Last news in Fakti

3 Април, 2021 10:05 16 306 11

Рецепта на деня: Кайзершмарн - бъркани палачинки по виенски

  • кайзершмарн-
  • палачинки-
  • виенски-
  • закуска-
  • десерт-
  • какво да сготвя

Със сладко от мандарини и заквасеана сметана

Рецепта на деня: Кайзершмарн - бъркани палачинки по виенски - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

160 г брашно
4 яйца
60 г краве масло
250 мл прясно мляко
100 г заквасена сметана
60 г захар
50 г тъмни стафиди
30 мл ром
1 щипка сол
пудра захар за поръсване
за сладкото от мандарини:
600 г едри мандарини
1 нар
70 г захар

Начин на приготвяне:

Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Жълтъците се разбиват с млякото и брашното. Прибавят се стафидите, предварително накиснати в рома и половината от маслото, предварително разтопено, пише bonapeti.bg.

Белтъците се разбиват с щипка сол и захарта.
Двете смеси се съединяват, така че да стане еднородна пухкава маса.

В сгорещен тиган се загрява част от маслото и се изсипва 1/3 от сместа (как ще разделите сместа зависи от големината на тигана). Пържи се на умерен огън после палачинката се обръща внимателно, с помощта на чиния и се пържи и от другата страна.

Нарязва се в тигана (без да се изключва котлона) на малки хапки, поръсва се пудра захар и се оставя леко да се карамелизира. Така се приготвят и другите 2 палачинки.

Мандарините се филетират, като се запазва и малко от корите им.

Слагат се в касерола заедно със захарта и отделените зрънца от нар. Кипва се за кратко.

Палачинките се поднасят горещи със заквасената сметана и сладкото от мандарини.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    3 4 Отговор
    А кога ще има Хайлешман?
  • 2 От Хайделберг

    8 13 Отговор
    Боламач. Каква кухня имат Австрия или пък Германия??

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Ами не сме ходили в тез държави

    4 2 Отговор
    С, детските помощи, така, че нищо не мога да кажа и си на лягам на суровия фасул и мухлясалия шпек...!
  • 4 Товарищ

    2 7 Отговор

    До коментар #2 от "От Хайделберг":

    Яж тогава борше пелмени
  • 5 kuchen

    7 0 Отговор
    И в Бавария я приготвят. Много е вкусно. Може да се фламбира на финала с рома и тогава е с фантастичен вкус.
  • 6 хахаха

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "От Хайделберг":

    Имат, имат. В Германия даже всяка бундесланд си има типични ястия, това че ти не ги знаеш, не значи, че нямат.
  • 7 ники

    2 5 Отговор
    Буламач
  • 8 Гост като гост

    13 0 Отговор
    Представям си как някоя възрастна женица,чете рецептата и иска да си я направи, ама как ще я "филетира" тази мандарина и от къде ще намери тази "касерола", там е проблема че наще журналя налагат други думи и термини, че да се чуди възрастен човек, как да раздели и да си вземе тенджере.
    Журналистите използвайте Български термини !!!

    Коментиран от #9

  • 9 друг гост

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гост като гост":

    Измишльотина на някое ,,шефче-кашаварче " е тази рецепта. Няма нищо общо с оригинала.Какви мандарини,каква заквасена сметана? Сладко от цели сини сливи и пудра захар,това е оригинала.

    Коментиран от #10

  • 10 Абсолютно

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "друг гост":

    Нищо "виенско" няма в тази рецепта. Това със сладкото от мандарини (?!) определено уби рибата. Ябълков мус/пюре. Това е истината. Вероятно са прочели "мариленмармеладе", и, вместо "сладко от кайсии", са го превели като "сладко от мандарини". Българска му журналистическа работа! 😆😄🤣😉
  • 11 Абсолютно...

    4 1 Отговор
    Да не говорим, че пък си е направо подвеждащо да се говори за "палачинка" в този контекст. Тестото си "бухва" в тигана, става си поне 1 см. дебело, ако не и повече.