Last news in Fakti

24 Март, 2021 18:55 7 564 9

Това са нормалните нива на холестерола според пол и възраст

  • холестерол-
  • здраве-
  • нива-
  • стойности

Ниските стойности на холестерола не показват задължително, че всичко е наред

Това са нормалните нива на холестерола според пол и възраст - 1
Снимка: Shutterstock

Всички добре знаем, че наличието на висок холестерол в кръвта уврежда здравето на сърдечно-съдовата система, образуват се плаки и са възможни здравословни проблеми, предразполагащи към инфаркт, инсулт и атеросклероза, пише zdrave.to.

Мнозина обаче правят грешен извод, че колкото по-нисък е холестеролът, толкова по-добре. Холестеролът е жизнено необходим за тялото, тъй като участва в синтеза на полови хормони, служи като строителен материал за клетъчните стени и мембрани.

В същото време приблизително 80% от общия брой се синтезира от черния ни дроб и червата, а само останалите 20% влизат в организма с храната.

Транспортира се чрез свързване с вещества, наречени липопротеини. Има два типа липопротеини - липопротеин с висока плътност (HDL) и липопротеин с ниска плътност (LDL). Първият се нарича „добър“, а вторият, съответно, „лош“.

Факт е, че холестеролът с по-ниска плътност доста лесно се придържа към стените на кръвоносните съдове, където причинява възпалителни процеси. Освен това на това място се образуват атеросклеротични плаки, което може да доведе до атеросклероза.

Следователно е толкова важно да следите нивата на LDL. Също така, не забравяйте за HDL, който, въпреки че се нарича „добър“, но има и свои стандарти. За всеки човек нивото на холестерола е индивидуално. Зависи от много показатели, включително възраст и пол.

Таблиците показват средните стойности за всяка възраст според пола:

За Мъже

Това са нормалните нива на холестерола според пол и възраст

За Жени

Това са нормалните нива на холестерола според пол и възраст


Поставете оценка:
Оценка 3 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Табличките са, на, руски

    16 0 Отговор
    Но дават добра информация....!

    Коментиран от #4

  • 2 Анализ

    7 0 Отговор
    Един ден Събина пише статии, един ден Милена.
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 2 Отговор
    Това е добре но,триглицериди???Къде са??Важно е ЛДЛ да е в норма!

    Коментиран от #8

  • 4 Матушка

    4 13 Отговор

    До коментар #1 от "Табличките са, на, руски":

    В този сайт какво очакваш? Скоро и статиите ще са на руски. Не случайно 80 % от четящите и коментиращите тук са русонадуп.ни.
    Нали другари?

    Коментиран от #6, #9

  • 5 По добре те,

    2 0 Отговор
    Отколкото,, онзи,,....!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Трудни работи

    0 1 Отговор
    "Новината" е copy paste от сайта Здравето - zdrave.to. Там пък най вероятно е "переведено с русского" и така. Да има Народа на какво да се радва ! :))
  • 8 Доктор Морков

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Чета те днес и се чудя пациент ли си или колега? Да, триглицеридите като инфламационен маркер са важни, също важен е т нар C-reactive protein, важно е и съотношението HDL към LDL, може би по-показателно от общия холестерол ... Доста лекари при стойности над 6μμ ще те закачат на статини доживот, други биха пробвали с ниско липидна диета за два месеца да видят колко си мотивиран да не пиеш хапчета всяка вечер. Но дори и със здравословен живот да си го свалил до под 6μμ, ти трябва да продължиш така, иначе пак се вдига, защото дългосрочните натрупвания в артериите са от значение, не фактът че си го свалил за малко.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.