3 Март, 2021 17:14 12 781 9

Трудното ставане сутрин е симптом на...

  • събуждане-
  • сутрин-
  • утро-
  • ставане-
  • желязо

Д-р Ледощук разяснява какво причинява липсата на желязо в тялото

Трудното ставане сутрин е симптом на...  - 1
Снимка: Shutterstock

Д-р Оксана Ледощук е белоруски гинеколог-ендокринолог. Измъчват ли ви чести простуди и дисбактериоза? Трудно ли ставате сутрин, капе ли ви косата? Бледа ли е кожата ви? Имате ли усещането, че сте на края на силите си? Коментар и полезни съвети по повод тези тревожни оплаквания, вижте в интервюто с д-р Ледощук, предава zdrave.to.

- Д-р Ледощук, много сме слушали за анемията и ползата от желязото. Но ако хемоглобинът е в норма, хората не подозират, че може би страдат от скрит дефицит на желязо, който понижава имунитета и работоспособността им. Освен това води до развитие на хронични болести. Как ще коментирате?

- Желязото изпълнява жизненоважни функции в организма, който не може сам да си го изработва, а го получава от хранителните продукти.

Този микроелемент пренася кислорода към тъканите; осигурява енергия на клетките; участва в процеса на кръвотворене; необходим е за синтеза на чернодробните ферменти, които участват в разрушаването на токсините; регулира имунитета и повишава тонуса на организма; взема участие в процеса на делене на клетките; участва в синтеза на ДНК; необходим е за синтеза на хормоните на щитовидната жлеза.

Очевидният недостиг на желязо се проявява в изменения в общата кръвна картина - понижава се нивото на хемоглобина и еритроцитите. Но съществува и скрит дефицит, когато при нормални показатели на общата кръвна картина е понижено нивото на желязо в кръвния серум (скрито или серумно желязо) и феритина (показател за запаса от желязо в черния дроб).

- При кого най-често се понижават тези показатели?

- До анемия могат да доведат повишената потребност от желязо по време на бързия растеж при децата и подрастващите; по време на бременност и кърмене; при непълноценно хранене, в т.ч., изключване на месото от менюто; недостиг на витамини; различни заболявания на стомашно-чревния тракт, при които се нарушава усвояването на желязото; явните и скритите кръвоизливи (обилни продължителни менструации, кървене от хемороидални възли, язва на стомаха или дванадесетопръстника, тумори на стомашно-чревния тракт).

Оплакванията при недостиг на желязо са различни: главоболие, предимно вечерно време; усещане за недостиг на въздух; учестено сърцебиене; мушици пред очите; сухост на лигавиците и кожата; парене в гърлото; цепнатини в ъглите на устата; чупливи нокти и коси; окапване на косата; сънливост през деня и трудно заспиване вечер; понижаване на паметта и вниманието; повишена уморяемост; понижена работоспособност; психоемоционална неустойчивост; нервозност и дори депресия.

Пациентките с такива оплаквания са много и не разбират какво се случва с тях. Горепосочените оплаквания съпътстват много заболявания и понякога такива пациентки се движат по затворен кръг - психотерапевти, психолози, групи за личностно израстване, “специалисти по премахване на уроки и очистване на аурата”...

Подобни оплаквания има и при хронична никотинова интоксикация. Кой казва, че пушенето не води до дефицит на желязо? Страда черният дроб, тъй като именно той е защитата на организма от токсини. Нерядко при анемия се променят хранителните пристрастия - на човек му се яде черен дроб или някакви продукти с кръв.

Признаци на скрита анемия могат да бъдат и внезапните позиви към уриниране, както и невъзможност за удържане на урината при смях и кашляне. Това може да говори за недостиг на желязо в мускулите.

Първото действие при такива оплаквания е да се изключи дисфункция на щитовидната жлеза, дефицит на витамин D и желязо. Много е важно пациентът да бъде подробно разпитан за неговите оплаквания. Вижте, в организма няма нищо автономно.

По оплакванията на първо място аз, като специалист, мога да предположа, че пациентът има хормонална дисфункция на щитовидната и половите жлези, дефицит на витамин D и на желязо. Нужно е да се обърне внимание на особеностите на менструалния цикъл у пациентките - регулярност, продължителност, обилност...

Някои жени например, мислят, че колкото по-обилна е менструацията, толкова е по-полезно, уж “жената се прочиства”. Това не е така.

При жените на възраст кръвотеченията могат да са свързани с различни заболявания на женската полова система - миома на матката, на яйчниците, ендометриоза, хиперплазия и полипи на ендометрия, заболявания на шийката на матката, онкологични процеси.

Организмът на младите момичета изпитва повишена потребност от желязо зарази бързия растеж... Стресовите ситуации, свързани с училище, засилват проявите на хормонални нарушения

Затова те трябва и да си почиват от време на време, в т.ч. и да поспиват повече. Продължителността на нощния сън при подрастващите трябва да е 7-8 часа, тъй като нарушеният сън води до нарушена функция на яйчниците или усилва съществуващата.

