Last news in Fakti

5 Март, 2021 19:33 6 543 12

Първа помощ при инсулт

  • мозък-
  • удар-
  • инсулт-
  • симптоми-
  • първа помощ

Правилната реакция при инсулт може да спаси човешки живот

Първа помощ при инсулт  - 1
Снимка: Shutterstock

Инсултът е бичът на съвремието, силно смъртоносен остър съдов инцидент, при който всяко забавяне може да доведе до фатален край. Разпознаването на симптомите на инсулта и правилната ни реакция при него може да позволи да бъдат избегнати трайни нарушения и инвалидизиращи последици от удара или дори да спаси човешкия живот.

По-често инсултът се причинява от тромб, запушил кръвоносен съд в мозъка, а по-рядка причина за появата му е разкъсване на кръвоносен съд с последващ кръвоизлив в мозъчната кухина. И в двата случая симптомите са сходни, а разпознаването им е лесна задача с няколко прости теста.

Помолете пострадалия да се усмихне, да каже едно цяло изречение и да вдигне двете си ръце. Ако забележите, че лицето е изкривено и усмивката е дисхармонична, ако речта е неразбираема, завалена или невъзможна, ако човекът не може да повдигне едната си ръка, твърде вероятно е да претърпява инсулт.

Други често срещани симптоми са внезапна слабост, причерняване, силно главоболие, повръщане, посочва actualno.com. Най-доброто нещо, което може да направите, е незабавно да се обадите на 112, а до идване на спешната помощ може да предприемете следните стъпки, за да спасите живота на пострадалия.

1. Постарайте се да не местите болния, за да не причините допълнителни травми. Най-добре е да остане в легнало положение.

2. Не се опитвайте да му давате вода или лекарства. Някои лекарства са крайно противопоказни при инсулт и могат да причинят смъртта му. От друга страна, понякога инсултът протича и със затруднения в преглъщането, поради което даването на течности или храна може да задуши пострадалия.

3. Запомнете часа, в който сте забелязали симптомите. Това е важно, тъй като ще помогне на спешния екип да приложи най-адекватното лечение според изтеклото време от острия инцидент до пристигането им.

4. Не позволявайте на болния да заспива, въпреки силната умора, която обикновено чувстват преживелите инсулт.

5. Ако забележите проблем с дишането и сърдечната дейност, приложете сърдечен масаж до пристигане на лекаря. Навреме разпознатите симптоми на инсулта и навреме оказаната медицинска помощ ще спомогнат за бързото оздравяване на пострадалия, по-краткия болничен престой и ще минимизират трайните увреждания след прекарания удар.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свещеника да пали свещите

    5 17 Отговор
    И попа на двора да бие камбаната. ..!!много важно. .да се свари жито за опяването от предната вечер за омекване да се поръсва с мед орехови ядки на вкус! !
  • 2 невярващия

    49 4 Отговор
    Преживял съм го. Най-добре ако има някои близък около Вас, да Ви качи внимателно на частно превозно средство / в случая с кола / и да Ви закара до най-близката болница. При мен племенника ми и един съсед / да са живи и здрави /, внимателно ме ,,свалиха" до колата и оттам до ,,Пирогов". И ,, умниците, загрижени лекари" казаха, не сте за нас карайте го в 5та градска. Но все така на 45 та минута бях под медицински грижи. И сега съм добре. Ако чаках ,, Бърза помощ"- жална ми майка... Като повечето неща в тази ,,държава" , на принципа ,, оправяй се сам". Баща ми получи инфаркт преди години и докато дойде ,,Бърза помощ" след 2 часа, резултата, няма да Ви го казвам...WELCOME TO BULGARIA. ДЪРЖАВАТА НА БОРИСОВ

    Коментиран от #9, #11

  • 3 АБВ

    6 12 Отговор
    Цялата статия е ала -бала , не казва нищо същестено !

    Коментиран от #4

  • 4 Цеко сифоня

    13 4 Отговор

    До коментар #3 от "АБВ":

    Ами кажи ти, като си толкова компетентен.
  • 5 Чук и Гек

    8 2 Отговор
    112 няма да ви помогне! Обадете се на премиера!

    Коментиран от #7

  • 6 СТАТИЯТА Е ДОБРА

    15 0 Отговор
    КАТО ТЕОРИЯ НО ИМА ВАРИАНТ ПОРАЗЕНИЯ ОТ ИНСУЛТ ДА Е САМ ТОГАВА КАКВО ПРАВИ/М!!??ПРИ ИНСУЛТА И ПРИ ИНФАРКТ ИМА ТАКА НАРЕЧЕН ЗЛАТЕН ЧАС!!!ПО ПРИНЦИП ТОВА ГО ЗНАЯТ ПОВЕЧЕ ХОРА!!!ТЕМАТА Е МНОГО СЛОЖНА И ДЪЛГА ЗА РАЗИСКВАНЕ!!!ВСЕКИ СЛУЧАЙ Е ИНДИВИДУАЛЕН!!
  • 7 Е АКО СЕ КАЗВАШ

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Чук и Гек":

    ХРИСТО МУТАФЧИЕВ!!!!!!
  • 8 МR.CROWLEY

    17 2 Отговор
    ЗА ТИЯ ПАРИ ДЕТО ГИ ДАДОХА ЗА ОСЕМ /по принцип нужни и хубави /САМОЛЕТИ МОЖЕХА ДА ГИ ДАДАТ ЗА САНИТАРНИ ВЪРТОЛЕТИ!!ПОНЕ ЗА ВСЕКИ ГРАД КОЙТО МОЖЕ ДА ПОЕМЕ ТАКИВА СЛУЧАИ КАТО ИНСУЛТ ИНФАРКТ ТЕЖКО РАЖДАНЕ И ТРАМВАИ!!!
  • 9 вярвам ти

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "невярващия":

    с други думи,няма ли човек около тебе.....пътник си......
  • 10 Banderas

    11 0 Отговор
    Ами ,като болниците приемат само Covid пациенти -какво правим?!? Май си умираме!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Чук и Гек

    5 1 Отговор
    😬Запомнете! Партия без мозък и сърце не може да пострада от инсулт и инфаркт! Затова са корназ и управляват А хората измряха!