Last news in Fakti

5 Април, 2021 14:55 3 828 13

Бебетата, родени със секцио, имат недоразвит чревен микробиом

  • микрофлора-
  • чревна флора-
  • секцио-
  • раждане-
  • цезарово сечение

Добрата новина е, че все пак микробиотата на децата е успяла да се развие като тази на връстниците им, родени естествено

Бебетата, родени със секцио, имат недоразвит чревен микробиом - 1
Снимка: Shutterstock

Бебетата, родени чрез цезарово сечение, имат сравнително по-малък набор от бактерии в червата. Но на възраст от три до пет години те вече са в голяма степен в съответствие с микробиома при връстниците им. Ново проучване показва, че отнема изключително много време, за да се установи зрялата чревна микробиота при децата, родени със секцио, пише на сайта news-medical.net.

Фредерик Бекхед, професор по молекулярна медицина в Академия "Sahlgrenska" на Университета в Гьотеборг, ръководи това изследване. Проучването, проведено в сътрудничество с болница "Halland County" в Халмстад, вече е публикувано в списание "Cell Host & Microbe".

Проф. Бекхед и неговият екип преди това са демонстрирали, че съставът на чревната микробиота на децата се влияе от начина им на хранене. В това проучване изследователите разгледали подробно как се е развил съставът на чревните бактерии при 471 деца, родени в болницата в Халмстад.

Първата фекална проба е взета, когато всяко от изследваните деца било току-що родено. След това вземането на проби се извършвало, когато децата били на 4 месеца, 12 месеца, 3 години и 5 години. По този начин учените са успели да проследят последователното включване на различни бактерии в детската чревна микробиота.

При раждането червата на бебетата вече били колонизирани от бактерии и други микроорганизми. През първите няколко години от живота на децата богатството на видове непрекъснато се увеличавало. Един ключов извод на учените е, че чревната микробиота формира екосистема, която отнема много време, за да узрее. Дори на 5-годишна възраст системата е непълна. Процесът на съзряване може да изглежда много различно при отделните деца.

На възраст от 4 месеца чревната микробиота при родените с цезарово сечение била по-малко разнообразна, в сравнение с децата, дошли на бял свят по естествен път. Въпреки това, когато децата са били на 3 и 5 години, разнообразието и съставът на микробиотата им е наваксал, и до голяма степен са с нормализирана чревна микробиота.

"Нашите открития показват, че чревната микробиота е динамичен орган. Бъдещите изследвания ще трябва да покажат дали ранните разлики в микробиома могат да засегнат децата, родени със секцио, по-късно в живота им", обясни проф. Бекхед.

Той допълва, че е поразително, че дори на възраст от 5 години при тези деца липсват няколко от бактериите, които са важни компоненти на чревната микробиота при възрастните.

Това показва, че червата са сложна и динамична среда, в която бактериите създават условия за колонизация един на друг. Според изследователите, настоящото проучване е разширило разбирането ни за това как хората взаимодействат с трилионите бактерии, съдържащи се в телата ни.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    12 15 Отговор
    Природата е измислила как да се ражда, ама някои жени си пазят "най-милото" (интересно, за една жена най-милото не би ли трябвало да е собственото й дете) от разширяване, а докторите чакат да вземат някой лев отгоре и да разпорят корема на жената набързо, вместо да израждат бебето продължително.

    Коментиран от #13

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Нищо подобно,

    9 8 Отговор
    Лекари и такива, които се,, бъркат, в живота на, някого, объркват всичко....!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 хаберих

    15 0 Отговор
    - Мамо, на кой съм кръстен Денис?
    - Ми на дядо ти Димитър.
    - Ох, добре че не съм на дядо Петър!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 112

