7 Март, 2021 20:07 2 261 8

5 полезни приложения на портокаловата кора

  • портокал-
  • кора-
  • цитрусови плодове-
  • полезно-
  • здраве-
  • дом

Замислете се преди да изхвърлите кората от портокала и вижте с какво може да ви е полезна

5 полезни приложения на портокаловата кора - 1
Снимка: Shutterstock

Кората от портокала е незаменима в ежедневието, медицината и козметиката. В този случай, могат да се приложат десетки методи за нейното използване: могат да се приготвят луксозни десерти, пикантни месни ястия, лечебни маски и ексфолиант, пише actualno.com. Сред останалите ѝ предназначения са:

1. Подходяща за отслабване

Кората от бял портокал има приятен вкус. Тя е лишена от натрапчивата горчивина, така че може да се използва за отслабване. Съдържа пектин, който намалява апетита, подобрява храносмилателните процеси, регулира метаболизма и функциите на стомашно-чревния тракт.

2. Бори се с лошия холестерол

Кората съдържа голямо количество хранителни вещества, които имат положителен ефект върху състоянието на кръвта и понижават нивата на холестерола. Употребата ѝ прочиства кръвоносните съдове, намалява риска от атеросклероза, диабет тип 2, инсулт, инфаркт и подобрява цялото състояние на организма.

3. Помага за преодоляване на настинки

Използването на портокалова кора подобрява имунитета и настроението. Благодарение на антиоксидантите можете лесно да преживеете студения период, когато хората нямат достатъчно слънчева светлина и микроелементи. Ако не сте успели да избегнете настинката, симптомите на грип и остри респираторни инфекции се смекчават с помощта на цитрусите.

4. Влияе на дишането

Етеричните масла улесняват дишането при астма и други белодробни проблеми. Те перфектно почистват белите дробове, имат успокояващ ефект, поддържат дихателната система в добра форма и се борят с последиците от настинките.

5. Има благоприятен ефект върху състоянието на устната кухина

Портокаловата кора действа благотворно въздействие върху зъбния емайл не по-лошо от скъпата избелваща паста. Ефектът се постига, ако ежедневно разтривате зъбите си с нея. Този начин за поддръжка на устната кухина е дал отличен резултат за наличие на приятна миризма в устата. Витамините А и С укрепват зъбите и венците, предотвратяват развитието на инфекции и възпаления.

Вероятно вече ще се замисляте преди да посегнете да изхвърлите кората от портокала, който сте изяли или сте направили на сок. Няма да сбъркате, ако я настържете и я прибавите в домашно приготвена маска за лице например. Не забравяйте, обаче, че преди да я използвате за каквото и да било, трябва да я почистите старателно със сапун и студена вода. Така ще премахнете веществата, с които се обработват цитрусовите плодове, за да могат да издържат толкова дълго на пренасяне и съхранение в складовете на магазините.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ричи

    0 1 Отговор
    Вкусна е.
  • 2 ТОВА ОТ ТОЧКА №5

    2 1 Отговор
    СЕ ОТНАСЯ ЗА МОМИТЕ
  • 3 Бай Иван

    5 0 Отговор
    Да наистина е полезна. Но портокалите които ги продават в България са омазани с парафин и какво ли още не, за да имат търговски вид !!! Та надали е полезно да правиш нещо с нея!!!!
  • 4 За лошия дъх

    1 1 Отговор
    Съм съгласна, клиента, дано е доволен..!
  • 5 ехо

    0 2 Отговор
    Някои да изкупува портокалови кори?
  • 6 Изветряват бързо

    1 0 Отговор
    Като изсъхнат, немат ефекта....!

    Коментиран от #7

  • 7 1/4тормозя

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Изветряват бързо":

    Хахаха....!
  • 8 хаберих

    0 0 Отговор
    Из наръчника за бъдещи свекърви:
    “Сашко миличък, престани да удряш момиченцето с лопaтката по главата - може да се изпотиш и да настинеш....”