Last news in Fakti

15 Март, 2021 18:29 3 538 16

5 ползи от ябълките

  • ябълки-
  • плод-
  • полезно-
  • здраве

Защо да консумираме този плод всеки ден

5 ползи от ябълките - 1
Снимка: shutterstock

Всеизвестната поговорка "една ябълка на ден, държи болестите далеч от мен" е измислена неслучайно. Този плод е изключително полезен и същевременно хранителен. В същото време невероятното съчетание на витамини и минерали в съдържанието му го правят чудесно решение за много ситуации. Може да включите този плод не само в първото си хранене за деня, но и в междинните хранения.

Учени от Университета в Западна Австралия установяват, че жените, които ядат по една малка ябълка на ден, имат по-голяма продължителност на живота от тези, които ядат по-малко от 15 ябълки годишно. Проучването показа, че консумацията на една ябълка на ден може да намали риска от ранна смърт с цели 35%.

Ето с какви ползи за организма се свързва консумацията на ябълките.

Ябълките топят мазнините в областта на корема
Ябълките се борят ефективно със затлъстяването и най-вече с това в областта на корема. Но ако искате да постигнете този ефект от консумацията им, никога не трябва да ги белите. Съединението, наречено урсолова киселина, намиращо се в ябълковите кори, увеличава мускулната плътност и стимулира изгарянето на калории.

Намаляват риска от диабет
Една средна голяма ябълка съдържа 4,4 грама фибри - значителна доза, която предотвратява пристъпите на глад и съдейства за контролиране на високата кръвна захар. Изследване на BMJ свързва яденето на плодове с корите, особено ябълки, с по-ниския риск от диабет тип 2.

Освежават дъха
Консумацията на ябълки улеснява почистването на междузъбните пространства, където се задържат частици храна. Освен това хапването на този плод действа като масаж на венците, което е от съществено значение за здравето на зъбите.

Насърчават консумацията на други плодове
Изследователи от университета Корнел установяват, че хората, които консумират по една ябълка преди пазаруване, закупуват с 25% повече плодове и зеленчуци, отколкото хората, които не са консумирали ябълки преди посещението си в магазина.

Повишават имунната защита
Доказано е, че мощните антиоксиданти в ябълките предпазват от някои видове рак и сърдечни заболявания, засилват функцията на имунната система и подобряват симптомите при астма, както и цялостното състояние на белия дроб.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грух Джуланов

    2 13 Отговор
    Съмнителната полза от ябълките:-една средноголяма ябълка=35грама захар, почти няма витамини и къде й ползата?

    Коментиран от #8

  • 2 Беновска лапа

    10 4 Отговор
    Аз ги използвам да замерям хората!
  • 3 антрашпиц

    7 4 Отговор
    А една ракия поняколко пъти на ден държи далеч короната от мен..
  • 4 324

    6 1 Отговор
    А вие ябълки български яли ли сте? Защото само полски и тук там е уж български, а и те са обработени с някакъв препарат който и със сапун не можеш да го отмиеш, та ни ми пишете, е трябва да се ядат с кората!
  • 5 Румен

    1 3 Отговор
    Това е било едно време га Аврам е дал на Кева една ябълка. Хаха, и кат я изяла се ушашавила и бегала при друг

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    0 1 Отговор
    А къде продават ябълки, които не са ГМО?
  • 8 Г-ца Ламаринова

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Грух Джуланов":

    Една средно голяма ябълка съдържа около 15% от дневна нужда за витамин ц и около 5% от витамин б. Но това не е важното, важното са фибрите и това, че намалява нивото на холестерол. Отделно от това, ябълката е вкусен плод.
  • 9 ТаУмВзе

    3 3 Отговор
    Полза 5та и най важн. Ябълкова Ракия!
  • 10 Брендилия

    0 5 Отговор
    Ябълка е нож с две остриета. При едни човеци полза, а при други човеци вреда
  • 11 Гошко

    2 2 Отговор
    Едно време по бай Тошово време колко тона български ябълки съм изял по бригадите, не е истина. Мисля, че съм си взел дозата фибри за целия ми живот занапред...
  • 12 Баба вади ряпа....

    1 0 Отговор
    Поне от ябълки да има полза човек..!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Табаков

    1 0 Отговор
    А пък аз по тия бригади и в казармата колкото агнешко месо съм изял,стига ми за години напред. Ядохме и много грозде.
  • 15 Цвета

    0 0 Отговор
    При някои хора яденето на ябълки може да доведе до кървене на червата при изхождане в тоалетната. Същата реакция има и при яденето на варена царевица.
  • 16 Дедо

    2 1 Отговор
    нямам зъби да ги ям и затова ги консумирам под формата на калвадос ... за предпазване от вируси задължително над 45 градуса