Last news in Fakti

4 Март, 2021 18:03 32 744 37

Голяма грешка е, ако зареждате телефона си по този начин

  • мобилен телефон-
  • зареждане на телефон-
  • зареждане-
  • батерия-
  • съвети-
  • смартфон

Батериите са изключително чувствителни към топлина

Голяма грешка е, ако зареждате телефона си по този начин - 1
Снимка: shutterstock

За много хора е практика да оставят смартфоните си на зарядно през цялата нощ. Според специалистите обаче, това изобщо не е правилно.

Сред причините, които изтъкват в полза на твърдението си са значителното съкращаване на "живота" на батерията, както и фактът, че мобилният ще се напълни за няколко часа, а зарядното остава включено цяла нощ.

Професор Дейвид Маккей твърди, че ако изключваме мобилния телефон от контакта, когато не го зареждаме, в течение на една година можем да спестим много голямо количество енергия.

Освен това, Маккей твърди, че батерията на телефона не е добре да бъде на зарядно след 100% заредена, тъй като това ще скъси живота ѝ, т.е бързо ще пада. Това особено се отнася за литиево- йонните батерии, които имат повечето смартфони, пише сайтът Actualno.com.

Компанията за батерии Cadex описва подробно как литиево-йонните батерии в нашите смартфони си имат свое собствено ниво на "стрес", към което са изключително чувствителни. Както и при хората, продължителният стрес влия зле на живота на една батерия.

Ето кои неща трябва да промените, за да избегнете това:

Извадете зарядното, когато смартфонът е напълно зареден.

От Cadex казват, че оставянето на телефона със зарядното при пълна батерия, както обикновено се случва вечер, е лошо за нейния живот в дългосрочен план. При зареждане на 100% устройството пази батерията в състояние на високо напрежение или висок стрес, за да не пада под 100%, и това просто изхабява химическите вещества вътре. "Това е като една стандартна тренировка - в един момент мускулите ви трябва да починат, иначе бихте се чувствали ужасно, ако тренирате нон-стоп 12 часа, примерно", казват от сайта към компанията Battery University.

Опитайте се да не зареждате батерията на 100%, когато не е нужно.

Battery University ни казва, че литиево-йонните батерии нямат нужда от пълно зареждане и даже не е желателно да се стига до там, защото така се спестява високото напрежение, което стресира батерията и я износва. Това може да изглежда нелогично, особено ако се опитвате да поддържате напълно зареден телефон през целия ден, но просто не го зареждайте докрай.

Зареждайте го, когато ви скимне

Оказва се, че за един смартфон е много по-полезно батерията да се зарежда по малко няколко пъти на ден, отколкото от 5% до 100% наведнъж еднократно. Battery University смятат, че на всеки загубени 10% от батерията може да се прави кратко зареждане. Естествено, едва ли някой ще следи всеки 10% от батерията си, така че просто го зареждайте, когато можете, за малко.

Батерията обича да стои на студено

Батериите са изключително чувствителни към топлина, като дори Apple препоръчва да се премахнат всякакви кейсове и други аксесоари, когато се зарежда смартфонът, за да няма загряване. Голяма грешка е точно по време на летния сезон да се вземат устройствата на плажа, където батерията може да пострада от горещината./ Днес бг

Как и къде трябва да оставяме мобилния си телефон, докато спим?

Съществуват два варианта: първо, изключете го и го оставете на обичайното място (на нощното шкафче), като имате предвид, че трябва да използвате будилник, различен от телефона. Вторият начин е да го оставите включен, но в друга отдалечена стая, като кухнята или хола. Тази алтернатива е по-малко желателна. В случай, че очаквате някой да ви звънне през нощта, поне можете да изключите Интернет или Wi-Fi връзката си, която е по-опасна от радиовълните. Експертите препоръчват: мобилният телефон трябва да бъде най-малко на 3 крачки от тялото по време на сън.

Друго важно нещо, което трябва да имате предвид е, че не трябва да оставяте мобилния си телефон да се зарежда през нощта, докато е под възглавницата ви. Съществуват много случаи с хора, изгорили лицето или ръцете си поради претоварване и последващ пожар в техните устройства. Повечето възглавници са изработени от материал, който пламва много бързо, и това ни поставя в голяма опасност, докато спим.

Друг риск, който е свързан с оставяне на мобилен телефон на нощното шкафче, е, че той повишава нивата на тревожност. Постоянно сме нащрек и в очакване на това, какво може да се случи, събуждаме се през нощта, за да проверим електронната си поща или социалните мрежи всеки път, когато получим уведомление и т.н. Това е промяна в поведението и навиците, което, в крайна сметка, води до стрес, безсъние, лоша концентрация, когнитивни проблеми, липса на производителност, раздразнителност, кошмари, главоболие и т.н.
Други „здравословни“ навици, които е добре да се избягват, когато използвате мобилен телефон:

Водете кратки разговори, а ако са дълги, сменяйте ухото на всеки няколко минути.

