глупости?Цял живот яли и пили и се веселили обиколи ли света повечето от тях, че сега да ги жали бедния данъкоплатец и парите да си дава !

    Коментиран от #8

  • 8 Селянин

    18 58 Отговор

    До коментар #7 от "Бай":

    Вероятно е внесла повече данък от теб !

    Коментиран от #24, #69

  • 9 Фтичка

    141 11 Отговор
    Пенсия се дава на базата на трудов стаж 40г. и внесени осигуровки и навършена възраст,а не за участие в музикален фестивал.Там се дават еднократни награди.Не раздавайте парите на народа предизборно,че идва "видовден"...

    Коментиран от #12

  • 10 Брях че

    93 11 Отговор
    Е от кога мързеливи лентяи взимат пенсия ? Какво е работила тази г-жа или г-ца ?

    Коментиран от #22

  • 11 Eй ало

    68 10 Отговор
    данъци за чалга простотии няма да плащам.
  • 12 Българин

    49 14 Отговор

    До коментар #9 от "Фтичка":

    Каква е сумата , да раздадеш пари и на няколко души правили култура , а не политика в България ?
    А каква е сумата да вържеш пред носа на Всички бг пенсионери по един морков от 50 лева , за да замъкнат напред до урната по една пронатовска бюлетина ?

    Коментиран от #18

  • 13 Рошко

    52 8 Отговор
    Е нормално, за абсурдистан ама не знаех че чалгата е култура и изкуство
  • 14 зевзек

    41 2 Отговор
    като и ги умножим тези 350 лева по 36 месеца ще се събере същата сума, колкото са и хонорарите за 2-3 дни по Нова Година, имаш ли приятелиии (в Министерството), за тебе колко ги болиии
  • 15 Читател

    14 15 Отговор
    А ? Написала си Публикувано във факти.бг:" НЕ на българската музика по заведенията!" И са ти сложили 7+
    Питам : Ти чужденка ли си , и чия история преподааваш ? Историчка ли си , или истЕричка ,И изобщо , изучава ли се още българска история , или освен че я изкривяват , ами новите господари от натото я и забраняват ? .
  • 16 наш

    18 1 Отговор
    Миленоо!Милено!Глупост след глупост
  • 17 Анти Чалга

    37 6 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    Щом я харесвате си я харесвайте . Но не ни го натяквайте постоянно. Че харесвате само тази музичка. Вече имате 15 минуса . Ясно показва какво мислят за вас .

    Коментиран от #19

  • 18 Читател

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Съжалявам , коментар #12 е към Историчка # 5
  • 19 Избирател

    12 1 Отговор

    До коментар #17 от "Анти Чалга":

    Между десет в стил "анти чалга" коменара , защо да не се каже и тоВа ?
  • 20 Масаон

    42 6 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    Моля. Я не излагайте . За вас може да е велика . И за други харесващи тази музика . И колко е работила , че излиза в пенсия.Да не е първа категория труд . Там излизат в пенсия на 55- 60 години . Миньор ли е била , че толкова рано излиза в пенсия . Със сигурност ще продължи да пее. И да ви радва .

    Коментиран от #23

  • 21 Гост

    25 1 Отговор
    От изброените по-горе само Дарина Такова съм чувал и то само заради скандала, че иска да я вземат на работа без конкурс.....
  • 22 Перо

    30 5 Отговор

    До коментар #10 от "Брях че":

    Усвоила е 5 км. шпек!
  • 23 ГРАД КАЗАНЛЪК

    7 45 Отговор

    До коментар #20 от "Масаон":

    трябва да оценяваме ВЕЛИКИТЕ си творци господине дала е толкова много на българската музика има толкова много ВЕЧНИ хитове които хората и слет 100 години ще си пеят цяла БЪЛГАРИЯ обича нея и творчеството й НОРМАЛНО е да получи този жес от държавата

    Коментиран от #26, #27, #47, #48, #53, #76

  • 24 Порно

    50 4 Отговор

    До коментар #8 от "Селянин":

    Като е внасяла , да получи каквото и се полага от осигуравките. Но я си спомни скандала , когато Дянков извади наяве доходи от милиони на певачкити. Ни данъци , ни осигуровки.
  • 25 бай Иван

    31 3 Отговор
    Нема такава държава!!!
  • 26 Масаон

    41 3 Отговор

    До коментар #23 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    Що се излагате . Това е музика , за маса и кръчмета. След 100 години само фенове чалгари ще я помнят. А да ли е плащала данаци за приходи от концерти и албуми . Участия за някоя свадба или купон. Който ги харесва да им се кефи.А ви ще бачкате яко до пенсия , даже и след пенсиониране , за да имате пари. Като повечето хора в страната .
  • 27 Хайл

    37 3 Отговор

    До коментар #23 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    Какво е великото на тези чалгари. Нищо песни и танци това ако е работа. Други се скапват от работа и после мижава пенсия . А тези пяли няква там музика . И айде велики и пенсия. Слушайте си ги тогава и им се ,радвайте докато бачкате до дълбока старост.

