31 Март, 2021 18:26 5 244 8

Разгадаха мистерията на черепа от пещера в Италия

  • археолози-
  • чиреп-
  • пещера-
  • италия-
  • медна епоха-
  • загадка

Въз основа на най-малките подробности, археолозите успели да разгадаят историята на самотен череп на жена от медната епоха

Разгадаха мистерията на черепа от пещера в Италия - 1

Италиански изследователи са успели да разгадаят историята на тайнствен череп, който е намерен в пещера в Северна Италия, въз основа на най-малките подробности. Резултатите от работата на учените са публикувани в списанието PLOS One.

Черепът е принадлежал на жена, живяла в медната епоха. Неговата особеност е отсъствието на долната челюст. Останките са намерени в пещерата Марсел Лубенс в провинция Болоня.

По-рано жителите на Апенинския полуостров са използвали пещерите за погребални ритуали. Специалистите обаче били изненадани, че освен черепа, в пещерата не са намерени други останки. Освен това черепът е лежал на труднодостъпно място.

Експертите са анализирали находката и са установили, че той принадлежи на млада жена на възраст между 24 и 35 години. Радиовъглеродното датиране е определило, че черепът е от енеолита, медната епоха, между 3630 и 3380 г. преди новата ера.

Разгадаха мистерията на черепа от пещера в Италия

Учените са открили драскотини по черепа, които показват, че меките тъкани са били отстранени от него. Това вероятно се е случило по време на погребален ритуал.

На костта е открита и инкрустирана минерална утайка, което показва продължителен контакт на черепа с вода. Изследователите са решили, че първоначалното място за погребение на черепа изобщо не е било пещерата Марсел Лубенс. Вероятно той случайно е бил пренесен в нея от потоци вода.

„Трупът на младата жена от ранния енеолит вероятно е бил манипулиран и разчленен при погребение или в ритуален контекст, а черепът след многобройни перипети се е озовал в пещерата в положението, в което е намерен“, разказва водещата авторка на изследването, Мария Джовани Белкастро.

Учените не изключват, че намереният череп говори за неизвестен досега феномен - телата на починалите вероятно са били разчленявани преди погребението или поне главата може да е била отделяна от торса.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Науката

    13 0 Отговор
    още не е открила кой и как построи пирамидите в Египет, или се крие от простолюдието.

    Коментиран от #2

  • 2 Тайна

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Науката":

    Пирамидите са построени от Македонците, а Тиквата им е спонсора 😉

    Коментиран от #3

  • 3 Бат Вальо

    5 6 Отговор

    До коментар #2 от "Тайна":

    Sмотаняк!!!
  • 4 Behemoth

    13 2 Отговор
    А на бас че не е бил на млада жена хахахх...тогава хората рядко са доживявали 40години хахах...умни сте по цялата глава...

    Коментиран от #6

  • 5 Прост

    1 2 Отговор
    Може просто мъжа и да и е отрязал главата и да я е захвърлил в пещерата.
  • 6 проф. Кучков

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Behemoth":

    Кой ти каза такова нещо?
  • 7 Трудни работи

    2 0 Отговор
    ПовЕрвах им на 100% ! :))
    Пребройте само колко пъти в статията е употребена думата ВЕРОЯТНО !
    И те така ..................... !
    "Учени" да сакаш. Учени, ама улави дека викат шопьето ! :)
  • 8 Реалист

    0 0 Отговор
    Меките тъкани са отстранени.
    Това не е погребален ритуал! Канибализъм - гладът!