Ако е възможно, говорете със системата „хендсфри“, за да избегнете непосредствената близост на телефона до главата си.

Не позволявайте на децата си да използват мобилен телефон, дори и като играчка.

Не говорете по смартфон в район, където сигналът е слаб, тъй като устройството ще трябва да излъчва по-мощни радиовълни.

Не носете вашия мобилен телефон близо до тялото (мъжете не трябва в никакъв случай да го поставят в джоба на панталоните си) и избягвайте контакт с кожата.

Пазете го далече от вас винаги, когато е възможно.

Следователно, необходимо е да позволим на нашия мобилен телефон да си почине малко, а и ние да си вземем почивка от него. През нощта трябва да се посветим на сън и почивка, да презаредим батериите, които сме изразходвали през деня. По-добре е за мобилния телефон да е изключен, докато станем (ако можем да устоим на изкушението) или докато напуснем дома си за работа.
По този начин предотвратяваме дисбаланса на невронно ниво и осигуряваме регулация на качеството на съня и нивата на стрес. Резултатите от проучванията по този въпрос все още не са напълно ясни, макар че това, което вече е съобщено, е достатъчно, за да ни алармира. И не забравяйте, че и други уреди, които имате у дома си, могат да бъдат вредни за вашето здраве. Опитайте се да не поставяте телевизори или компютри в спалнята си. Ако вече ги има, може да ги изключите преди лягане, например. Същото направете и с рутера, когато си лягате, и не забравяйте – не използвайте телефона си до сутринта и не го дръжте в близост до себе си.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голямата грешка

    88 11 Отговор
    е че въобще има телефони,с изключение на стационарните..
  • 2 Шпек

    66 27 Отговор
    Не зареждам телефони.Като се изтощи батерията си купувам нов.

    Коментиран от #33

  • 3 свидетел

    42 7 Отговор
    глупости !
  • 4 Гост

    27 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Зареждайте го, когато ви скимне. И процентите почват да показват грешно
  • 5 и еее

    40 5 Отговор
    Фърлям и купувам нов... Кви батерии, кви заряди, кво топло и студено на батерията. Аз да не съм роб на телефон.

    Коментиран от #13

  • 6 Onq s matorq

    31 19 Отговор
    Пак пълни измишльотини. Модерните батерии вече надживяват телефоните впъти. Реално дори след 3-4 години използване едвам се забелязва съкращение на живота и. Телефоните ги сменяме по-често!

    Коментиран от #9

  • 7 Парцалеса, Найлонова 500 кг

    11 2 Отговор
    Сама стигнах до този извод...!
  • 8 Пурко

    38 4 Отговор
    Това важеше за първите литиево-йонни батерии! Претопляте манджата за пореден път! Просто да си изпълните нормата за деня и да си вземете надницата!
  • 9 Сочо

    13 6 Отговор

    До коментар #6 от "Onq s matorq":

    На жената самасунга бомбира батерията точно след като му мина гаранцията поду се батарейката та се наложи да и купя нова,сега е хепи

    Коментиран от #35

  • 10 Хсндроидаджии

    9 20 Отговор
    С айфон съм и бич не ги сменяме често. Много оптимизирани телефончета се оказаха.
  • 11 Гост

    11 1 Отговор
    Май не той на мене, а аз на него трябва да му робувам.
  • 12 Пловдив

    60 6 Отговор
    Ha 49 години съм... Близо половината от живота ми представлява времето, когато моб. телефони навлязоха масово в живота ни... Преди тях, можете ли да си представите, имахме "нахалството" да живеем нормално, та даже по-спокойно и предвидимо, отколкото днес... Технологиите са Чумата на 21 век, а не разните му болести! В един момент или ще трябва те да бъдат озаптени, или те ще унищожат цивилизацията!

    Коментиран от #24

  • 13 Jeep

    31 0 Отговор

    До коментар #5 от "и еее":

    У нac доcтa хорa cи купувaт aйфони зa по две хиляди левa нa кредит и нaиcтинa ca им роби. Инaче cи много прaв.

    Коментиран от #31

  • 14 Гошко

    33 0 Отговор
    Никоя батерия не обича да стои на топло. Никоя батерия не обича да стои на студено. Никоя батерия не обича да стои незаредена или презаредена... Е, мога ли да тегля една ма*на на всичките тия батерии, де*ба то'о живот, дето настана...
  • 15 Гнида

    11 1 Отговор
    Това не е необходимост , а обремененост . Поне признават , че Уайфайът е вреден , т.е. имате ли рутер у дома сте подложени на вредни въздействия .