    Коментиран от #29

  • 28 Мулума фаера

    16 5 Отговор
    Да, си купиш удоволствие и пенсия, да, всичко могат такива.....!
  • 29 ГРАД КАЗАНЛЪК

    9 32 Отговор

    До коментар #27 от "Хайл":

    не сте прав господине не е само някаква си музика това е ВЕЛИКА музика за всички българи не знам дали сте чел но някога така са казвали и за ВАН ГОНГ че само си драска пък сега го смятат за ГЕНИЙ нека ние оценим нашите ГЕНИАЛНИ творци и певици сега не някога

    Коментиран от #31, #32, #33, #41

  • 30 Конник

    48 3 Отговор
    Да бе на 47 пенсионерка с 700 лева. На кого е любовница?
    А ти българино защо се срамиш да се опълчиш вместо да чакаш да станеш на 65 години и да имаш 300 лева песнсия.
  • 31 Хайл

    29 3 Отговор

    До коментар #29 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    Не ме учете кой е Ван Гог ,така се пише правилно . И не е драскал а е имал талант .Голям талант . Изчелсъм доста книги за художници и не само за тях. Иза много други хора дали нещо на света. Инжинери ,изобретатели , биолози , химици, лекари. Чувал ли сте за Александър Йорданов, Джон Атанасов, Иван Ничев,Карл Джераси българин създал хапчето анти бебе,Петър Петров изобретил , първия ръчен електронен часовник. Това са хора дали нещо на България и светът. Не вашите чалгари.

    Коментиран от #37, #46

  • 32 Хеви Метъл

    22 4 Отговор

    До коментар #29 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    Оценявам нашите творци от едно време . Певци , музиканти , художници , инжинери и други . Който са дали нещо ,което да помним . Не разните му там чалгари . Вие си ги слушайте и харесвайте . Май се интересувате от музика появила се в последните 15-20 години. Ако мога да нарека чалгата музика. И не се бъркай от името , което използвам . Защото слушам не само рок .Слушам , класическа музика , джаз , поп , и разни други стилове който и харесват . И да знаете доста рок любители от мойте познати , по лесно възприемат класиката и симфоничната музика . Довиждане за сега .
  • 33 Зик

    16 3 Отговор

    До коментар #29 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    Какво гениално виждате в тях. И защо пишете, че предишните творци не са гениални . Така отричате всичко Българско във вас.
  • 34 Лорд Майминчев

    21 4 Отговор
    А Иво Папазов,носител на престижна световна награда?Или той няма нужда,понеже е горд човек-не ще подаяния...

    Коментиран от #35

  • 35 Хайл

    13 4 Отговор

    До коментар #34 от "Лорд Майминчев":

    Точно той трябва да получи пенсия и то най голяма . Заслужава.
  • 36 Тъпан

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Спиро Киров":

    Досега не съм чул някой да се е подмладил?
  • 37 Тъпан

    7 13 Отговор

    До коментар #31 от "Хайл":

    Стига бе лицемери и вие слушате балканска музика, нали и вие сте се пръкнали в България иначе какво правите тук? Ходете да ближете чужди задници.

    Коментиран от #38

  • 38 Хайл

    15 3 Отговор

    До коментар #37 от "Тъпан":

    За чалгата съм яко против. Слушам фолклор . Поп , и рок музика от нашата от класиката от едно време.Стари градци песни . Това е музика . Поп фолка е сбирщайн от няколко стила. Да бе говоря за текстовете.
  • 39 Потрес

    13 4 Отговор
    Поредната простотия! Голям " труд" е паднал! А дългия включен ли е?
  • 40 Гост

    21 1 Отговор
    На колко се е осигурявала, дамата? Колко години трудов стаж има, и каква категория?