    1 8 Отговор
    Само глупости пишете. Повечето жени се женят над 28 години. И им казват стари първескини. И тъй като е рисковано, ги режат. Има, но малко са които след 30,35,49 раждат по естествен път. Женете се млади. А относно недоносените лекарка наша роди на 35,тежеше 600 грама, а е висок умен като родителите си. Не пускаше никой у тях докато да наддаде килограми. Секжио естествено да имат семейства, деца, а не само хора с пари да раждат и другата крайност безимотните. Те затова изгониха каракапанов, да се плодят като майски бръмбари, а като слави и нашите йок деса.. Десата плачат, а налето 5 години не е стъпвсл в жилището ни да угодим на тях, да се олодят и ми говири ДПС, за права.. У затвора, в Турция имал 3 къши, хотели, от отрудените.. Кметовете да ходят извън общините. Имате пари построй нещо. Ланланлан приказки децата ни кога ви сменяха имената ни се родиха и с бабата ни ги ударихте. Ходила в джамията да иска и от балкана яйца и месо. Стягайте се горе да се трудите. Бб видя и ти машините как тракат, поне да беше баба сачка измерила дицибелите на машините, на отрудените
  • 8 От Варна

    9 3 Отговор
    Здравейте момичета! Аз съм раждала със секцио и желая да споделя опита си, защото и аз бях чула тези небивалици - според мен. Секциото беше по мой избор, въпреки че диоптър и прееклампсия (макар и овладяна в хода на бременността), сами по себе си са причина за секцио. Решението ми бе породено от друга причина, която за мен е твърде лична, за да споделя тук.
    Исках да споделя за 2 от митовете, които аз развенчах с моето раждане - секцио. Детето ми нямаше почти никакви колики, само 2 вечери е имало екшън. Като първо дете, бях наплашена, че коликите са нещо ужасно, че ще е кошмарно, защото момченцата били и по-нетърпящи болка.. няма такова нещо (: вторият е, че нямало кърма, или не идва. Гърдите ми се напълниха още първата вечер, докато бях в реанимация, а постфактум вече са и със стрии, а бяха от онзи мини бюст с размер, крещящ за "дормео" сутиен.
    На 25 години родено първо дете, нито разбрах от колики, нито съм имала проблеми с кърмене. Дори гърдите ми още след първото кърмене, бяха.. за корекция, както вече споменах. Второто е на път - секцио, желая да имам и трето. Не съдете, жените които имат нужда или желание да правят или да не правят нещата по определен начин. Разширяването на дамският полов орган е поправим с топчетата за упражнения на Кегел. Да не говорим, че с всяко раждане, родилният канал използван или не, той се "свлича", с годините губи и еластичността си.
    Нека всяка жена сама да реши, как ще се чувства добре, не съжалявам за моето секцио ражд
  • 9 От Варна продължение

    8 1 Отговор
    Нека всяка жена сама да реши, как ще се чувства добре, не съжалявам за моето секцио раждане, нито за миг не съм съжалила и навярно няма и да съжаля. Раждането не те прави майка, а отглеждането, грижата и даването на добро възпитание! Защото нормално родено дете, а зарязано в маминка, баба, бавачка и т.н., не е по-щастливо дете от секцио роденото дете, но гледано в домът си, с мама и тати! Успех на всички бъдещи майчета!
  • 10 бушприт

    6 0 Отговор
    микробиотата на децата...Микробиомата,бре алооу!
  • 11 ПиПи

    9 0 Отговор
    Има някои жени,при които раждането е продължително,но при повечето плодът излиза от утробата за няколко минути. Зависи и на какъв лекарски екип ще попадне родилката.Секциото се препоръчва само при застрашаване на живота на майката и ако трябва бебето да бъде извадено по-бързо.
  • 12 Защо толкова дълги коментари,

    3 5 Отговор
    Това да, не е аулата на, университет, гърди, мърди и нз си какво,ромите не раждат секцио, но майките им висят на черните им глави, защо,защото са неграмотни, всичко е толкова лично и трудно, че истинската, майка приема всичко,, с последни сили, героически,..... глезли жени с напълнени гърди.....!
  • 13 медицината

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "хъхъ":

    не пиши неща които не разбираш за да има раздумки само !