    Коментиран от #36

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ИВАН

    11 0 Отговор
    Много неща около мобилните телефони не се знаят и не ни ги казват, така че коментар - 1 е абсолютно правилен, и много хора мислят като него
  • 18 Кръндела

    7 5 Отговор
    Дълги години се въздържах от покупката на скъп телефон, точно защото смятах за изхвърляне. До 500 лв. Наложи се да ползвам отхапана ябълка, която те ограничава откъм някакви неща, обаче всъщност си дадох сметка в един момент, че те не ми трябват. Взех си естествено най-евтината SE просто защото е компактна вещ, а не някаква огромна филия, дето джобовете на гащите ти заприличват на нищо подобно. Готиното е, че телефона не ми заема 80% от свободното време, що се касае за работата му- стабилен като паметника на Ленин.
  • 19 ИВАН

    9 2 Отговор
    И коментар 12 ми хареса, и за съжаление е точно така - технологиите прецакват много неща ..... и отново за съжаление навлязохме в ерата на водолея, а водолея покровителствува технологиите, така че борбата ще е трудна, но не и невъзможна - живота трябва да се съхрани, човеците
  • 20 Анонимен

    9 1 Отговор
    То по-добре да не ги ползваме, най-добре ще е за батерията им.
  • 21 Умен

    9 0 Отговор
    Аз не ползвам телефона за да не хабя батерията
  • 22 Интерсно защо

    6 1 Отговор
    не вградят защита на батериите от презареждане ... ако това е проблема .. или просто целта е да ги скапваме по-бързо
  • 23 Мисля

    10 0 Отговор
    Съвременните телефони имат защита от презаряд,а енергията която ще спестите за една година ако го оставяте на зарядното вечер ще е за около 15 ст при цена 20 ст /квт без ДДС.Така,че споко.
  • 24 Д р Щросмайер

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Пловдив":

    Споделям напълно мнението ти. Голям гадняр е този, който изобрети този досадник. Вредите от него тепърва ще научаваме.

    Коментиран от #37

  • 25 Моя тел

    4 1 Отговор
    При мен телефона е консуматив. Щом почне да прави проблеми го сменям. Даже се изненадвам, че все още има пазар за втора ръка. Те са толкова достъпни, че само ако си безработен няма да можеш да си позволиш нов. А и ако си стиснат.
  • 26 ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ Е ЗА ЗАРЕЖДАНЕТО

    4 0 Отговор
    ПРАКТИКАТА МИ ПОКАЗВА ТЪКМО ОБРАТНОТО! ЯВНО Е ПЛАТЕН СЪВЕТ ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ТЕЛЕФОНИ!
  • 27 гост

    1 0 Отговор
    Истината е,че психиатрите ще имат страшно много работа!
  • 28 който не иска

    4 0 Отговор
    телефон не си купува, кво се оплаквате, на българите все някой друг ни е виновен. А кой на какво робува си е лично негова работа!
  • 29 пффф

    3 0 Отговор
    глупости, кой тъпак пише нещо валидно преди 10години??!
  • 30 Ооо

    2 0 Отговор
    Аз пък си нареждам телефоните под чаршафа вечер и така хем си спя на топло, хем на сутринта всичко е на 100%
  • 31 балъци

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Jeep":

    Ти да не мислиш че всички други купуват айфони кеш ? Повечето телефони са с договор с план и се плащат месечно.
  • 32 kkk

    4 0 Отговор
    Пратете ги тея "специалисти" при мен да им обясня някой неща докато им го набивам в зад ника- у телефоня има едно такова нещо като контролер на зареждането и когато се стигне до 100% процесът просто се прекратява.
  • 33 Смядовска луканка

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Шпек":

    Така правя и аз,но с автомобилите.Като се напълни пепелника-купувам нова!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 спас

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Сочо":

    Алооу!Днес вече кой сменя батерии,бе приятел?Сменяш телефона.Новите са пресовани с телефона.Има и вариант направо смяна на телефон с нова жена!Така де,в комплект.Но,това е екстра,и е малко по-скъпа.
  • 36 бацила

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гнида":

    Абе ,то и прекаления секс е вреден,но не се отказваме от него,нали?Батерията пази,солта е вредна,захарта-също.Не преяждайте но и глада е вреден!Е,какво да правим!Не ставайте роби на уредите и машинариите.Те са за да ни служат.
  • 37 чико

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Д р Щросмайер":

    Те,гадостите,започнали с навлизането на парната машина в живота на хората.Та до днес.А какво ги очаква бъдещите поколения?Няма как да научим.