Last news in Fakti

6 Март, 2021 10:05 3 744 2

Рецепта на деня: Варено жито за Задушница

  • жито-
  • задушница-
  • какво да сготвя

За почит на паметта на починалите

Рецепта на деня: Варено жито за Задушница - 1
Снимкa: Shutterstock

На 6 март е Голяма Задушница. По традиция се приготвя варено жито, с което се почита паметта на починалите. Ето рецептата за варено жито от actualno.com:

Желаното количество жито се измива в цедка или гевгир под силна струя студена вода. Слага се да ври в тенджера, като съотношението трябва да бъде 1:4 (жито към вода). Слага се да заври на среден огън.

Когато се разпукат зрънцата се отстранява от котлона. Съдът се покрива с дебели хавлии, може и одеяло, но не с капак, докато житото попие останалата вода.

След това се измива отново в цедка под струя вода. Разстила се върху кърпа, за да се изсушат зърната. Когато се изсуши се прехвърля в купа и се омесва с натрошени бисквити, кората на един лимон, захар и канела на вкус.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цървул

    1 0 Отговор
    НА ТОВА СЕ КАЗВА ЛАРАСТАЗ
  • 2 Ели

    5 0 Отговор
    На житото се добавят галета,нарязани орехи/може смляни/ стафиди, кора на лимони ,ванилия .Пудра захар се поставя отгоре и се украсява с канела или какао, винаги се прави кръст.Когато захар се поставя в житото то става мокро и лепкаво.