22 Март, 2021 17:56 11 767 10

Защо погребват мъртвите на най-малко 2 метра под земята

  • гроб-
  • погребение-
  • труп-
  • мъртъв

Обичаят започнал да се прилага през 17 в. във Великобритания

Защо погребват мъртвите на най-малко 2 метра под земята - 1
Снимка: Shutterstock

От векове по целия свят съществува този обичай хората да се погребват на дълбочина най-малко два метра, но малко хора знаят защо е така. Този обичай има своето начало от Великобритания през 1655 г., а малко по-късно той преминава и в Русия.

Днес по целия свят е прието да се погребват хората на дълбочина най-малко два метра. Този обичай бил свързан с чумата, която бързо се разпространила в Англия, а малко по-късно и във всички страни по света.

Всъщност този „стандарт“ е свързан с бубонната чума, която се разпространявала бързо във Великобритания от 1650-те години. По това време в градове концентрацията на болните е толкова голяма, че създава огромни проблеми за правителството, тъй като труповете на заразените хора са лежали точно на банкетите на улицата. Наистина никой не е знаел какво трябва да се направи по въпроса, пише "Труд".

След преминаването на "черната смърт" ръководството на страната решава, че за да се подсигури срещу разпространението на болестта, мъртвите трябва да бъдат погребвани на дълбочина най-малко 2,2 м, за да се избегне разпространението на вируса.

След това този стандарт се разпространил във всички страни по света и сега в Русия има ГОСТ, според който погребението на човек трябва да се извърши на най-малко 2,5 метра.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аре бегай!

    21 2 Отговор
    Преди туй са ги заравяли на 30 инча,така ли?

    Коментиран от #3

  • 2 гробаря

    44 0 Отговор
    Заради кучетата и ромеите.
  • 3 Оставяли

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Аре бегай!":

    са ги да ги изядат дивите животни
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    25 1 Отговор
    Ако знаете каква миризма има при разлагане на някой хора и на по дълбоко ще ги заравят!Като ходите на гробища...отидете до някой по пресен...гроб и ще разберете!Гробищата в Австрия където са погребани родителите ми са много по различни от гробищата на бакърена,където се грижа за гроба на дядо ми!На последната задушница преди 2 седмици и малко ми направи впечатление ,че бяха поизрязали храсти и нямаше вандализъм наоколо,но сравнено с там е СВИНЩИНА!!!Там гробищните паркове са буквално паркове имат Гробове на над 1000г!пълно е със сърни зайци в гробищата там!Дано и тук стане така,щото,като усетя ,че идва.... ще ходя на друго място!
  • 5 Гробар

    13 16 Отговор
    Заради герб...Постоянно ги вадят да ги ядат
  • 6 Хахх

    25 2 Отговор
    Тука ги копаят на метър и малко.
  • 7 егати статията

    23 1 Отговор
    За да не могат мършоядите като вас да ги изровят.
  • 8 Румен

    23 1 Отговор
    Да не може ги хване металотърсача. Иначе ромите почват. Зъби златни, пръстени, часовници. Е това е
  • 9 Ха ха ха

    13 1 Отговор
    Сега никъде в бг. Не ги погребват толкова дълбоко
  • 10 Виждащ

    12 3 Отговор
    Само кремация и праха в урна и в къщи,или разпръсване в морето,язовира или кой,където е харесвал да ходи приживе.