Last news in Fakti

8 Март, 2021 22:34 4 259 13

Сурово-пушената наденица е по-нездравословна от цигарите

  • наденица-
  • здраве-
  • опасност-
  • нездравословно-
  • сурово-пушена наденица

За това предупреждават руски учени

Сурово-пушената наденица е по-нездравословна от цигарите - 1
Снимка: shutterstock

50 грама сурово-пушена наденица е равна по канцерогенност на кутия изпушени цигари. Продължителната и постоянна страст към пушени меса и колбаси може да увеличи риска от развитие на рак и смърт, заяви главният онколог на "SM-Clinic", д-р, професор Александър Серяков пред РИА Новости.

"Най-опасната от гледна точка на канцерогенността е сурово-пушената наденица, тъй като при опушването се отделя дим, който съдържа много вредни вещества. Такива колбаси могат да съдържат освен нитрати и друго вещество с доказана канцерогенна активност - бензипирен. Образува се по време на термично разлагане на дървесината, използвана за опушване на колбасите", обясни лекарят.

"Проучванията показват, че консумацията на 50 грама от тези преработени храни дневно увеличава риска от рак на дебелото черво с 18%", заяви Серяков.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шкембе Войвода

    21 1 Отговор
    Ке умирам за нея!
  • 2 Лора

    16 3 Отговор
    Нито луканката, нито цигарите.....!
  • 3 РЕАЛИСТ

    22 3 Отговор
    Значи на гербаджиите малко им остана. Що суджуци изядоха. Дядо Господ ще ги прибира скоро, щото много лакоми , бе.

    Коментиран от #7

  • 4 Интересно Интересно

    18 3 Отговор
    КАК СА ГО НАПРАВИЛИ ТОВА ИЗСЛЕДВАНЕ!ЕДИН НАГЪВА НАДЕНИЦА ДРУГ ПУШИ МАХОРКА И КОЙТО ПРЪВ СЕ ГЪТНЕ ПЕЧЕЛИ⛪⛪⛪
  • 5 Пеню

    9 3 Отговор
    я ми я дайте да я опуша
  • 6 мани мани

    24 1 Отговор
    Ух... Малко се притесних първоначално, но бързо се сетих, че няма от какво да се страхуваме тук в България... Тук от доста време пушените благини, които се продават в долнопробните Били. Лидли, Кауфита и Фантасмагорики се правят с далееееч далеч по- опасния и канцерогенен "течен пушек". И като добавим и това, че при производството им не е пострадало нито едно животно, направо всичко е ток!!! Дерзай народе и се не бой!

    Коментиран от #9, #11

  • 7 Песимист

    7 4 Отговор

    До коментар #3 от "РЕАЛИСТ":

    То ако беше така един жив комунист,не трябваше,да е останал!! Ония плюскат още!!

    Коментиран от #10

  • 8 Фаро

    6 0 Отговор
    Проблема е че ги опушват с химикали а не с дървесина
  • 9 Братоо. Народа е гладен

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "мани мани":

    И лапа пром. Оции а не качество...
  • 10 РЕАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Песимист":

    Ти май забрави, как депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов изнудваше бизнесмен, да му дава без пари тонове суджуци и пастърма от еленско месо за ръководството на ГЕРБ.

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 цербер

    0 0 Отговор
    Бензопирен:Ароматен въглеводород с пет бензолови пръстена, срещан в каменовъгления катран, цигарения дим и като продукт от непълно изгаряне.
  • 13 чичо

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "РЕАЛИСТ":

    А ти малко прочети преди да ръсиш глупости.Този „бизнесмен" си призна,че по времето когато уж бил изнудван,не е правил никакви месни изделия.Права е Нинова,лош материал сте.