    Коментиран от #42

  • 41 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    Той и мечо смята, че Амет е велик творец. Никак не си далеко от мечо.
  • 42 Д. Петров

    6 1 Отговор

    До коментар #40 от "Гост":

    Как, каква категория? Тежка! Да не мислиш, че богатите са слаботелесни.
  • 43 Петер Брьогел

    11 3 Отговор
    Абсурд ! Това е гавра !
  • 44 Справедлив

    12 3 Отговор
    Танчето е само на 47?
  • 45 гост

    10 4 Отговор
    А, Кондьо в списъка ли е?
    Все пак и той е печелил Златният Орфей.
    Или беше някакъв друг Орфей, вече започнах да се обърквам.
    А, Ала Погачова какво спечели?
    В сисъка ли е?
    Ужас.
  • 46 ГРАД КАЗАНЛЪК

    0 8 Отговор

    До коментар #31 от "Хайл":

    ас едвам изкарах 8 клас, господине, вие ме карате книги да чета, как да стане като аз сричам и трудно чета, пък и кои ще работи в магазина ако седна дачета

    ас подобни книжки ги ползвам в тоалетната, да си се бърша като се изакам_

    Коментиран от #50

  • 47 Какво е дала. Я запей някаква нейна песе

    11 2 Отговор

    До коментар #23 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    Какво е дала тая на държавата, я запей някаква нейна песен, че не се сещам, камо ли хит, пък ти ако искаш паметник и направи и издигни в центъра на твоето село!

    Коментиран от #51

  • 48 Какво е дала. Я запей някаква нейна песе

    7 3 Отговор

    До коментар #23 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    Какво е дала тая на държавата, я запей някаква нейна песен, че не се сещам, камо ли хит, пък ти ако искаш паметник и направи и издигни в центъра на твоето село!
  • 49 ГРАД КАЗАНЛЪК

    0 5 Отговор
    само да ви кажа, мене братовчед ми не ме осигурява и от мене госпоица таян боева нищо няма да вземе

    мене брадчеда ми дава парата на ръка

    вие се оправяйте както си искате

    аз ще взема социална пенсия и ще си живеем живот на село с моята гърбава веселка

    до пенсията мисля секс да не правя, после ще я караме на опрашване
  • 50 ГРАД КАЗАНЛЪК

    5 2 Отговор

    До коментар #46 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    това не е мой коментар госпожо МАРИНОВА този невъзпитан господин ми КРАДЕ името най НАГЛО
  • 51 ГРАД КАЗАНЛЪК

    5 11 Отговор

    До коментар #47 от "Какво е дала. Я запей някаква нейна песе":

    естествено че е дала много на българската музика господине в това НЯМА СЪМНЕНИЕ мога да запея много от ЛЕГЕНДАРНИТЕ хитове на госпожа ТАНЯ БОЕВА на момента примерно СИЛНИ тела тела като стомана само така милост няма разбиване тотално става разбиване без грам пощада ИЛИ тази велика КЛАСИКА имаш ли приятелиии за тебе колко хора ги болиии не е ли много беден на любов богатия ти начин на живот на на на и така мога да исброявам цял ден
  • 52 Баба

    10 1 Отговор
    А Петра - хищната хиена и тя заслужава поне 1000 лв .пенсия .
  • 53 Мангъровистка

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    Неграмотник!р3998
  • 54 ГРАД КАЗАНЛЪК

    1 14 Отговор
    чалгата след години ще стане класика

    ама вие не ви увират главите

    сега младите може да не знаят химна на БГ, но всеки знае песента на теслата дръжката

    е, това не е ли класика а?

    дръжката, дръжката, на теслата дръжката, как влезе мъжката

    Коментиран от #70, #71

  • 55 Пяла е

    6 3 Отговор
    на микрофона в Секвоя и си е заработила пенсията.
  • 56 Пешо

    15 2 Отговор
    К'ва пенсия я гони тая, бе? Тя е на 47 и до пенсия и трябват още точно 20 години, ако доживее до тая възраст. Или на чалгаджийките признават първа подземна категория труд вече? И пак не стига за пенсия!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Една

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "Историчка":

    Защо взимат от нашите пари, за да ги дадат на някакви "заслужили"? Когато тия "заслужили" са си харчели големите хонорари и не се се срещали да внасят осигуровки, ние работилите дълги години се бъхтахме от сутрин до вечер и сега пенсии никакви!! Имам 52 години трудов стаж , но не съм "заслужила" и взимам пенсия колкото да не е без хич! Няма справедливост и това си е!
  • 59 Янко

    11 2 Отговор
    Ама кой стаж се зачел и тоя дето е пяла или тоя дето се въргаля в леглата на богати чичковци
  • 60 Ганчо

