Last news in Fakti

18 Март, 2021 14:25 2 016 15

Гренландия невинаги е била покрита с лед

  • гренландия-
  • лед-
  • изменение на климата-
  • проучване-
  • растителност-
  • ледове

Строго секретен проект от Студената война открива растения, които някога са процъфтявали под дълбокия около километър лед

Гренландия невинаги е била покрита с лед - 1
Снимка: shutterstock

Нови доказателства сочат, че някога Гренландия е била много по-топло и зелено място, отколкото е днес. Обширният арктически остров, чието име означава "зелена земя", вероятно преди около милион години, не е бил покрит с лед, смятат учените. Това твърдение идва благодарение на открите растителни вкаменелости в проби от лед, забравени от десетилетия и открити случайно във фризер в Копенхаген, съобщава Дорте Дал-Йенсен, съавторка на изследването, публикувано в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

Според учените, причината, която е довела до разтапянето на ледовете в миналото и да покрие с растителност тези ледени части от света, може да е от решаващо значение за прогнозирането на последиците в Арктика от изменението на климата в наши дни.

"В пробите успяхме да идентифицираме мъх, клонки и идеално запазени цели листа - растителност, срещана на брега в южната част на Гренландия, както и в тундрата или тайгата", казва климатоложката от университета на Копенхаген.

Според изследователите пробите са взети от леда на около километър дълбочина. Макар растителните вкаменелости да не могат да бъдат датирани с точност, изследването на един от изотопите позволява по-прецизна оценка.

"След като измерихме изотопите на водата в леда, установихме, че ледената покривка е останала непокътната през последните около милион години, но преди това Гренландия не е била покрита с лед", Дал-Йенсен.

Ако ледената покривка на Гренландия се разтопи, морското равнище ще се повиши с шест метра. Подобно покачване би поставило в риск повечето крайбрежни градове, включително Ню Йорк и Маями. Поради тази причина учените се стремят да предскажат възможно най-точно реакцията на леда към температурните колебания в резултат на глобалното затопляне.

Разбирането за това как се е променял ледът в Гренландия през различни епохи от съществуването на Земята е много важно за подобен род изследвания. Новото проучване предоставя най-убедителните доказателства, че Гренландия е по-крехка и уязвима за климатичните промени, отколкото се смяташе досега, и е изложена на сериозен риск от необратимо топене, смятат учените.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    6 1 Отговор
    Нови доказателства сочат, че някога Гренландия е била много по-топло и зелено място, отколкото е днес. ЗНАЕМ,ЗНАЕМ,ЧЕ Е БИЛА ЗЕЛЕНА И ПО-ТОПЛА. ИНАЧЕ ЩЕШЕ ДА НОСИ ИМЕТО АЙСЛАНДИЯ.

    Коментиран от #15

  • 2 Нямам срам

    4 0 Отговор
    А преди милиони години да не е бил на същото място този остро .... Ех много учени са тия хора... Бил е по на юг може да е бил между Европа и Амврика посредата...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Грета

    7 1 Отговор
    Въх, и тогава е имало глобално затопляне...
  • 5 гост

    0 0 Отговор
    Те,тъпанарите отгоре се изказаха.
  • 6 Също като мен

    3 0 Отговор
    Гренландия, крехка и уязвима, но по добре да беше,, зелена,,, ами. тогава бих отишла,, края на света е може би там..!

    Коментиран от #8

  • 7 Рошко

    5 1 Отговор
    Забравени от десетилетия може и векове, открити във фризеф в Дания, 🤔🤔🤔🤔започвам да се интересувам кога ли е бил произведен първият фризер
  • 8 Чиба

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Също като мен":

    Бълхарр

    Коментиран от #11

  • 9 Kkk

    3 0 Отговор
    Как няма един коментар за Боко тиквата и каскета.. излагация
  • 10 Троянеца

    4 0 Отговор
    Екоталибаните да обяснят как може да има околу Еверест мидени черупки. Март месец псувам и трия сняг от тавана на колата. Виновно е глобалното затопляне.
  • 11 Чиба, сигансски изрут

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Чиба":

    Какво негодуваш, сложи на магарето..... белким се успокоиш....!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 h=V/S

    4 0 Отговор
    "Ако ледът в Гренландия се разтопи, морското равнище ще се повиши с шест метра"... Я пак го сметнете.
  • 14 Анонимен

    2 0 Отговор
    Кво става с глобалното затопляне или то е само когато няколко дни през зимата е по-топло, а не че вече е март и вали гаден сняг все едно е януари.
  • 15 Оракула

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "цербер":

    Грюнландия, означава на всички Скандинавски езици,
    Зелена земя?
    Техните "чукчета" са по близки с Американските такива ,
    но като цяло, всички чукчетата са от един баща и една майка
    от самото начало на преселенията по ледената покривка!
    Или са били преселени ,по тези ширини ,
    доста преди да падане ледената
    покривка върху Гренландия??