Усвояването на желязо се нарушава заради възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт. Аз всеки ден имам пациентки с анемия. Запомнете: желязото постъпва в организма с храната. То се съдържа в месото и субпродуктите, в морските дарове, в рибата, яйцата, хляба и зърнените изделия.

Много желязо се съдържа в пшеничния булгур, както и в ръжения булгур, в бобовите продукти, зеленчуците, особено листните. От плодовете е полезно да употребявате дренки, фурми, сливи, ябълки и нар. Желязо се съдържа в семките и ядките, в смокините, сините сливи, стафидите, кайсиите.

- Вярно ли е, че дори здравият човек не може да усвоява желязото нормално, ако пие кафето или чая си с мляко?

- В последно време се промени отношението към млечните продукти. По-рано ги смятахме за суперполезни, сега специалистите съветват да ги ограничаваме. Оказва се, че млякото силно повишава инсулина. Този хормон отговаря за развитието на захарен диабет втори тип, за затлъстяването, а също така нарушава менструалния цикъл.

С възрастта млякото се усвоява по-трудно и затова трябва да се ограничава. И, да, не се препоръчва с млякото да се приемат продукти, съдържащи желязо. Така например, елдата като такава е полезна, но ако я приемате с мляко, тогава вече не е.

И по-добре я консумирайте сутрин, за да не се отлагат въглехидратите в излишната мастна тъкан. Вечер е по-полезно да ядете месо със зеленчуци.

През последното десетилетие много модерен стана отказът от употреба на месо. За съжаление, много хора именно по тази причина са с понижено ниво на желязо в кръвта. Всеки сам избира дали да яде или не месо, но в този случай трябва да следи състоянието на кръвната си картина и допълнително да приема препарати с желязо, други витамини, микроелементи, желязосъдържащи продукти.

Усвояването на желязо се нарушава заради възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, при хора със затлъстяване след бариатрична терапия (хирургично намаляване обема на стомаха). Глистните инвазии също водят до дефицит на желязо в организма, особено при децата.

Това е така, защото паразитите се хранят с микроелементи и кръвта на човека. Анемия може да се развие и на фона на скрити кръвоизливи. На първо място, заболявания на стомашно-чревния тракт (ерозии и язва на стомаха и дванадесетопръстника, хронични хемороиди, тумори), които дълго време могат да протичат безсимптомно. Затова е важно да изследват изпражненията ви за наличие на кръв.

Възпалителните заболявания на пикочните пътища, както и камъни в бъбреците също могат да провокират скрити кръвотечения. От дефицит на желязо страдат и онкоболните. Загубата на желязо понякога е свързана с приема на лекарства - глюкокортикоиди, които се приемат при различни автоимунни заболявания.

Понякога лекарите не могат да открият причината за анемията, а трябва да направят нещо съвсем елементарно - да проверят функцията на щитовидната жлеза, защото анемия често се развива и при хипотиреоидоза. Дефицитът на витамини от групата В, в т.ч. фолиева киселина и витамин В12, също спомагат за развитието на анемия.

Случват се нарушения и на генетично ниво. Освен това, у хората, страдащи от затлъстяване и приемащи дълго време препарати за понижаване на инсулина, се намалява нивото на витамин В12. А това също води до анемия.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 антрашпиц

    9 1 Отговор
    Незнам кви глупости дрънка таз докторица,ама при мен трудното ставане сутрин се дължи само на препиване,особенно в неделя сутрин.
  • 2 Това не са глупости

    6 1 Отговор
    А истини....!
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 3 Отговор
    Дължи се на дълго Будуване нощем, когато борсите работят,както и на Стереотип!Има хора Сови,спят през деня ,а нощем будуват и са много пълноценни в работата! Това,че някой не е,като другите не означава ,че е болен!!!такв стереотип е създал.Когато си млад спиш по дълго! Едно време шахматните партии се играеха в 4 следобяд 40 хода за 2ч и 30м на всеки с отлагане.....В колко заспиваш след отложена в сложна позиция партия и няма комп да анализира.....почнаха всякакви на ниво щабаджия да облъчват!Поне малко по знаещо,по ...грамотно,да ни лъжете.Разберете тук влизат и пишат хора много ,много знаещи за живота!!
  • 4 Цеко сифоня

    6 2 Отговор
    Трудното ставане сутрин е симптом на....мързел !

    Коментиран от #6

  • 5 Помаците бързо се развиват

    1 0 Отговор
    И на, стари години стават, бавносвяткащи,, повече..!
  • 6 БАЙ Х@Й‼

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Цеко сифоня":

    Ааа, не така ! От вчера моят мързел вече си е ПРОЛЕТНА УМОРА !
  • 7 За мене трудното ставане сутрин

    2 0 Отговор
    Е симптом на добър с€/Кс..предишната вечер!!
  • 8 Нямам срам

    8 0 Отговор
    Трудното ставане особено в България се дължи на робския труд които полагаме 12 часа на работа 7 дни в седмицата без отпуски
  • 9 цербер

    0 0 Отговор
    Д-р Оксана Ледощук е белоруска гинеколожка -ендокриноложка.