4 Март, 2021 10:05 6 337 3

Рецепта на деня: Сладки кифлички

  • сладки-
  • кифлички-
  • плънка-
  • закуска-
  • какво да сготвя

С вкус от нашето детство

Рецепта на деня: Сладки кифлички - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

4 яйца

200 гр. захар

200 гр. кисело мляко

125 гр. масло

42 гр. жива мая или 11 гр. суха мая

1 ч.л. сол

настъргана лимонова кора

ванилия

125 мл швепс портокал

50 мл топло прясно мляко

1.250 кг брашно

За намазване:

1 яйце

За плънка:

мармалад или течен шоколад

Начин на приготвяне:

В топлото прясно мляко се разтваря маята с 1 ч.л. захар и малко брашно. Оставя се настрана да шупне. Разбиват се яйцата с вилица и към тях се прибавя останалата захар, шупналата мая, ванилията, швепса, половината разтопено масло, киселото мляко, настърганата кора от лимон. Всичко се разбърква.

Към сместа се прибавя по-малко от пресятото брашно заедно със солта. Замесва се тесто, като по-малко се добавя и останалата част от разтопеното масло. Оформеното меко и еластично тесто се поставя в леко намаслена купа с масло, покрива се и се оставя да втаса за около 1.30 ч.

Втасалото тесто се дели на парчета. Оформят се топчета. За да не изсъхва тестото, леко се намазват с олио. Всяко топче с точилка се разточва в елипса, около разтворена педя. От едната страна се поставя желаната плънка и се завива на руло.

Всяка кифличка се подрежда с малко разстояние една от друга в тава, покрита с хартия за печене. Оставят се да втасат за около 20 минути. Намазват се с разбито яйце и се посипват обилно с кристална захар. Пекат се в затоплена фурна на 180 градуса за около 20 минути или до хубаво златисто, пише Actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ще пробвам

    1 0 Отговор
    С половин доза....!