    4 11 Отговор
    Колко простотия и злоба- пълно в коментарите. Жената получава Награда за това, че е Лауреат на Златният Орфей! Сечелила е статуетка и Първа награда за млад изпълнител в най-престижния Бг фестивал през 1995г. Каква чалга ви гони, какви 5 лева. Конкурса е фестивален и в него са се явявали само големи звезди и величия не само от Бг, но и от световната сцена. Но защо да се информирате и да уважавате труда на хората като е по-лесно да се изхрачите и да излеете комплексите и злобата, в които се давите. Толкова простотия и липса на аналитичност, а се имате за повече от всеки друг. Пели били и се веселили, ами пейте и се веселете и вие, пък спечелете уважение и почит. Таня Боева е талантлив поп изпълнител преди да прочете попфолк и песента,с която е спечелила фестивала е толкова сложна ,че с нея и до ден днешен се явяват на изпит и е критерий за прием в отдел Естрадно пеене в Музикалната Академия . Само чалга и пумия в злобните си плоски глави храните. Бълвоч и помия изливате и си се добавите в нея. Щом ви харесва... Злобарите цял живот ще се оплакват и все другите ще са им криви. Жалка и тъжна картина...злобен народ, бай-ганьовщина, селяния и простотия.

    Коментиран от #72

  • 61 Желка

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пенсионерка няква":

    Направи си и ти,какво злобееш :)
  • 62 аребе

    9 2 Отговор
    Точно тая ли ремонтирана мумия? Изпяла една песньовка на Орфея, после яко чалга, а последните десет и кусур години никой нищо не е чул за нея. Нищо не заслужава, няма стаж, те пенсия й дават?! ВрЪЪЪЗКИИИИ

    Коментиран от #64

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Аре ВЪ

    2 1 Отговор

    До коментар #62 от "аребе":

    ЗлОООБААА
  • 65 Не съгласен

    11 0 Отговор
    Точно по този начин всичко се съсипва в тази държава. Направихме пенсионния модел, но управляващите не го спазват, започват да правят изключения докато се съсипе всичко, после се чудим защо нищо не става. Тези певци като вземаха заплати от сивия сектор добре им беше. Те са вземали на вечер колкото един работник изкарва за една година, защо не са се осигорявали сега щяха да имат пенсии? Ето още една причина да се смени управлението на тази държава.
  • 66 Рач Капур

    11 2 Отговор
    Тези пишман певци не заслужават никаква пенсия! Тези през живота си уморени вода не са пили,да не говорим че никъкав труд не са положили в полза на родината! Пенсии и то достойни държавата е длъжна да дава на трудовите хора изкривени от работа! А не на някаква си певица коята със носа и като клюн с нищо друго не съм я запомнил!!!
  • 67 Баба ми.

    5 0 Отговор
    Исторически факт е,че и най известните хора на изкуството са служили на кралските дворове -елит.В България те също не взимат никакво отношение към социалните проблеми.Родителите им лизаха червени (детоксикатори)сега те.Вие никога няма да видите нормални пенсий.Вашите деца също.Но колко ли ще останат от тях за да вегитират.Баланса в държавата е непоправимо нарушен.
  • 68 Да мусе начудеш

    6 0 Отговор
    Сто патрона ще ти вкарам !!! Аз кога
    ще взема от тези пенсийки ???
  • 69 Ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Селянин":

    От бакшишите ли?Дали?
  • 70 Анти Чалга

    3 0 Отговор

    До коментар #54 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    Страхотен текст няма що . Направо кърти простотията . Става за химн на строителите, и селяндурите, те използват тесли .
  • 71 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #54 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    Кой млади тези като теб . Дето само тази музика им в главата. Те не знаят химна. А тази каква пенсия иска , социална от 100 лева това заслужава. Пяла един път на Орфея. И после айде в чалгията . И от години не се ечувало за нея.
  • 72 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #60 от "Ганчо":

    Щом е била талантлива поп певица . Защо е скочила в поп фолка. За пари . За известност. Аз знам за нея , че е чалгарка. И нищо за поп музика, даже не знаех ,че пяла на Орфея. То след промените кой е следял Орфея само баби и дядовци любители на поп скуката . Не че сегашните правят нещо коетоставаза слушане . Малко от тях правят поп музика която става за слушане. След демокрацията ни заля всякаква музика и тъпия поп фолк . И повечето се юрнаха да го слушат . И то такива който са израснали със , сръбското и гръцкото.
  • 73 gggw

    4 0 Отговор
    принос в изкуството??? мъка
  • 74 Таня, неБоева

    2 0 Отговор
    И я сакам да ми дадат награда, 'ко мо'е, пожизнено! Кажете, на кой требе да се пее?!? 🤔😉🤪
  • 75 Момо

    0 1 Отговор
    Много готина.Супер е .
  • 76 Pob Halford

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    Ти добре ли си...
  • 77 Луууд

    2 0 Отговор
    На таа джидалка и издуха гарнитурата от духанье и се пенсия!брао на ебалката